محمد محمدشفیع؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ مجید خانعلی
چکیده
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای ...
بیشتر
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای آزمون متعارف کوفتگی (ASTM D3332 استاندارد روشهای آزمون برای آسیبپذیر بودن شوکهای مکانیکی محصولات)، روش و طرزکار برای تعیین مرز کوفتگی برای میوه انار با وفق دادن آزمونهای سقوط آزاد محقق شد. آزمونهای سقوط آزاد با چندین ارتفاع سقوط بر روی میوه انار رقم ملس ساوه انجام شد. شتاب و سرعت وارد شده به میوه به سبب ضربهی ناشی از سقوط در طول تماس در ارتفاعات سقوط مختلف بهدست آمد و حدود کوفتگی ناشی از سقوط میوهی انار در سطوح کوفتگی مختلف با ترکیب آزمونها و آنالیزهای تئوری تعیین شد. ارتفاع سقوط بحرانی انار در سطح کوفتگی معین مشخص شد و رابطه خطی بین ارتفاع سقوط و حجم کوفتگی برای انار ملس ساوه بهدست آمد. همچنین نشان داده شد حتی اگر سرعت ضربهی ناشی از سقوط به صفر برسد، میوه میتواند کوفته شود در صورتیکه شتاب ضربه از یک مقدار معین (شتاب بحرانی) تجاوز کند.
مدلسازی
بنت الهدی قاسمی باغبادرانی؛ عباس همت؛ علی قاسمی؛ علی حسین حبیبی راد
چکیده
اکثر آسیبهای مکانیکی در انواع میوه و سبزی در اثر تنشهای تماسی تحت بارهای استاتیکی، شبهاستاتیکی و ضربهای ایجاد و موجب کاهش کیفیت محصول و ارزش اقتصادی آن میشود. در این پژوهش، سیب بهعنوان یک ماده ویسکوالاستیک تحت بارگذاری شبهاستاتیکی با استفاده از روش اجزاء محدود مدلسازی شد. با استفاده از آزمایشهای تجربی خواص الاستیک، ...
بیشتر
اکثر آسیبهای مکانیکی در انواع میوه و سبزی در اثر تنشهای تماسی تحت بارهای استاتیکی، شبهاستاتیکی و ضربهای ایجاد و موجب کاهش کیفیت محصول و ارزش اقتصادی آن میشود. در این پژوهش، سیب بهعنوان یک ماده ویسکوالاستیک تحت بارگذاری شبهاستاتیکی با استفاده از روش اجزاء محدود مدلسازی شد. با استفاده از آزمایشهای تجربی خواص الاستیک، ویسکوالاستیک و مقاومت برشی سیب تعیین شدند و در شبیهسازی سیب در نرم افزار آباکوس مورد استفاده قرار گرفتند. مقایسه نتایج تجربی و مدلسازی شدهی سیب نشان داد که مدل ویسکوالاستیک رفتار سیب حین بارگذاری شبهاستاتیک را بهخوبی شبیهسازی کرد. محل ظهور کوفتگی در گوشت سیب آزمایش شده با محل ظهور تنش برشی بیشینه در سیب شبیهسازیشده همخوانی داشت. بنابراین، معیار تنش برشی بیشینه برای برآورد حساسیت گوشت ارقام سیب به کوفتگی تحت بارگذاری شبهاستاتیکی پیشنهاد میگردد.
داود قنبریان؛ منیژه شیروانی؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ حسین گلستانیان
چکیده
علیرغم جایگاه ممتاز جهانی ایران در تولید سیب درختی، متأسفانه پتانسیل صادرات این محصول نامناسب است. در این میان بهنظر میرسد یکی از مهمترین علل کاهش کیفیت ارقام سیب ایران آسیب کوفتگی وارد به این محصول است. در این پژوهش برخی از عوامل مؤثر بر این مسأله مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی ...
