طراحی و ساخت
محمد امین زمانی ده یعقوبی؛ کاظم جعفری نعیمی؛ محسن شمسی؛ حسین مقصودی
چکیده
یکی از پرهزینهترین و مشکلترین مراحل تولید پیاز، برداشت محصول است. در این تحقیق ساخت و ارزیابی یک دستگاه جدید برای برداشت پیاز ارائه شده است. در روش جدید برداشت، حرکت انتقالی و دورانی محورهای زائدهدار دستگاه باعث بریده شدن، گسیختگی و بههم خوردن لایه خاک زیر غدهها میگردد. با توجه به جهت چرخش محورها، این گسیختگی موجب حرکت رو ...
بیشتر
یکی از پرهزینهترین و مشکلترین مراحل تولید پیاز، برداشت محصول است. در این تحقیق ساخت و ارزیابی یک دستگاه جدید برای برداشت پیاز ارائه شده است. در روش جدید برداشت، حرکت انتقالی و دورانی محورهای زائدهدار دستگاه باعث بریده شدن، گسیختگی و بههم خوردن لایه خاک زیر غدهها میگردد. با توجه به جهت چرخش محورها، این گسیختگی موجب حرکت رو به بالای خاک، جدا شدن خاک از غدهها و روی سطح قرار گرفتن محصول میشود. دستگاه ساخته شده دارای طول cm 126، عرض cm 156/5 و ارتفاع cm 98 میباشد و 112 کیلوگرم وزن دارد. ظرفیت مزرعه ای این دستگاه برابر 0/6 هکتار در ساعت است. به منظور ارزیابی دستگاه از نظر تأثیر سرعت دورانی محورها، سرعت پیشروی و عمق کار بر کارکرد دستگاه از آزمایش فاکتوریل سه فاکتوره در قالب طرح کاملاً تصادفی و سه تکرار استفاده شد. کارکرد دستگاه با اندازهگیری درصد موفقیت در برداشت شدن غدهها به صورت سالم ارزیابی گردید. آزمایشهای انجام شده نشاندهنده معنیدار شدن تأثیر عوامل سرعت پیشروی و عمق کار بر موفقیت در برداشت محصول بود. این در حالی است که تأثیر سرعت دورانی محورها، اثر متقابل عمق کار و سرعت دورانی محورها و اثر متقابل سهگانه معنیدار گزارش نشد. همچنین، درصد موفقیت در برداشت به اثر متقابل سرعت دورانی محورها و سرعت پیشروی و اثر متقابل سرعت پیشروی و عمق کار وابسته بود. نتایج نشان داد که بهترین کارکرد دستگاه در عمق کار 20 سانتیمتر، سرعت پیشروی 5/4 کیلومتر در ساعت و سرعت دورانی محورها برابر 220 دور بر دقیقه حاصل شد.