محمدحسین آق خانی؛ موسی الرضا باغانی
چکیده
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف ...
بیشتر
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف بر ویژگیهای مهندسی تخم بلدرچین ژاپنی در گله بلدرچین مادر در اولین دوره تخمگذاری آنها بررسی شده است. مقادیر میانگین جرم، حجم، جرم مخصوص، ضخامت پوسته، قطر بزرگ، قطر میانی و نیروی شکست در امتداد محورهای طولی و عرضی اندازهگیری شد. انرژی شکست یا چقرمگی، شیب منحنی پارگی (سختی)، تغییر شکل در امتداد محور طولی و عرضی تا نقطه شکست و همچنین تغییر شکل طولی و عرضی 450 عدد تخم بلدرچین مورد آزمایش بررسی و اندازهگیری شد. پارامترهای جرم مخصوص، ضخامت پوسته، نیروی شکست و شیب منحنی شکست تخم بلدرچین همگی بیانگر استحکام پوسته تخم بلدرچین بوده و در مقالات مختلف از هرکدام از این پارامترها برای نشان دادن استحکام و تغییرات استحکام پوسته استفاده شده است. در مطالعهی حاضر تغییرات تمام پارامترهای بیانگر استحکام پوسته تخم در سطوح مختلف تغذیهی کلسیم با یکدیگر همسو بوده و یکدیگر را تایید کردند. با افزایش مقدار کلسیم جیره غذایی بلدرچین از 5/1 به 3 درصد وزنی، حجم و وزن تخم بلدرچین کاهش یافته و ضخامت پوسته تقویت میشود. طبق نتایج بهدست آمده، مقاومت پوسته تخم بلدرچین در امتداد محور عرضی کمی کمتر از محور طولی است، اما انعطافپذیری و انرژی شکست تخم بلدرچین در محور طولی بسیار بیشتر است.