محمدحسین آق خانی؛ موسی الرضا باغانی
چکیده
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف ...
بیشتر
پوسته تخم پرندگان، بهعنوان یک بستهبندی طبیعی، از مواد موجود در تخم در برابر آسیبهای میکروبی و مکانیکی محافظت میکند. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در جیره عذایی پرنده، بهعنوان یک عامل مهم و مؤثر در افزایش قدرت و کیفیت پوسته تخم میتواند عوارض ناشی از مشکلات پوسته را کاهش دهد. در این مقاله، تأثیر کلسیم جیره غذایی در پنج سطح مختلف بر ویژگیهای مهندسی تخم بلدرچین ژاپنی در گله بلدرچین مادر در اولین دوره تخمگذاری آنها بررسی شده است. مقادیر میانگین جرم، حجم، جرم مخصوص، ضخامت پوسته، قطر بزرگ، قطر میانی و نیروی شکست در امتداد محورهای طولی و عرضی اندازهگیری شد. انرژی شکست یا چقرمگی، شیب منحنی پارگی (سختی)، تغییر شکل در امتداد محور طولی و عرضی تا نقطه شکست و همچنین تغییر شکل طولی و عرضی 450 عدد تخم بلدرچین مورد آزمایش بررسی و اندازهگیری شد. پارامترهای جرم مخصوص، ضخامت پوسته، نیروی شکست و شیب منحنی شکست تخم بلدرچین همگی بیانگر استحکام پوسته تخم بلدرچین بوده و در مقالات مختلف از هرکدام از این پارامترها برای نشان دادن استحکام و تغییرات استحکام پوسته استفاده شده است. در مطالعهی حاضر تغییرات تمام پارامترهای بیانگر استحکام پوسته تخم در سطوح مختلف تغذیهی کلسیم با یکدیگر همسو بوده و یکدیگر را تایید کردند. با افزایش مقدار کلسیم جیره غذایی بلدرچین از 5/1 به 3 درصد وزنی، حجم و وزن تخم بلدرچین کاهش یافته و ضخامت پوسته تقویت میشود. طبق نتایج بهدست آمده، مقاومت پوسته تخم بلدرچین در امتداد محور عرضی کمی کمتر از محور طولی است، اما انعطافپذیری و انرژی شکست تخم بلدرچین در محور طولی بسیار بیشتر است.
ایرج اله دادی؛ حسین اورکی؛ فتانه پرهیزکار خاجانی
چکیده
بهمنظور ارزیابی تاثیر تنش کمبود آب بر ویژگیهای فیزیکی دانه ارقام آفتابگردان، آزمایشی روی چهار رقم آذرگل، آلستار، هایسان 33 و هایسان 25 در سه سطح آبیاری (پس از 50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) اجرا گردید. نمونه گیری تصادفی در پایان فصل رشد و بر اساس 13 درصد رطوبت دانه انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد بیشترین طول، ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی تاثیر تنش کمبود آب بر ویژگیهای فیزیکی دانه ارقام آفتابگردان، آزمایشی روی چهار رقم آذرگل، آلستار، هایسان 33 و هایسان 25 در سه سطح آبیاری (پس از 50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) اجرا گردید. نمونه گیری تصادفی در پایان فصل رشد و بر اساس 13 درصد رطوبت دانه انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد بیشترین طول، عرض و ضخامت دانه در رژیم آبیاری بعد از 50 میلیمتر تبخیر به دست آمد و تیمارهای مواجه با تنش کم آبی (آبیاری محدود بعد از 100 و 150 میلیمتر تبخیر) به ترتیب باعث کاهش 15 و 24 درصد طول، 18 و 35 درصد عرض و 17 و 30 درصد ضخامت دانه گردیدند. بنابراین عرض دانه در مقایسه با طول و ضخامت دانه حساسیت بیشتری به سطوح تنش کمبود آب داشت. در بین ارقام مورد مطالعه بیشترین طول، عرض و ضخامت دانه متعلق به رقم آلستار بود. همچنین در تمام سطوح آبیاری رقم آلستار دارای بیشترین وزن دانه بود که از این لحاظ در آبیاری نرمال (پس از 50 میلیمتر تبخیر) با رقم هایسان 25 اختلاف معنیداری نداشت. بنابراین رقم زودرس آلستار در شرایط آبیاری نرمال و محدود از نظر وزن و ویژگیهای فیزیکی دانه تحمل بیشتری به شرایط کم آبی داشته است.