سمانه صادق زاده نماور؛ جعفر امیری پریان؛ رضا امیری چایجان
چکیده
پردازش تصاویر دیجیتال بهعنوان روشی جدید برای ارزیابی کمی و کیفی خصوصیات بافتی پودر مواد غذایی و دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش از خشککن خلأیی پاششی با ریز ذرهساز آلتراسونیک بهمنظور تولید پودر خشک از عصاره برگ کنگر فرنگی فرموله شده با ماده افزودنی لاکتوز استفاده شد. روند خشککردن در یک محفظه خشککن خلأ و ...
بیشتر
پردازش تصاویر دیجیتال بهعنوان روشی جدید برای ارزیابی کمی و کیفی خصوصیات بافتی پودر مواد غذایی و دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش از خشککن خلأیی پاششی با ریز ذرهساز آلتراسونیک بهمنظور تولید پودر خشک از عصاره برگ کنگر فرنگی فرموله شده با ماده افزودنی لاکتوز استفاده شد. روند خشککردن در یک محفظه خشککن خلأ و در دمایی پایینتر از دمای خشککنهای پاششی معمول انجام شد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر شرایط عملی بهینه (3%، kPa20، C°75)، نامطلوب (%2، kPa40، C°55) و دو شرایط (%2، kPa30، C°65) و (%2/5، kPa30، C°65) خشککن خلأیی پاششی روی ویژگیهای بافتی مستقل از جهت و اثر زاویه در جهتهای چهارگانه (°0، °45، °90 و °135) روی ویژگیهای بافتی جهتدار پودر عصاره برگ کنگر فرنگی میباشد. برای تشخیص بافت، تصاویر میکروسکوپی (SEM) به دو صورت تک ذره و ذرات تودهای تهیه شدند. ده ویژگی بافتی تصاویر با استفاده از ماتریس هم وقوعی سطوح خاکستری بهمنظور ارزیابی کیفی بافت پودر عصاره استخراج گردید. نتایج حاصل از تجزیهوتحلیل بافت نشان داد که پودرهای حاصل از شرایط خشککردن در دمای بالا (75 درجه سلسیوس) و فشار خلأ پایین (20 کیلو پاسکال) و غلظت محلول (2 گرم بر 100 میلیلیتر) دارای تعداد بیشتری از ذرات با بافت صاف و یکنواخت بودند. درنتیجه در این شرایط، پارامترهای انرژی، همبستگی، همگنی و glcmstd بیشترین مقدار و مقادیر کنتراست، آنتروپی، rangefilt و stdfilt کمترین مقدار را دارا بودند. دو ویژگی بافتی جهتدار (کنتراست و همبستگی) نیز با توجه به ماهیت بافت ذرات در جهتهای اندازهگیری مختلف اختلاف معنیداری را نشان دادند.