مهندسی سامانههای کشاورزی (گلخانه، پرورش ماهی، تولید قارچ)
رستم فتحی؛ محمود قاسمی نژاد رایینی؛ رضا حسام پور
چکیده
هدف از این پژوهش ارزیابی الگوی مصرف انرژی، اثرات زیستمحیطی و بهینهسازی شاخصهای انرژی در واحدهای صنعتی پرورش گاو شیری در استان خوزستان بود. برای تحلیل انرژی مصرفی، ارزیابی اثرات زیستمحیطی و بهینهسازی انرژی، بهترتیب از شاخصهای انرژی، ارزیابی چرخه حیات و تحلیل پوششی دادهها با مدل اندرسون-پیترسون استفاده شد. تعداد 30 واحد ...
بیشتر
هدف از این پژوهش ارزیابی الگوی مصرف انرژی، اثرات زیستمحیطی و بهینهسازی شاخصهای انرژی در واحدهای صنعتی پرورش گاو شیری در استان خوزستان بود. برای تحلیل انرژی مصرفی، ارزیابی اثرات زیستمحیطی و بهینهسازی انرژی، بهترتیب از شاخصهای انرژی، ارزیابی چرخه حیات و تحلیل پوششی دادهها با مدل اندرسون-پیترسون استفاده شد. تعداد 30 واحد تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خوراک دام و الکتریسیته بهترتیب با 65.4% و 27.2% بیشترین و روغن مصرفی برای روغنکاری تیلر-اسکریپر جمعآوری کود با 0.01 درصد کمترین انرژی ورودی را به خود اختصاص دادند. تعداد واحدهای کارا با استفاده از مدل بازگشت به مقیاس ثابت، 7 واحد (و واحدهای ناکارا برابر 23 واحد) تعیین شد و میانگین واحدهای تولید از نظر کارایی 0.78 بهدست آمد. براساس مدل بازگشت به مقیاس ثابت یک واحد زمانی کارآمد است که کارایی آن برابر یک باشد، در غیر اینصورت ناکارآمد است. هدف اصلی یافتن واحد مرجع برای یک واحد ناکارآمد نیز تشخیص میزان مازاد ورودی استفاده شده بود که براساس آن بتوان برای بهبود کارایی برنامهریزی نمود. در اکثر گروههای اثر، خوراک دام و در گروه اثر پتانسیل تقلیل منابع غیرآلی، خوراک دام، ماشینها و تجهیزات دامداری، بالاترین اثرات زیستمحیطی را دارا بودند. در همهی گروههای اثر غیر از پتانسیل تقلیل منابع غیرآلی مربوط به سوختهای فسیلی، خوراک دام بیشترین انتشارات زیستمحیطی را دارا بود. با توجه به طول دوره گرما و شدت شار تابش خورشید، استفاده از صفحات خورشیدی روی سقف دامداریها برای تامین برق مورد نیاز میتواند سبب کاهش مصرف انرژیهای تجدیدناپذیر شود.
نسیم منجزی
چکیده
هر سازمانی بهمنظور آگاهی از میزان عملکرد و مطلوبیت فعالیت واحدهای خود به یک نظام ارزشیابی جهت سنجش این مطلوبیت نیاز دارد و این موضوع برای موسسات کشاورزی از جمله کشت و صنعتها اهمیت بیشتری دارد. در تحقیق حاضر، 20 واحد برداشت نیشکر انتخاب گردید. پس از مدلسازی بر مبنای مدلهای CCR و BCC ورودی محور، مقادیر کارایی برای واحدهای برداشت نیشکر ...
بیشتر
هر سازمانی بهمنظور آگاهی از میزان عملکرد و مطلوبیت فعالیت واحدهای خود به یک نظام ارزشیابی جهت سنجش این مطلوبیت نیاز دارد و این موضوع برای موسسات کشاورزی از جمله کشت و صنعتها اهمیت بیشتری دارد. در تحقیق حاضر، 20 واحد برداشت نیشکر انتخاب گردید. پس از مدلسازی بر مبنای مدلهای CCR و BCC ورودی محور، مقادیر کارایی برای واحدهای برداشت نیشکر محاسبه گردید و با استفاده از درخت تصمیم CART به استخراج قوانین برای پیشبینی کارایی این واحدها پرداخته شد. نتایج مطالعه 20 واحد برداشت نیشکر در مدل CCR نشان داد که 6 واحد دارای امتیاز کارآمد و 14 واحد دارای امتیاز ناکارآمد بودند و امتیاز کارایی فنی آنها در محدوده 0.73 تا 0.95 بود. نتایج مطالعه مدل BCC همچنین نشان داد که از مجموع 20 واحد برداشت نیشکر، 8 واحد دارای امتیاز کارآمد بودند. همانطور که مشاهده میشود، در مدل BCC، واحدهای بیشتری بهعنوان واحدهای کارآمد معرفی میشوند و پراکندگی کمتری بین واحدهای ناکارآمد وجود دارد. همچنین، توزیع واحدهای کارآمد در مدل BCC کمتر از مدل CCR است. میانگین کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس بهترتیب برابر 93، 88 و 93 درصد بهدست آمد. همچنین دقت مدل درخت تصمیم تولید شده برای کارایی فنی و کارایی فنی خالص نیز بهترتیب برابر 86 و 93 درصد بهدست آمد.
حسن صدرنیا؛ مهدی خجسته پور؛ حسن عاقل؛ عباس سعیدی رشک علیا
چکیده
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعهیافته ترین صنایع موجود در کشور است و میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در مرغداریهای پرورش مرغ گوشتی در شهرستان مشهد میپردازد. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 36 پرورشدهنده ...
بیشتر
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعهیافته ترین صنایع موجود در کشور است و میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در مرغداریهای پرورش مرغ گوشتی در شهرستان مشهد میپردازد. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 36 پرورشدهنده مرغ گوشتی برای یک دوره پرورش در ماههای فروردین و اردیبهشت 1392 جمعآوری شد. نهادههای اصلی ورودی شامل خوراک مصرفی، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، نیروی انسانی، ماشینها و جوجه یک روزه گوشتی و نهادههای خروجی گوشت مرغ و فضولات بستر بودند. کل انرژیهای ورودی و خروجی برای هزار قطعه مرغ بهترتیب 2/125 و 9/24 گیگاژول بهدست آمد. شاخصهای انرژی شامل نسبت انرژی، بهرهوری انرژی و انرژی ویژه بهترتیب 2/0، 019/0 کیلوگرم بر مگاژول و 52 مگاژول بر کیلوگرم بهدست آمدند. سوخت مصرفی (گاز و گازوئیل) با 84/50 و خوراک مصرفی با 43/42 درصد بیشترین سهم و جوجه یک روزه با 39/0 و نیروی انسانی با 06/0 درصد کم ترین سهم را در بین نهادههای ورودی بهخود اختصاص دادند. مقایسه انرژی مصرفی در سه سطح جوجهریزی کمتر از 15000 قطعه، 15000 تا 30000 و بیشتر از 30000 قطعه نشان داد که نسبت انرژی در سطح سوم بیشتر از سطوح دیگر میباشد. کارآیی مرغداران با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها انجام شد و نتایج نشان داد که در الگوی بازگشت به مقیاس ثابت تعداد 13 واحد دارای کارآیی فنی با میانگین کارآیی 93/0 و در الگوی بازگشت به مقیاس متغیر تعداد 21 واحد دارای کارآیی فنی خالص با میانگین کارآیی 99/0 بودند.