طراحی و ساخت
سیدمهدی نصیری؛ سحر صمصامی؛ محمد لغوی
چکیده
ایران علیرغم کسب رتبه اول جهان در تولید انار، به علت عدم توسعه روشهای مکانیزه برای فرآوری در ردیف دوم صادرات قرار دارد. از این رو پژوهش حاضر برای ساخت و ارزیابی یک دستگاه دانهکن ارتعاشی انار مجهز به سامانه جت هوا انجام گرفت. تأثیر عوامل اصلی دامنه و بسامد ارتعاش بر درصد جدایش و آسیب دانهها مورد آزمون قرار گرفت. خارج کردن دانههای ...
بیشتر
ایران علیرغم کسب رتبه اول جهان در تولید انار، به علت عدم توسعه روشهای مکانیزه برای فرآوری در ردیف دوم صادرات قرار دارد. از این رو پژوهش حاضر برای ساخت و ارزیابی یک دستگاه دانهکن ارتعاشی انار مجهز به سامانه جت هوا انجام گرفت. تأثیر عوامل اصلی دامنه و بسامد ارتعاش بر درصد جدایش و آسیب دانهها مورد آزمون قرار گرفت. خارج کردن دانههای انار از پوسته آن در دو روش ترکیب ارتعاش- جت هوا و جت هوا به تنهایی برای سه حالت برش میوه توسط دستگاه ساخته شده، صورت پذیرفت. تجزیه واریانس دادهها نشان داد که نوع برش و بسامد ارتعاش تأثیر معنیداری بر درصد دانههای خارج شده در سطح احتمال پنج درصد داشتند. همچنین بسامد تأثیر معنیداری بر دانههای آسیب دیده حاصل از جدایش داشته است. بیشترین مقدار جدایش دانهها در بسامد 30 هرتز و دامنه ارتعاش 4 میلیمتر در برش میوه بهصورت مورب به میزان 87 درصد اتفاق افتاد. در این حالت مقدار آسیب وارده به دانهها 9/13درصد اندازهگیری شد. مقایسه دو روش جدا کردن دانه توسط ارتعاش- جت هوا و جت هوا به تنهایی اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد بر درصد جدایش و درصد آسیب ناشی از جدایش را نشان داد. براساس نتایج حداکثر مقدار جدایش و آسیب در روش توام ارتعاش و جت هوا رخ داد، به نحوی که سامانه ترکیبی 1/7 درصد در جدایش دانه افزایش ایجاد نموده و در مقابل مقدار 2/2 درصد تلفات بیشتری در دانه ایجاد کرده است.