محمد محمدشفیع؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ مجید خانعلی
چکیده
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای ...
بیشتر
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای آزمون متعارف کوفتگی (ASTM D3332 استاندارد روشهای آزمون برای آسیبپذیر بودن شوکهای مکانیکی محصولات)، روش و طرزکار برای تعیین مرز کوفتگی برای میوه انار با وفق دادن آزمونهای سقوط آزاد محقق شد. آزمونهای سقوط آزاد با چندین ارتفاع سقوط بر روی میوه انار رقم ملس ساوه انجام شد. شتاب و سرعت وارد شده به میوه به سبب ضربهی ناشی از سقوط در طول تماس در ارتفاعات سقوط مختلف بهدست آمد و حدود کوفتگی ناشی از سقوط میوهی انار در سطوح کوفتگی مختلف با ترکیب آزمونها و آنالیزهای تئوری تعیین شد. ارتفاع سقوط بحرانی انار در سطح کوفتگی معین مشخص شد و رابطه خطی بین ارتفاع سقوط و حجم کوفتگی برای انار ملس ساوه بهدست آمد. همچنین نشان داده شد حتی اگر سرعت ضربهی ناشی از سقوط به صفر برسد، میوه میتواند کوفته شود در صورتیکه شتاب ضربه از یک مقدار معین (شتاب بحرانی) تجاوز کند.