مدیریت ضایعات کشاورزی
محمود صفری؛ محمدعلی رستمی
چکیده
گندم یکی از محصولات مهم کشور است که در سالهای اخیر، به دلیل بالا بودن ارزش اقتصادی کاه تولیدی برای خوراک دام، توسط کمباینهای کاهکوب برداشت میشود. در این تحقیق میزان تلفات طبیعی، تلفات کمباینی، ظرفیت مزرعهای، درجه خلوص دانه و عملکرد محصول گندم در حین برداشت، توسط کمباینهای کاهکوب در استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. از ...
بیشتر
گندم یکی از محصولات مهم کشور است که در سالهای اخیر، به دلیل بالا بودن ارزش اقتصادی کاه تولیدی برای خوراک دام، توسط کمباینهای کاهکوب برداشت میشود. در این تحقیق میزان تلفات طبیعی، تلفات کمباینی، ظرفیت مزرعهای، درجه خلوص دانه و عملکرد محصول گندم در حین برداشت، توسط کمباینهای کاهکوب در استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. از بین کمباینهای فعال در برداشت گندم در منطقه، تعداد 15 دستگاه کمباین کاهکوب در حین برداشت گندم دیم بهصورت طرح کاملاً تصادفی انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفت. از این تعداد، 4 دستگاه ساخت کارگاههای محلی شیراز، 4 دستگاه ساخت کارگاههای محلی بوکان، 4 دستگاه ساخت کارگاههای محلی همدان و 3 دستگاه نیز ساخت شرکت همدان برزگر بود. نتایج نشان داد که متوسط عملکرد گندم دیم 1698.14 کیلوگرم بر هکتار، تلفات طبیعی 2.39 درصد و تلفات کمباینی 4.92 درصد بود. 43.5 درصد از تلفات کمباینی مربوط به عقب کمباین (مخزن کاه) و 56.5 درصد آن مربوط به هد کمباین بود. مقایسه کمباینها نشان داد که تلفات دانه در کمباین همدان برزگر با 6.56 درصد از دیگر کمباینها بیشتر است. تفاوت بین کمباینها ازنظر ظرفیت مزرعهای و درصد خلوص، معنیدار نبود. میزان تلفات دانه در مخزن کاه کمباینهای کاهکوب شیراز، بوکان، همدان و همدان برزگر در سطح 5 درصد اختلاف معنیدار داشتند و بهترتیب 64.87، 2.0، 0.78 و 4.28 درصد بود. ازنظر تلفات کل کمباینی نیز تفاوت بین کمباینها در سطح 5 درصد معنیدار بود. با توجه به نتایج بهدستآمده، کمباینهای کاهکوب همدان، بوکان، شیراز و همدان برزگر بهترتیب با تلفات کل 4.32، 4.33، 4.52 و 6.56 درصد در اولویت بهکارگیری در مزارع گندم دیم استان کردستان قرار دارند.