نسیم منجزی؛ محمد جواد شیخ داودی؛ حسن ذکی دیزجی؛ افشین مرزبان؛ محمود شمیلی
چکیده
انجام بهموقع عملیات کشاورزی بر مقدار عملکرد هر محصولی اثر مستقیمی دارد. بهطوریکه برای محصول نیشکر، هرگونه تأخیر در زمان انجام عملیات زراعی باعث کاهش عملکرد محصول میشود. هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر است. برای موشکافی و یافتن عوامل اثرگذار، از مصاحبه و نظرخواهی ...
بیشتر
انجام بهموقع عملیات کشاورزی بر مقدار عملکرد هر محصولی اثر مستقیمی دارد. بهطوریکه برای محصول نیشکر، هرگونه تأخیر در زمان انجام عملیات زراعی باعث کاهش عملکرد محصول میشود. هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر است. برای موشکافی و یافتن عوامل اثرگذار، از مصاحبه و نظرخواهی از کارشناسان و متخصصان واحدهای تولیدی در کشت و صنعتهای نیشکر دربارهی لنگیهای موجود در حین کار و مرور گزارشها و آمار سالیانه عملیات تولید نیشکر استفاده شد. با توجه به نتایج حاصله، عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر بهصورت عامل مدیریت، عامل انسان، عامل ماشین و تأخیرهای زمانی ناشی از روش کار (فرآیند تولید) طبقهبندی شد. بهمنظور اولویتبندی این عوامل از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور، دادهها با تکمیل پرسشنامههایی توسط 14 نفر از مدیران تولید واحدهای هفتگانه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در سال زراعی 93-1392 جمعآوری شد. اساس کار، اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید از طریق تخصیص وزن نسبی به معیارها و گزینهها با توجه به نظرهای ارائهشده در پرسشنامهها بود. با استفاده از نرمافزار Expert choice تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. نتایج نشان داد که عامل ماشین با میانگین وزنی 0/366 مهمترین عامل است. عامل فرآیند تولید با میانگین وزنی 0/298، عامل مدیریت با میانگین وزنی 0/177 و عامل انسان با میانگین وزنی 0/160 بهترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتند.