مجتبی جاویدی قراچه؛ مهدی خجسته پور
چکیده
چای بعد از آب پرمصرفترین نوشیدنی در جهان میباشد و کارگران مزارع چای به دلایل مختلف از جمله ارتفاع نامناسب بوتههای چای، تحمل وزن ماشین برداشت در طولانی مدت و غیره به علت بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در مراحل مختلف کاری دچار غیبت کاری میشوند. شرایط فعالیت چایکاری معمولاً به گونهای است که نه تنها باعث ضرر مالی و جانی به کارگران ...
بیشتر
چای بعد از آب پرمصرفترین نوشیدنی در جهان میباشد و کارگران مزارع چای به دلایل مختلف از جمله ارتفاع نامناسب بوتههای چای، تحمل وزن ماشین برداشت در طولانی مدت و غیره به علت بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در مراحل مختلف کاری دچار غیبت کاری میشوند. شرایط فعالیت چایکاری معمولاً به گونهای است که نه تنها باعث ضرر مالی و جانی به کارگران میشود بلکه با از دست رفتن نیروی کارآمد به صاحبان حرفه چایکاری نیز آسیب میرساند. هدف از این پژوهش شناسایی پوسچرهای نامناسب کاری در مزارع چای، در مرحله برداشت که بهصورت دستی و مکانیزه انجام میشود بود. روش کار فیلمبرداری از کارگران در مزارع شمال کشور حین فعالیت و تحلیل فیلمها با استفاده از مدل کردن بدن کارگران با استفاده از نرمافزار CATIA و آنالیز پوسچرهای مختلف به سه روش مختلف اوواس، رولا و ریبا بود. نتایج نشان داد که طبق روش اوواس، 27% پوسچر کارگران در بحرانیترین وضعیت قرار داشت. طبق روش رولا، 38% پوسچر کارگران در گروه بدترین قرار داشت که باید از آن اجتناب نمایند و در روش ریبا 0% پوسچر کارگران در بحرانیترین گروه قرار گرفتند. بهترین روشها برای ارزیابی پوسچر برای مشاغل مشابه پیشنهاد شده است. در مقایسه با مشاغل دیگر نیاز به مداخلات ارگونومیکی از نظر دو روش تحلیل اوواس و رولا، در این حرفه احساس میشود. این مداخلات بهصورت تغییر در پوسچر با در نظر گرفتن دسترسی به کار و یا پیشنهاد ابزاری برای انجام بهتر کار صورت گرفت.