محمدحسین آق خانی؛ موسی الرضا باغانی
چکیده
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف ...
بیشتر
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف بر ویژگیهای مهندسی تخم بلدرچین ژاپنی در گله بلدرچین مادر در اولین دوره تخمگذاری آنها بررسی شده است. مقادیر میانگین جرم، حجم، جرم مخصوص، ضخامت پوسته، قطر بزرگ، قطر میانی و نیروی شکست در امتداد محورهای طولی و عرضی اندازهگیری شد. انرژی شکست یا چقرمگی، شیب منحنی پارگی (سختی)، تغییر شکل در امتداد محور طولی و عرضی تا نقطه شکست و همچنین تغییر شکل طولی و عرضی 450 عدد تخم بلدرچین مورد آزمایش بررسی و اندازهگیری شد. پارامترهای جرم مخصوص، ضخامت پوسته، نیروی شکست و شیب منحنی شکست تخم بلدرچین همگی بیانگر استحکام پوسته تخم بلدرچین بوده و در مقالات مختلف از هرکدام از این پارامترها برای نشان دادن استحکام و تغییرات استحکام پوسته استفاده شده است. در مطالعهی حاضر تغییرات تمام پارامترهای بیانگر استحکام پوسته تخم در سطوح مختلف تغذیهی کلسیم با یکدیگر همسو بوده و یکدیگر را تایید کردند. با افزایش مقدار کلسیم جیره غذایی بلدرچین از 5/1 به 3 درصد وزنی، حجم و وزن تخم بلدرچین کاهش یافته و ضخامت پوسته تقویت میشود. طبق نتایج بهدست آمده، مقاومت پوسته تخم بلدرچین در امتداد محور عرضی کمی کمتر از محور طولی است، اما انعطافپذیری و انرژی شکست تخم بلدرچین در محور طولی بسیار بیشتر است.
موسی الرضا باغانی؛ محمدحسین آق خانی
چکیده
افزایش غلظت گازهای سمی در مرغداریها از مشکلات اساسی پرورش بهشمار رفته و کنترل این فرآیند نیازمند شناخت دقیق شرایط تولید این گازها و فاکتورهای محیطی مؤثر بر آن میباشد. در این پژوهش برای اندازهگیری نرخ انتشار آمونیاک و مطالعه تأثیرات دما و رطوبت سالن و سن جوجهها بر میزان انتشار آمونیاک، از یک سالن مرغداری با ظرفیت 18 هزار قطعه ...
بیشتر
افزایش غلظت گازهای سمی در مرغداریها از مشکلات اساسی پرورش بهشمار رفته و کنترل این فرآیند نیازمند شناخت دقیق شرایط تولید این گازها و فاکتورهای محیطی مؤثر بر آن میباشد. در این پژوهش برای اندازهگیری نرخ انتشار آمونیاک و مطالعه تأثیرات دما و رطوبت سالن و سن جوجهها بر میزان انتشار آمونیاک، از یک سالن مرغداری با ظرفیت 18 هزار قطعه جوجه گوشتی در شهرستان سبزوار استفاده شد. برای انجام تحقیق، تمامی سنسورهای مورد نیاز درون سالن نصب گردید و اطلاعات دریافتی از آنها در یک کامپیوتر مرکزی ذخیره و پردازش شدند. میانگین نرخ انتشار آمونیاک در طول پرورش جوجههای گوشتی 89 میلیگرم در روز برای هر پرنده بهدست آمد. نرخ انتشار آمونیاک تا سن 37 روزگی افزایش یافت و بیشترین میزان انتشار آمونیاک در این سن مشاهده شد. رابطه نرخ انتشار آمونیاک با فاکتورهای مؤثر بر آن مانند دما و رطوبت هوای سالن و سن جوجهها به روش رگرسیون بهدست آمد. نتایج نشان داد که سن جوجهها بالاترین تأثیر و دما و رطوبت سالن تأثیر کمتری را بر نرخ انتشار آمونیاک داشتند. با بالاتر رفتن سن پرنده و افزایش دما و رطوبت سالن، نرخ انتشار آمونیاک نیز افزایش یافت. مقایسه نرخ انتشار آمونیاک بهدست آمده از معادله رگرسیون با نرخ انتشار اندازهگیری شده در شرایط واقعی نشان داد که معادله رگرسیون میتواند با دقت بالایی نرخ انتشار آمونیاک را تخمین بزند.