ابوالقاسم معماری؛ حسینعلی شمس آبادی؛ محمدهاشم رحمتی؛ محمد حسین رزاقی
چکیده
برداشت از مراحل طاقتفرسا و زمانبر در تولید زیتون و از موانع توسعه کشت آن در استان گلستان است. از طرف دیگر برداشت نادرست زیتون، موجب بروز خسارات به میوه و کم شدن بار درخت در سالهای بعد میگردد. از این رو این تحقیق با هدف تعیین شاخص خسارت میوه زیتون رقم کرونایکی در روشها و زمانهای مختلف برداشت در استان گلستان با فاکتور ...
بیشتر
برداشت از مراحل طاقتفرسا و زمانبر در تولید زیتون و از موانع توسعه کشت آن در استان گلستان است. از طرف دیگر برداشت نادرست زیتون، موجب بروز خسارات به میوه و کم شدن بار درخت در سالهای بعد میگردد. از این رو این تحقیق با هدف تعیین شاخص خسارت میوه زیتون رقم کرونایکی در روشها و زمانهای مختلف برداشت در استان گلستان با فاکتور اصلی زمان برداشت زیتون در سه سطح 29 آذر (با میانگین شاخص رسیدگی 47/2)، 14 دی (با میانگین شاخص رسیدگی 04/3) و 29 دی ماه (با میانگین شاخص رسیدگی 58/3) و فاکتور فرعی روشهای برداشت زیتون در سه سطح، سنتی (ضربهزدن با چوب توسط کارگر)، شانه دستی و شیکر شانهای پنوماتیکی موتوردار در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که شاخص رسیدگی در زمان 29 آذر و 29 دی ماه بهترتیب با 28/2 و 07/4 کمترین و بیشترین مقدار بود. درصد میوه باقیمانده بر روی درخت، در روش سنتی 117 درصد بیشتر از روش شانهدستی بوده است. خسارت میوههای برداشت شده در روش سنتی و شانه دستی بهترتیب با 54/43 و 42/18 درصد بیشترین و کمترین مقدار بوده است. شاخص خسارت میوه در زمان 29 دی و دو روش سنتی و شانه دستی بهترتیب، با میانگین، 002/1 و 424/0، بیشترین و کمترین مقدار بوده است. بنابراین جهت کاهش خسارت، توصیه میگردد برداشت زیتون با روش شانه دستی و در میانگین شاخص رسیدگی 58/3 صورت گیرد.
هدی کارگرپور؛ تیمور توکلی هشجین؛ عباس همت؛ برات قبادیان
چکیده
آسیبهای مکانیکی ضربه ناشی از برداشت مکانیزه، انتقال و یا فرآوری محصولات کشاورزی تازه هر ساله باعث کاهش چشمگیری از درآمد تولید مواد غذایی میشود. میوه زیتون هم مانند بسیاری دیگر از میوهها به ضربه بسیار حساس میباشد که میتواند منجر به آسیب مکانیکی (کوفتگی) گردد و باعث کاهش کیفیت این محصول شود. در این تحقیق، شکل کوفتگی در رقم روغنی، ...
بیشتر
آسیبهای مکانیکی ضربه ناشی از برداشت مکانیزه، انتقال و یا فرآوری محصولات کشاورزی تازه هر ساله باعث کاهش چشمگیری از درآمد تولید مواد غذایی میشود. میوه زیتون هم مانند بسیاری دیگر از میوهها به ضربه بسیار حساس میباشد که میتواند منجر به آسیب مکانیکی (کوفتگی) گردد و باعث کاهش کیفیت این محصول شود. در این تحقیق، شکل کوفتگی در رقم روغنی، بیضوی و کشیده و در رقم کنسروالیا، کروی و متمرکز بود که علت آن میتواند به علت تفاوت در میزان کرویت و در نتیجه تفاوت در سطح برخورد در هنگام ضربه باشد. تأثیر رقم، جرم و ارتفاع سقوط بر مساحت و حجم کوفتگی با استفاده از آزمایش سقوط آزاد در دو رقم زیتون کنسروالیا و روغنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر عوامل آزمایش بر روی حجم و سطح کوفتگی معنیدار بود و با افزایش ارتفاع و جرم حجم و سطح کوفتگی افزایش یافت. رقم روغنی بهطور معنیداری سطح و حجم کوفتگی بالاتری نسبت به رقم کنسروالیا داشت. تأثیر نیرو و انرژی ضربه بر حجم کوفتگی نیز معنیدار شد و با افزایش نیرو و انرژی میزان حجم کوفتگی برای دو رقم مورد آزمایش افزایش یافت. سطح انرژی و نیرو در رقم کنسروالیا به علت جرم بالاتر این رقم، بالاتر بود در حالیکه به علت تفاوتهای ظاهری دو رقم و کمتر بودن کرویت و ضخامت گوشت نسبت به هسته در رقم روغنی حجم کوفتگی بیشتر بود.
علی رضایی؛ محمد لغوی؛ سعادت کامگار؛ یاسر مهدی پور
چکیده
در حال حاضر برداشت محصول زیتون در ایران بهصورت دستی انجام می شود. هزینه کارگری به عنوان بزرگ ترین مشکل در برداشت زیتون به حساب می آید. برای حل این مشکل و مکانیزه کردن عملیات برداشت، دستگاه شاخه تکان پنوماتیک قابل حمل و سبکی برای برداشت زیتون طراحی و ساخته شد. در این دستگاه برای ایجاد حرکت نوسانی از یک جک دوطرفه پنوماتیک، دو کلید مغناطیسی ...
بیشتر
در حال حاضر برداشت محصول زیتون در ایران بهصورت دستی انجام می شود. هزینه کارگری به عنوان بزرگ ترین مشکل در برداشت زیتون به حساب می آید. برای حل این مشکل و مکانیزه کردن عملیات برداشت، دستگاه شاخه تکان پنوماتیک قابل حمل و سبکی برای برداشت زیتون طراحی و ساخته شد. در این دستگاه برای ایجاد حرکت نوسانی از یک جک دوطرفه پنوماتیک، دو کلید مغناطیسی و یک مدار الکترونیکی استفاده شد. برای تعیین عملکرد شاخه تکان تست مزرعه ای روی درخت زیتون در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و در 3 سطح بسامد (12، 16 و 20 هرتز) و 3 زمان تکانیدن (5، 10 و 15 ثانیه) و در یک دامنه ثابت 5 سانتی متری انجام گردید. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن نشان داد که بسامد نوسانی و زمان تکانیدن اثر معنی داری در سطح احتمال 1% روی بازده شاخه تکان دارند، در حالی که اثر متقابل آنها معنی دار نبود. با ثابت بودن مدت زمان نوسان، اثر افزایش بسامد نوسان بر درصد ریزش میوه زیتون معنی دار بود. امّا در بسامد ثابت، افزایش مدت زمان نوسان تأثیر معنی داری بر درصد برداشت زیتون نداشت. نیروی استاتیکی جداسازی میوه از شاخه اندازه گیری و با نیروی دینامیکی محاسبه شده مقایسه گردید. در نهایت بسامد 20 هرتز در مدت زمان نوسان 5 ثانیه بهعنوان مناسب ترین محدوده برای این شاخه تکان در برداشت زیتون رقم روغنی انتخاب گردید.