مدیریت ضایعات کشاورزی
فاطمه مرتضوی؛ رسول خدابخشیان؛ مرضیه معین فرد
چکیده
گروهی از ترکیبهای فنلی به نام تاننها به لحاظ فعالیت بیولوژیکی و واکنشپذیری شیمیایی، قابلتشخیص هستند که در صنایع چرمسازی، چسبسازی، رنگسازی، داروسازی و سایر صنایع کاربرد دارند. روشهای استخراج این ترکیبها بسیار متنوع هستند. استخراج به روش فراصوت روشی مؤثر برای استخراج ترکیبهای شیمیایی است که در مقایسه با سایر روشها ...
بیشتر
گروهی از ترکیبهای فنلی به نام تاننها به لحاظ فعالیت بیولوژیکی و واکنشپذیری شیمیایی، قابلتشخیص هستند که در صنایع چرمسازی، چسبسازی، رنگسازی، داروسازی و سایر صنایع کاربرد دارند. روشهای استخراج این ترکیبها بسیار متنوع هستند. استخراج به روش فراصوت روشی مؤثر برای استخراج ترکیبهای شیمیایی است که در مقایسه با سایر روشها در مدتزمان کوتاهتری انجام میگیرد و قابلیت استفاده برای ترکیبهای حساس به حرارت را دارد. در این پژوهش استخراج ترکیبهای فنلی، تانن و تانن متراکم به روش فراصوت از پوست سیبزمینی بررسی شد و اثر مدتزمان استخراج و نوع حلال روی میزان استخراج این ترکیبها مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور پوست سیبزمینی پس از شستشو، خشک و آسیاب گردید سپس با چهار حلال متانول، اتانول، استون و آب و در دو زمان 10 و 15 دقیقه عصارهگیری انجام شد. با افزایش زمان استخراج میزان ترکیبهای فنلی و تانن کل استخراجشده افزایش مییابد؛ اما میزان تانن متراکم استخراجشده وابسته به زمان استخراج نمیباشد. کمترین استخراج مربوط به حلال اتانول ((میلیگرم در هر صد گرم پوست)6.22±13.3) در مدتزمان 10 دقیقه و بیشترین استخراج را حلال آب ((میلیگرم در هر صد گرم پوست)9.50±142.8) در مدتزمان استخراج 15 دقیقه به خود اختصاص داد. حلال آب به دلیل دارابودن قطبیت و راندمان بالا برای استخراج تانن از پوست سیبزمینی مناسب است. بهعلاوه حلال آب به دلیل سازگاری با محیطزیست حلال مناسبی برای استخراج تانن است. پوست سیبزمینی حاوی مقادیر قابلتوجهی تانن و مقدار کمتری تانن متراکم نسبت به تانن قابل هیدرولیز میباشد.
محمد رضا ارجمندی؛ محمد ابونجمی؛ غلامرضا چگینی
چکیده
با توجه به اهمیت نگهداری، ماندگاری و کاهش هزینههای حمل و نقل محصولات غذایی، در این تحقیق اثر مؤثر برخی پارامترهای خشککن پاششی دارای افشانه فراصوت، بررسی شد. آزمایشها بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت و در آن اثر دمای صفحات خشککن پاششی در سه سطح 130، 140، 150 درجه سلسیوس، دبی خروجی افشانه فراصوت در سه سطح 13، 14 و 15 میلیمتر بر ...
بیشتر
با توجه به اهمیت نگهداری، ماندگاری و کاهش هزینههای حمل و نقل محصولات غذایی، در این تحقیق اثر مؤثر برخی پارامترهای خشککن پاششی دارای افشانه فراصوت، بررسی شد. آزمایشها بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت و در آن اثر دمای صفحات خشککن پاششی در سه سطح 130، 140، 150 درجه سلسیوس، دبی خروجی افشانه فراصوت در سه سطح 13، 14 و 15 میلیمتر بر دقیقه و همچنین اثر توان منبع فراصوت در سه سطح 25، 37/5 و 50 وات بر درصد رطوبت و اندازه ذرات بررسی شد. برای تعیین میزان رطوبت نمونهها در آون با دمای 70 درجه سلسیوس خشک شدند. برای تعیین اندازه ذرات عکسهای دوبعدی از نمونهها توسط میکروسکوپ نوری تهیه و مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر متغیرهای مستقل بر روی پارامترهای مورد بررسی در سطح یک درصد معنیدار، ولی اثر دمای صفحات بر روی اندازه ذرات غیر معنیدار می باشد. کمترین درصد رطوبت در نمونههای با توان 25 وات و دبی خروجی 13 میلیمتر بر دقیقه و دمای 150 درجه سلسیوس در سطح 5 درصد بود. بزرگترین قطر پودر تولید شده 85/20 میکرومتر در نمونههایی با دبی 17 میلیمتر بر دقیقه و توان 50 وات در سطح 5 درصد بود. بهطور کلی با توجه به نتایج این پژوهش، تولید پودر گوجهفرنگی در دمای 150 درجه سلسیوس با دبی 15 میلیلیتر بر دقیقه با توان 25 وات مناسبترین سطح برای رسیدن به پودرهایی باکیفیت بالاتر میباشد.
رسول معمار دستجردی؛ سعید مینایی؛ محمد هادی خوش تقاضا
چکیده
تکنیک های فراصوتی به آن سرعتی که برای بررسی کیفیت مواد غذایی، به کار گرفته شده، در تعیین کیفیت میوه ها گسترش نیافته است. در این تحقیق برای کیفیت سنجی میوه ی گلابی رقم شاه میوه از سامانه فراصوتی استفاده شد که بخشهای اصلی آن عبارت بودند از تپساز/ تپگیر، تراگذرهای فرستنده و گیرنده دارای هورن نمایی (kHz 75)، برنامهی کنترل، رایانه، و ...
بیشتر
تکنیک های فراصوتی به آن سرعتی که برای بررسی کیفیت مواد غذایی، به کار گرفته شده، در تعیین کیفیت میوه ها گسترش نیافته است. در این تحقیق برای کیفیت سنجی میوه ی گلابی رقم شاه میوه از سامانه فراصوتی استفاده شد که بخشهای اصلی آن عبارت بودند از تپساز/ تپگیر، تراگذرهای فرستنده و گیرنده دارای هورن نمایی (kHz 75)، برنامهی کنترل، رایانه، و سامانهی جمعآوری دادهها. برای کیفیت سنجی، از میان ویژگیهای مکانیکی (آزمون های مخرب)، شاخص سفتی، میزان مواد جامد محلول، میزان اسیدیته، ضریب کشسانی، pH و درصد مادهی خشک و از میان شاخصهای فراصوتی (آزمون غیر مخرب)، سرعت امواج فراصوت و ضریب تضعیف مورد بررسی قرار گرفتند. سطوح کیفی گلابی عبارت بودند از نارس، رسیده و بیشرس. نتایج حاصل از آزمایشها نشان داد که اثر سطوح کیفی نمونه بر تمام عوامل وابسته به غیر از میزان مواد جامد محلول و میزان ماده خشک در سطح 0/01 معنی دار است و سفتی بافت به عنوان مهمترین شاخص در تعیین بلوغ تجاری میوه گلابی رقم شاه میوه انتخاب شد. همچنین مشخص شد که اثر سطوح کیفی بر سرعت امواج فراصوت و ضریب تضعیف در سطح 0/01 معنی دار است. بررسی رابطه ی بین سفتی و ضریب کشسانی با خواص فراصوتی نشان داد که، رابطه ای خطی بین سفتی و سرعت امواج فراصوت وجود دارد و با افزایش میزان سفتی میوه، سرعت امواج افزایش می یابد(R2 =0.81). همچنین مشاهده شد که رابطه ای منفی بین سفتی و ضریب تضعیف وجود دارد (R2 =0.895) و با افزایش میزان رسیدگی یعنی کاهش سفتی، ضریب تضعیف به صورت نمایی افزایش می یابد. رابطه ی نمایی خوبی بین ضریب کشسانی با سرعت امواج فراصوت (R2 =0.86) و ضریب تضعیف (R2 =0.835) به دست آمد.
طراحی و ساخت
رسول معمار دستجردی؛ سعید مینایی؛ محمد هادی خوش تقاضا
چکیده
آزمون فراصوتی یکی از روش هایی است که از آن می توان برای ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی استفاده کرد. تراگذر های مورد استفاده در آزمون های غیر مخرب فراصوتی، صنعتی هستند و از آنجایی که محصولات کشاورزی تضعیف کننده ی شدید امواج فراصوتی می باشند، نمی توان از این تراگذر ها در کشاورزی استفاده کرد و باید تغییراتی در آنها ایجاد نمود. این کار ...
بیشتر
آزمون فراصوتی یکی از روش هایی است که از آن می توان برای ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی استفاده کرد. تراگذر های مورد استفاده در آزمون های غیر مخرب فراصوتی، صنعتی هستند و از آنجایی که محصولات کشاورزی تضعیف کننده ی شدید امواج فراصوتی می باشند، نمی توان از این تراگذر ها در کشاورزی استفاده کرد و باید تغییراتی در آنها ایجاد نمود. این کار با استفاده از هورن یا متمرکزکننده انجام می گیرد که وظیفه ی آن تمرکز انرژی در سطح کوچک و در فاصله ی معینی از تراگذر است. در این مقاله طراحی هورن نمایی با دو روش نظری و رایانه ای انجام شد و سپس ساخت و آزمایش آن برای اندازه گیری ویژگی های فراصوتی محصولات کشاورزی ارائه شد. بررسی های اولیه نشان داد که می توان با استفاده از روش رایانهای هورنهای بسیار پیچیده را با دقت بالایی طراحی کرد. در تحلیل تأثیر تعداد المانها بر بسامد طبیعی هورن معلوم شد که در تعداد المان های کم، تحلیل با خطا همراه است و تا جایی که بسامد طبیعی هورن تقریباً ثابت شود باید تعداد المان ها را زیاد کرد که در این تحقیق تعداد المان لازم 300 در نظر گرفته شد. همچنین مقایسه بین روش نظری و رایانهای نشان داد که روش رایانهای خطای بسیار کمی (کمتر از یک درصد) دارد و نیاز بهحل معادلات بسیار پیچیده ندارد. طبق بررسی های آماری، اثر ضخامت محصول (سیب زمینی و هویج) بر سرعت امواج فراصوتی در کاوشگر دارای هورن معنی دار نبود. در حالی که در کاوشگر بدون هورن با تغییر ضخامت نمونه، سرعت بهطور معنی داری تغییر کرد که مطلوب نیست. بنابراین می توان گفت که تراگذر دارای هورن برای انجام آزمون های فراصوتی مناسب تر است.