علیرضا ثنایی فر؛ سید سعید محتسبی؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ حجت احمدی
چکیده
بو یکی از مهمترین ویژگیهای حسی میوهها به حساب میآید و نسبت به تغییرات ترکیبات آنها حساسیت ویژهای دارد. گازهایی که در بو و طعم میوهها دخالت میکنند، حاصل فعالیتهای متابولیکی میوه در زمانهای رسیدگی، برداشت، پس از برداشت و انبار میباشند. بنابراین بوی ساطع شده از میوه در طول نگهداری آن نیز تغییر میکند. ماشین بویایی (بینی ...
بیشتر
بو یکی از مهمترین ویژگیهای حسی میوهها به حساب میآید و نسبت به تغییرات ترکیبات آنها حساسیت ویژهای دارد. گازهایی که در بو و طعم میوهها دخالت میکنند، حاصل فعالیتهای متابولیکی میوه در زمانهای رسیدگی، برداشت، پس از برداشت و انبار میباشند. بنابراین بوی ساطع شده از میوه در طول نگهداری آن نیز تغییر میکند. ماشین بویایی (بینی الکترونیکی) با شبیه سازی حس بویایی انسان، تشخیص و درک بوهای پیچیده را با استفاده از آرایهای از حسگرهای شیمیایی انجام میدهد. در این پژوهش سامانه ماشین بویایی کم هزینهای بر پایه شش حسگر نیمه هادی اکسید فلزی (MOS) طراحی، توسعه و پیادهسازی شد و قابلیت آن بهمنظور پایش رد اثر رسیدگی موز مورد مطالعه قرار گرفت. اجزای اصلی سامانه طراحی شده شامل سامانه دریافت نمونه، آرایه حسگرهای گازی، سامانه تحصیل داده، الگوریتمهای تشخیص الگو و تحلیل داده میباشد. تحلیل تفکیک خطی (LDA) بهمنظور طبقه بندی ویژگیهای استخراجی از سیگنالهای ماشین بویایی استفاده گردید و براساس نتایج حاصل شده، دقت در طبقه بندی دوره رسیدگی 3/97% بهدست آمد. نتایج بهدست آمده توانایی بالای ماشین بویایی را در تمایز بین مراحل دوره رسیدگی نشان داد که میتوان این سامانه را بهعنوان یک ابزار غیر مخرب برای پایش و کنترل کیفیت در طول نگهداری موز بهکار برد.