تکنولوژیهای پس از برداشت
سی. اِن. اُنووسیریبه؛ جی. مباناسور؛ پی. او. اِنتو؛ ام. سی. اندوکوو
چکیده
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) ...
بیشتر
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) مدرن و سنتی را در میان کشاورزان خردهمالک شالیکار در جنوب شرق نیجریه تحلیل میکند. دادهها از 240 تولیدکننده برنج با استفاده از رویکردهای آماری مانند آمار توصیفی، شاخص پایداری (تحلیل نسبت ارزیابی وزندهی) و تحلیل رگرسیون چندجملهای جمعآوری شد. نتایج نشان داد که 34.7 درصد از کشاورزان شالیکار از روشهای نوین و 65.3 درصد از روشهای سنتی فرآوری استفاده میکردند. از نظر 77 درصد کشاورزان خرده مالک، آسیاب کردن سنتی باعث انتشار میزان قابلتوجهی گاز کربن میشود و همچنین 68 درصد کشاورزان آلودگی صوتی را در حد بالایی ارزیابی میکنند. 80 تا 100 درصد کشاورزان خرده مالک که از تکنیکهای مدرن استفاده میکنند به محیطزیست اهمیت میدهند و میخواهند انتشار گاز، زبالههای جامد، مصرف انرژی و مصرف آب خود را کاهش دهند. شاخص پایداری در کشاورزانی که از روشهای فرآوری سنتی یا مدرن استفاده میکنند تحتتاثیر جنسیت، تعداد نیروی کار، سرمایهگذاری، درآمد، هزینه تولید، میزان درک تغییرات آب و هوا و پایداری محیطی قرار میگیرد. این مطالعه استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر را برای افزایش بهرهوری و کاهش اثرات زیستمحیطی توصیه میکند.
بیو انرژی
ماریا نوروزی پور؛ رضا طباطبایی کلور؛ علی متولی
چکیده
روند رو به رشد جمعیت جهان، افزایش اجتنابناپذیر تقاضای انرژی را به همراه داشته و این امر به غیر از پایانپذیر بودن منابع انرژی تجدیدناپذیر میتواند مشکلات فراوان زیستمحیطی را به همراه داشته باشد. با توجه به اهمیت اثرات زیستمحیطی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از باد میتواند منبعی بسیار مطمئن برای تولید انرژی الکتریسته ...
بیشتر
روند رو به رشد جمعیت جهان، افزایش اجتنابناپذیر تقاضای انرژی را به همراه داشته و این امر به غیر از پایانپذیر بودن منابع انرژی تجدیدناپذیر میتواند مشکلات فراوان زیستمحیطی را به همراه داشته باشد. با توجه به اهمیت اثرات زیستمحیطی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از باد میتواند منبعی بسیار مطمئن برای تولید انرژی الکتریسته باشد. مطالعه حاضر به بررسی اثرات زیستمحیطی تولید الکتریسیته در طول چرخه حیات نیروگاههای بادی (کهک و آقکند) در طول مراحل احداث تا بهرهبرداری این نیروگاهها و شاخص تقاضای اکسرژی تجمعی، پرداخته است. در مطالعه حاضر واحد کارکردی یک کیلووات الکتریسیته انتخاب شد و دادهها در نرمافزار سیماپرو به روش +IMPACT2002 در قالب 15 شاخص میانی و چهار شاخص نهایی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مرحله مواد اولیه و تولید (از استخراج تا ساخت اجزا) بالاترین تاثیر را در ایجاد شاخصهای میانی به همراه داشت که دلیل این امر استخراج، ساخت و تولید قطعات ازجمله ریختهگری فولاد با استفاده از انواع انرژیهای تجدیدناپذیر و فعالیتهایی همچون جوشکاری در دمای بالا میباشد. همچنین میزان شاخص کل زیستمحیطی دو نیروگاه بادی آقکند و کهک بهازای 1 کیلووات ساعت الکتریسیته تولیدی بهترتیب برابر 5.84 و 4.45 (μPt) بود و از این مقدار بهترتیب 3.02 و 2.31 (μPt) مربوط به دسته خسارت سلامت انسان بود. همچنین بررسی شاخص تقاضای اکسرژی تجمعی نشان داد که منابع تجدیدناپذیر-فسیلی بیشترین سهم در تقاضای اکسرژی (به میزان 0.153MJ) را به ازای تولید یک کیلووات الکتریسیته از نیروگاههای احداث شده به خود اختصاص دادند.
علی کعب؛ محمد شریفی؛ حامد مرادی
چکیده
هدف از این مطالعه، ارزیابی نظام تولید گرمک دیم از نظر شاخصهای انرژی و آلایندههای زیستمحیطی با رویکرد ارزیابی چرخه زندگی بود. دادههای مورد نیاز برای این مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبهی حضوری با 64 تولیدکنندهی محصول گرمک دیم در شهرستان ایوان غرب واقع در استان ایلام بهدست آمد. نتایج نشان داد کل انرژی ورودی و خروجی در ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، ارزیابی نظام تولید گرمک دیم از نظر شاخصهای انرژی و آلایندههای زیستمحیطی با رویکرد ارزیابی چرخه زندگی بود. دادههای مورد نیاز برای این مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبهی حضوری با 64 تولیدکنندهی محصول گرمک دیم در شهرستان ایوان غرب واقع در استان ایلام بهدست آمد. نتایج نشان داد کل انرژی ورودی و خروجی در تولید گرمک دیم بهترتیب برابر با 39021.59 و 39190.43 مگاژول بر هکتار بوده و سوخت دیزل، ماشینهای کشاورزی و کود نیتروژن بهترتیب با سهم 51، 24 و 14 درصد، پرمصرفترین نهادههای انرژی بودند. سهم انرژی مستقیم، غیرمستقیم، تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر بهترتیب برابر با 57%، 43%، 7% و 93% درصد بود. شاخص کارایی انرژی و افزوده خالص انرژی در این مطالعه بهترتیب مقدار 1.004 و 84.168 مگاژول بر هکتار بهدست آمد. همچنین نتایج حاصل از اثرات زیستمحیطی که در گروههای اثر (تخلیه مواد غیر آلی، اسیدی شدن، اختناق دریاچهای، پتانسیل گرمایش جهانی، نقصان لایهی ازن، مسمومیت انسانها، مسمومیت آبهای سطحی، مسمومیت آبهای آزاد، مسمومیت خاک و اکسیداسیون فتوشیمیایی) نشان داد که سوخت دیزل، کود نیتروژن و ماشینهای کشاورزی بیشترین تأثیر را از بین نهادههای ورودی داشتهاند. از بین گروههای اثر، مسمومیت آبهای آزاد بیشترین بار زیستمحیطی را در تولید محصول مورد مطالعه دارد. نتایج شاخص بوم شناخت (EcoX) گرمک دیم تولید شده برابر با 0.23 EcoX به ازای یک تن گرمک تولیدی محاسبه گردید. مدیریت صحیح استفاده از ماشینهای کشاورزی، تجهیز مزارع با ماشینهای مناسب و جدید و عدم استفاده از تراکتور و ادوات فرسوده میتواند انرژی مصرفی و آلایندههای زیستمحیطی ناشی از تولید را به حداقل برساند. استفادهی کمتر از کودهای شیمیایی (بهخصوص نیتروژن) و جایگزینی آن با کودهای اکولوژیک نیز میتواند در این امر تأثیرگذار باشد.