سید پویا فیاض؛ سید سعید محتسبی؛ علی جعفری؛ عبدالناصر مسعودی
چکیده
اسانسها یا روغنهای فرار ازجمله مواد موجود در گیاهان هستند که شامل مخلوط پیچیدهای از مواد شیمیایی آلی مثل ترپینوئیدها، آلدئیدها، الکلها، استرها، ستنها و غیره میباشند. اسانسها از تقطیر مواد فرار موجود در اندامهای مختلف گیاهان تازه یا خشک بهدست میآیند و وزن مخصوص آنها غالباً از آب کمتر است. اسانسها را میتوان به ...
بیشتر
اسانسها یا روغنهای فرار ازجمله مواد موجود در گیاهان هستند که شامل مخلوط پیچیدهای از مواد شیمیایی آلی مثل ترپینوئیدها، آلدئیدها، الکلها، استرها، ستنها و غیره میباشند. اسانسها از تقطیر مواد فرار موجود در اندامهای مختلف گیاهان تازه یا خشک بهدست میآیند و وزن مخصوص آنها غالباً از آب کمتر است. اسانسها را میتوان به سه دسته طبیعی، مشابه طبیعی و مصنوعی تقسیم کرد. روشهای متداول شناسایی و ارزیابی اسانسهای روغنی دارای نقطهضعفهایی هستند. در این تحقیق یک سامانه بینی الکترونیکی شامل هفت حسگر نیمههادی اکسید فلزی برای تشخیص و تفکیک هشت نوع اسانس لیموی تجاری توسعه دادهشده و با استفاده از روشهای تحلیل مؤلفههای اصلی، تحلیل تفکیک خطی و شبکه عصبی مصنوعی ارزیابی شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل دادههای این سامانه، روش تحلیل مؤلفههای اصلی با دو مؤلفه اصلی PC1 و PC2 توانست ۹۹ درصد از واریانس دادهها را پوشش دهد. همچنین تمامی حسگرها ضرایب لودینگ بالایی را از خود نشان دادند. روشهای تحلیل تفکیک خطی و شبکه عصبی مصنوعی نیز بهترتیب با دقت بالای 98% و91% قادر به جداسازی نمونهها بودند. بنابراین سامانه بینی الکترونیکی پیشنهادشده نشان داد که ابزار قابلاعتماد و کمهزینهای جهت جداسازی اسانسهای لیموی تجاری میباشد.
جعفر حبیبی اصل؛ لیلا بهبهانی؛ آذرخش عزیزی
چکیده
بهمنظور بهرهگیری از منابع انرژی پاک، کاهش ضایعات سبزیجات و افزایش سطح درآمد سبزیکاران، پژوهش حاضر طی سالهای 92-1390 در بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجراء گردید. در این پژوهش از خشککن خورشیدی کابینتی سه طبقه با کلکتور شیاری استفاده شد. برای جریان بهتر هوا در خشککن، یک هواکش در بالای اتاق خشککنی ...
بیشتر
بهمنظور بهرهگیری از منابع انرژی پاک، کاهش ضایعات سبزیجات و افزایش سطح درآمد سبزیکاران، پژوهش حاضر طی سالهای 92-1390 در بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجراء گردید. در این پژوهش از خشککن خورشیدی کابینتی سه طبقه با کلکتور شیاری استفاده شد. برای جریان بهتر هوا در خشککن، یک هواکش در بالای اتاق خشککنی نصب گردید. عملکرد این خشککن، با خشک کردن سبزی نعناع تحت سه تراکم 2، 3 و 4 کیلوگرم بر مترمربع به روشهای همرفت طبیعی و اجباری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی و با روش سنتی (خشک کردن در سایه و هوای آزاد) مقایسه گردید. نتایج آزمایش نشان داد که زمان مورد نیاز برای خشک شدن سبزی نعناع در خشککن خورشیدی بسته به تراکم محصول در سینیها، 5/3 تا 15ساعت بود. درحالی که در روش مرسوم این زمان حدود 5 روز به طول کشید. در رابطه با تأثیر قرارگیری سبزی نعناع در سینیهای مختلف خشککن، نتایج نشان داد که در سینیهای بالاتر بهدلیل کندتر شدن جریان هوا، زمان مورد نیاز برای رسیدن به رطوبت نهایی بین 18 تا 25 درصد افزایش یافت. مقایسه میانگین زمان خشک شدن نعناع نشان داد که زمان خشک شدن به روش همرفت اجباری نسبت به روش همرفت طبیعی بهطور متوسط 7/29 درصد کاهش پیدا کرد. آنالیز رگرسیونی دادههای مربوط به زمان خشک شدن نعناع نیز نشان داد که بهترین توصیف ریاضی رابطه بین رطوبت درونی سبزی نعناع و زمان خشک شدن معادله نمایی میباشد. بیشترین درصد اسانس با مقدار 80/0 درصد به تیمار خشک کردن به روش همرفت طبیعی و تراکم kg m-2 3 و کمترین آن به مقدار 30/0 درصد به تیمار همرفت اجباری و تراکم kg m-2 2 تعلق داشت. همچنین بیشترین مقدار کلروفیل را تیمار همرفت طبیعی و تراکم kg m-2 3 با 51/8 میلیگرم بر گرم برگ و کمترین مقدار را تیمار همرفت اجباری و تراکم kg m-2 2 با 18/4 میلیگرم بر گرم برگ دارا بودند. لذا براساس نتایج بهدست آمده، میتوان در شرایط همرفت طبیعی تراکم kg m-2 3 و در شرایط همرفت اجباری تراکم kg m-2 4 را پیشنهاد نمود.