بیشتر
علیرغم جایگاه ممتاز جهانی ایران در تولید سیب درختی، متأسفانه پتانسیل صادرات این محصول نامناسب است. در این میان بهنظر میرسد یکی از مهمترین علل کاهش کیفیت ارقام سیب ایران آسیب کوفتگی وارد به این محصول است. در این پژوهش برخی از عوامل مؤثر بر این مسأله مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 72 تیمار، شامل ترکیب عامل رقم در سه سطح (گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت)، عامل نوع سطح برخورد در چهار سطح (مقوای تک لایه موجدار روی پلاستیک فشرده، چوب، تسمه روی ورق استیل و سیب) و عامل ارتفاع سقوط در شش سطح (5، 15، 25، 35، 45 و 55 سانتیمتر) با 4 تکرار انجام شد. حداکثر ارتفاع مجاز سقوط سیبها بههمراه مدلهای تخمین میزان کوفتگی نیز ارائه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد سطح و حجم کوفتگی نسبت به کلیه عوامل آزمایشی در سطح 1 درصد واکنش معنیداری دارد. آزمون مقایسه میانگینها نشان داد که رقم گرانی اسمیت با داشتن بافتی سفتتر نسبت به دو رقم دیگر آسیب پذیری کمتری دارد. بر مبنای نتایج حاصل از این پژوهش حداکثر ارتفاع مجاز سقوط برای رقم رد دلیشز، گلدن دلیشز و گرانی اسمیت بهترتیب 12، 15 و 20 سانتیمتر بهدست آمد. همچنین تأثیر نوع رقم سیب بر پارامترهای مختلف معنیدار شد. براساس یافتههای این پژوهش، در برخورد سیب با سیب، میزان کوفتگی ایجاد شده در سیب متحرک کمتر از سیب ساکن است.
سعید علی عسگریان نجف آبادی؛ حمیدرضا قاسم زاده؛ محمد مقدم
چکیده
در تحقیق حاضر حساسیت دو رقم میوه توتفرنگی (Fragaria x ananassa) سلوا و گاویتا به کوفتگی بهصورت آزمایشگاهی مطالعه شد. میوهها به صورت تک تک در معرض نیروهای ضربهای و فشاری قرار گرفتند. ضربه با استفاده از روش سقوط از ارتفاع از پیش تعیین شده و پاندول اعمال شد. حجم کوفتگی به عنوان شاخص آسیبدیدگی مورد ارزیابی قرار گرفت. در هر دو نوع ضربه شدت ...
بیشتر
در تحقیق حاضر حساسیت دو رقم میوه توتفرنگی (Fragaria x ananassa) سلوا و گاویتا به کوفتگی بهصورت آزمایشگاهی مطالعه شد. میوهها به صورت تک تک در معرض نیروهای ضربهای و فشاری قرار گرفتند. ضربه با استفاده از روش سقوط از ارتفاع از پیش تعیین شده و پاندول اعمال شد. حجم کوفتگی به عنوان شاخص آسیبدیدگی مورد ارزیابی قرار گرفت. در هر دو نوع ضربه شدت کوفتگی به عنوان تابعی از انرژی ضربه افزایش یافت. در سطوح انرژی مشابه میوههای سقوط کرده نسبت به میوههای قرار گرفته در معرض ضربه به وسیله ضربه زن پاندولی حجم کوفتگی بیشتری را از خود نشان دادند. چهار برابر شدن انرژی ضربه (از 022/0 به 082/0 ژول) موجب سه برابر شدن حجم کوفتگی (از 46 به 5/134 میلیمتر مکعب) شد. با افزایش ارتفاع سقوط از 18 سانتیمتر (026/0 ژول) به 54 سانتیمتر (079/0 ژول) حجم کوفتگی 35 درصد افزایش یافت. شدت کوفتگی ناشی از نیروی فشاری نسبت به دو آزمون دیگر بیشتر بود. دو برابر کردن زمان بارگذاری از 2 ثانیه به 4 ثانیه اختلاف معنیداری در میزان کوفتگی را نشان نداد. اگرچه در تمام آزمونها رقم گاویتا نسبت به سلوا حساسیت بیشتری به کوفتگی نشان داد ولی تنها در آزمون ضربه به وسیله ضربه زن پاندولی اثر فاکتور رقم معنیدار شد.