سعید خدامرادی؛ ابراهیم احمدی
چکیده
در این تحقیق خواص فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و رئولوژیکی انگور فخری در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفته است. انگور فخری پس از برداشت از باغات استان همدان با استفاده از پوشش چیتوزان در سه غلظت (5/0، 1 و 2 درصد) پوششدهی شده و در دو دمای محیط و یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شده است. در طول دوره نگهداری هر 5 روز یکبار خواص فیزیکی (افت ...
بیشتر
در این تحقیق خواص فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و رئولوژیکی انگور فخری در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفته است. انگور فخری پس از برداشت از باغات استان همدان با استفاده از پوشش چیتوزان در سه غلظت (5/0، 1 و 2 درصد) پوششدهی شده و در دو دمای محیط و یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شده است. در طول دوره نگهداری هر 5 روز یکبار خواص فیزیکی (افت وزن، درصد رطوبت و تغییرات شاخص رنگ)، خواص شیمیایی (pH و TSS)، خواص مکانیکی (نیروی بیشینه، نیروی شکست و مدول الاستیسیته) و خواص رئولوژیکی (زمان تنشآسایی و مقدار تنشآسایی) مورد بررسی قرار گرفتهاند. نتایج تجزیه واریانس نشاندهنده آن بود که اثرات اصلی دما، دوره نگهداری و پوشش چیتوزان و برخی از اثرات متقابل آنها تأثیر معنیداری در سطح 1 درصد بر خواص فیزیکی و شیمیایی انگور فخری داشتهاند. بیشترین افت وزن 66/10 درصد در نمونه پوششدهی شده با چیتوزان 5/0 درصد نگهداری شده در دمای محیط اتفاق افتاد. کمترین میزان اختلاف رنگ برای نمونههای پوششدهی شده با چیتوزان 2 درصد نگهداری شده در دمای یخچال مشاهده شد. کمترین نیروی بیشینه در آخرین روز دوره برای نمونههای شاهد نگهداری شده در دمای محیط بوده است. دوره نگهداری تأثیر معنیداری در سطح 1 درصد بر مدول الاستیسیته دارد درحالیکه تأثیر پوشش بر این پارامتر معنیدار نبوده است. نتایج نشاندهنده آن بود که استفاده از پوشش چیتوزان تأثیر مستقیمی در افزایش زمان و مقدار تنشآسایی انگور فخری داشته است بهنحویکه در طول دوره نگهداری کاهش هر دو پارامتر در نمونههای پوششدهی شده نسبت به نمونههای شاهد کمتر بوده است.