مدلسازی
پدرام قیاسی؛ محمود صفری
چکیده
از زمان ورود گیاه آفتابگردان به ایران تاکنون، عملیات برداشت یکی از دغدغههای زراعت این گیاه محسوب شده است. سختی عمل برداشت و کمبود فعالیتهای علمی و تخصصی در زمینه برداشت این محصول، موجب شده تا نخستین ایدهها برای مکانیزه کردن برداشت بهصورت تجربی انجام گیرد. در این پژوهش، مقدار تلفات دانه در هد و عقب کمباین در برداشت مکانیزه آفتابگردان ...
بیشتر
از زمان ورود گیاه آفتابگردان به ایران تاکنون، عملیات برداشت یکی از دغدغههای زراعت این گیاه محسوب شده است. سختی عمل برداشت و کمبود فعالیتهای علمی و تخصصی در زمینه برداشت این محصول، موجب شده تا نخستین ایدهها برای مکانیزه کردن برداشت بهصورت تجربی انجام گیرد. در این پژوهش، مقدار تلفات دانه در هد و عقب کمباین در برداشت مکانیزه آفتابگردان روغنی مورد بررسی قرار گرفت. کوبش و تمیز شدن دانهها بلافاصله پس از فرآیند برش انجام شد. متغیرهای مستقل در ارزیابی هد شامل ارتفاع میله خواباننده محصول و ارتفاع هد در دو سطح بود. آزمونها در مزرعه آفتابگردان روغنی و در سه تکرار با استفاده از کمباین جاندیر 1055 انجام گرفت. پس از انجام آزمونهای تجربی، دادهها از نظر آماری، تجزیه و تحلیل شد و اثر پارامترهای مستقل بر مقدار دانههای از دست رفته هد وکمباین بهصورت جداگانه بررسی شد. اثر ارتفاع میله خواباننده محصول بر تلفات دانه هد و کمباین بهترتیب در سطح احتمال 1 و 5 درصد معنادار بود اما اثر ارتفاع هد و اثر متقابل ارتفاع هد×ارتفاع میله تنها بر تلفات دانه هد در سطح 5 درصد معنادار شد. با افزایش ارتفاع میله از 20 به 70 سانتیمتر، میانگین تلفات هد و کمباین بهترتیب از 7/4 به 6/18% و 4/3 به 5/4% افزایش یافت اما با افزایش ارتفاع برش از 60 به 120 سانتیمتر؛ میانگین تلفات دانه در کمباین از 4/3 به 5/1% کاهش و میانگین تلفات دانه هد از 8/10 به 4/12% افزایش یافت. مدل رگرسیونی رابطه بین پارامترهای مستقل و وابسته را نشان داد. خروجی مدل رگرسیونی نشان داد که با تنظیم ارتفاع برش و میله خواباننده محصول، میتوان تلفات کلی کمباین شامل تلفات هد و عقب کمباین را به کمتر از 5 درصد کاهش داد.
محمود صفری؛ هومن شریف نسب
چکیده
گلبرگ گلرنگ بهدلیل دارا بودن خواص و کاربردهای فراوان، دارای ارزش افزوده اقتصادی است، در صنایع غذایی بهعنوان رنگ طبیعی غذا، در صنایع نساجی و قالیبافی بهمنظور رنگآمیزی نخ و در صنایع رنگسازی بهمنظور تولید رنگ استفاده میشود. در بسیاری از مناطق کشور این محصول، بهصورت دستی برداشت میشود. در این تحقیق، بهمنظور برداشت گلبرگ، ...
بیشتر
گلبرگ گلرنگ بهدلیل دارا بودن خواص و کاربردهای فراوان، دارای ارزش افزوده اقتصادی است، در صنایع غذایی بهعنوان رنگ طبیعی غذا، در صنایع نساجی و قالیبافی بهمنظور رنگآمیزی نخ و در صنایع رنگسازی بهمنظور تولید رنگ استفاده میشود. در بسیاری از مناطق کشور این محصول، بهصورت دستی برداشت میشود. در این تحقیق، بهمنظور برداشت گلبرگ، سه روش برداشت دستی (سنتی)، ماشینی پشتی (برقی) و ماشینی فرغونی (بنزینی)، ازنظر صفات ظرفیت مزرعهای، ضایعات، درصد خلوص، انرژی مصرفی و هزینههای عملیاتی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار، در سال 97 ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی ازنظر صفات مورد مطالعه، اختلاف معنیداری در سطح 5% وجود دارد. مقایسه میانگینهای سه روش برداشت پشتی، فرغونی و دستی نشان داد، ضایعات برداشت بهترتیب 63/0، 11/1 و 25/3 درصد، درصد خلوص بهترتیب 61/97، 66/98 و 28/95 درصد، ظرفیت مزرعهای، بهترتیب 45/2، 76/2 و 39/1 گرم بر دقیقه و از نظر اقتصادی، نسبت سود به هزینه بهترتیب 75/1، 55/1 و 16/1 است که برای این صفات، بین روشهای ماشینی، اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی بین روشهای ماشینی و دستی، اختلاف در سطح 5% معنیدار بود. در نهایت با توجه به معنیدار نبودن صفات ظرفیت مزرعهای و درجه خلوص روشهای ماشینی و انرژی مصرفی و ضایعات کمتر روش پشتی و ارجحیت اقتصادی آن، بهمنظور برداشت گلبرگ گلرنگ، روش برداشت پشتی قابل توصیه است.