بهاره جمشیدی؛ آرمان عارفی؛ سعید مینایی
چکیده
تصویربرداری بایواسپکل یا استفاده از تصاویر نقطهای دینامیکی بهعنوان یک روش نوری نوین در ارزیابی غیر مخرب کیفیت محصولات کشاورزی- غذایی طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، توانایی این روش در ارزیابی شاخص سفتی میوه سیب (رقم رد دلیشس) در طول 5 ماه انبارداری بررسی شد. برای این منظور، تصاویر نقطهای دینامیکی از نمونههای ...
بیشتر
تصویربرداری بایواسپکل یا استفاده از تصاویر نقطهای دینامیکی بهعنوان یک روش نوری نوین در ارزیابی غیر مخرب کیفیت محصولات کشاورزی- غذایی طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، توانایی این روش در ارزیابی شاخص سفتی میوه سیب (رقم رد دلیشس) در طول 5 ماه انبارداری بررسی شد. برای این منظور، تصاویر نقطهای دینامیکی از نمونههای سیب در دو طول موج 680 و 780 نانومتر بهطور جداگانه و در طی دوره انبارداری تحصیل و پردازش شد. در این راستا، افزون بر ویژگیهای مرسوم در تحلیل تصاویر نقطهای دینامیکی، ویژگی های مبتنی بر تبدیل موجک و بافت نیز مورد بررسی قرار گرفت. از سوی دیگر، اندازهگیری سفتی بافت میوهها از طریق آزمون مخرب نفوذ تعیین شد. در نهایت، توانایی این روش در پیشبینی سفتی میوه سیب با تدوین مدلهای رگرسیون غیرخطی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش مذکور قادر به پیشبینی غیر مخرب ویژگی سفتی سیب است. نتایج نشان داد، بهترین مدل واسنجی تدوینشده توانسته با ضریب همبستگی 81/0 = rp و خطای استاندارد N4/8 = SEP در طول موج 680 نانومتر و همچنین ضریب همبستگی 83/0 = rp و خطای استاندارد N2/8 = SEP در طول موج 780 نانومتر، ویژگی سفتی سیب را پیشبینی کند.
بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ عزالدین مهاجرانی؛ حسن قاسمیان
چکیده
در سالهای اخیر، کاربرد اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) به عنوان یک روش غیرمخرب در ترکیب با روشهای شیمیسنجی به منظور ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی و غذایی به طور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. در روشهای شیمیسنجی، آنالیزهای کیفی موضوعات مهمی هستند که میتوانند به مسئله بازشناسی الگو نسبت داده شوند. در این پژوهش، توانایی ...
بیشتر
در سالهای اخیر، کاربرد اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک (NIR) به عنوان یک روش غیرمخرب در ترکیب با روشهای شیمیسنجی به منظور ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی و غذایی به طور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. در روشهای شیمیسنجی، آنالیزهای کیفی موضوعات مهمی هستند که میتوانند به مسئله بازشناسی الگو نسبت داده شوند. در این پژوهش، توانایی روشهای بازشناسی الگو در ترکیب با اسپکتروسکوپی NIR بازتابی به منظور تفکیک غیر مخرب مزه پرتقالها بررسی شد. برای این منظور، روشهای بازشناسی الگوی نظارتنشده و نظارتشده، خوشهبندی سلسله مراتبی (HCA) و مدلسازی مستقل نرم شباهتهای طبقه (SIMCA)، به ترتیب برای امکانسنجی تفکیک واریتههای پرتقال و طبقهبندی (بر اساس مزه آنها) بر پایه اطلاعات طیفی محدوده nm 1650- 930 استفاده شدند. آنالیزهای کیفی نشان داد که طیفهای NIR واریتههای پرتقال به خوبی با بازشناسی الگوی نظارتنشده HCA خوشهبندی شدند. همچنین، بازشناسی الگوی نظارتشده SIMCA برای طیفهای NIR پرتقالها نتایج عالی طبقهبندی واریته بر اساس شاخص BrimA را در سطح احتمال 5 درصد در بر داشت (دقت طبقهبندی 57/98 درصد). همچنین، طول موجهای nm 5/1047، nm1502، و nm1475 سهم بیشتری نسبت به سایر طول موجها در تفکیک دو طبقه بر عهده داشتند. نمونههای دارای مقدارهای یکسان شاخص BrimA نیز بهدرستی با دقت طبقهبندی بالا (45/95 درصد) در سطح احتمال 5 درصد طبقهبندی شدند. قدرت تفکیک طول موجهای nm 1475، nm1583، و nm 75/1436 برای دستیابی به این طبقهبندی بسیار بیشتر از سایر طول موجها بود. بنابراین، اسپکتروسکوپی NIR بازتابی در ترکیب با روشهای بازشناسی الگو میتواند برای تشخیص سایر ویژگیهای مزه نیز بهکار رود.