@article { author = {Kordi, S. and Fadavi, A. and Eskandari, M. and Barari, M. and Rafiee, M. and Ashraf Mehrabi, A.}, title = {The Effect of Urea Fertilization Method and Moisture Content at Harvest Time on Mechanical Properties of Dried Corn}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {1-10}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33159}, abstract = {Mechanical properties of grain are influenced by various factors including soil nutrients and grain moisture content at harvest time. In order to reduce mechanical losses, the design of different processing operations should be performed based on the knowledge of factors influencing the mechanical properties. The effects of urea fertilization methods and grain moisture content at harvest time on mechanical properties of dried corn were investigated in a field experiment as a strip split plot with four replications based on randomized complete block design at Khorram Abad Agricultural Research Station in 2010. The investigated factors were urea fertilization methods (urea foliar application and urea side-dress application), grain moisture content at harvest time (20, 30 and 40%) and four corn hybrids (NS 640, Konsur 580, Jeta 600 and control SC 704). The moisture content of dried grains due to different absorption property of the treatments was about 7±1 percent. The results showed that the interaction of fertilization methods and hybrid was significant (P < 0.05) for grain toughness. However, the grain moisture content at harvest time had significant effect on all studied traits except on grain firmness. The highest maximum fracture force, displacement at the maximum rupture force, energy consumption at maximum force point, specific deformation, rupture power and toughness were obtained at 20% grain’s moisture content Also, the results showed that NS hybrid had the highest maximum rupture force (219 N), displacement at the maximum fracture force (0.37 mm), energy consumption at maximum force (42.51 mj), rupture power (3.89 . 10-3W) and toughness (0.33 mj mm-3).}, keywords = {Maize,Grain moisture,Mechanical properties,Nitrogen,Rupture force}, title_fa = {بررسی اثر روش کود دهی اوره و رطوبت زمان برداشت بر خواص مکانیکی نهایی ذرت دانه ای خشک شده}, abstract_fa = {خواص مکانیکی دانه تحت تأثیر عوامل متعدد از جمله مواد غذایی خاک و رطوبت زمان برداشت دانه می باشد. به‏ منظور کاهش خسارات مکانیکی، در طراحی و انجام فرآیندهای متفاوت، شناخت خواص مکانیکی تحت تأثیر عوامل مذکور ضروری می باشد. به‏ منظور بررسی اثر روش کود دهی اوره و رطوبت زمان برداشت بر خصوصیات مکانیکی نهایی دانه‌های ذرت خشک شده، آزمایشی در سال 1389 در ایستگاه تحقیقاتی خرم آباد، به صورت استریپ اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل دو روش کود دهی اوره (محلول پاشی اوره و روش خاک مصرف اوره)، سه زمان برداشت (زمانی که رطوبت دانه به 20،30 و 40 درصد برسد) و چهار هیبرید ذرت (شامل سه هیبرید خارجی ان اس، کونسور، جیتا و هیبرید سینگل کراس 704 به عنوان شاهد) بودند. رطوبت دانه های خشک با توجه به خاصیت جذب متفاوت تیمارها در فاصله حدوداً 1±7 درصد قرار داشت. نتایج نشان داد که اثر متقابل روش کوددهی و هیبرید بر چقرمگی دانه معنی دار گردید. رطوبت دانه در زمان برداشت اثر معنی داری بر تمامی صفات مورد بررسی به جز صفت سفتی دانه داشت، بیشترین میزان صفات حداکثر نیروی شکست، میزان جابه جایی در نقطه حداکثر نیروی شکست، انرژی مصرفی تا نقطه حداکثر نیروی شکست، تغییر شکل ویژه، توان و چقرمگی دانه به رطوبت 20 درصد دانه در زمان برداشت اختصاص یافت. همچنین نتایج نشان داد هیبرید ان اس دارای بیشترین میزان حداکثر نیروی شکست (219 نیوتن)، جابه جایی در نقطه حداکثر نیروی شکست (37/0 میلی متر)، انرژی مصرفی تا نقطه حداکثر نیروی شکست (51/42 میلی ژول)، توان (3-10×89/3 وات) و چقرمگی (33/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب) بود.}, keywords_fa = {ذرت,رطوبت دانه,مشخصات مکانیکی,نیتروژن,نیروی شکست}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26272.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26272_e4ce8b8f9f91ffb056e3fe0e2727593d.pdf} } @article { author = {Mohammadi, Kh. and Ghasemzadeh, H. R. and Navid, H. and Moghaddam, M. and Ghaffari, H.}, title = {Evaluation of Walnut Kernel Quality (as Degree of Crushing) Obtained Under Impact Loading}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {11-20}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33160}, abstract = {In this research the quality of walnut kernels under impact loading were studied. Due to unavailability of specific varieties of walnut in Iran, the tests were carried out on the available genotypes. Three different genotypes from walnut orchards of Azarshar region were selected and were collected in 2009. A drop test device was designed and constructed to perform the experiments. The impact tests were performed considering five factors in a factorial experiment using completely randomized design with five replications. The factors were genotype, moisture content, geometrical mean diameter, load direction with three levels and the hammer drop height (five levels). The effect of these factors on kernel quality was examined. Walnut cracking assessments and kernel quality were evaluated by well-defined criteria. Generally, by increasing the moisture content, the percentage of broken kernels decreased while the number of unbroken kernels increased and the quality grade of the kernels improved. The percentage of broken kernels increased as hammer drop height increased. Soaking the walnuts in water for 3 hours, with transverse loading (in Y direction) and hammer drop height of 35cm were formed the best set of walnut cracking parameters for obtaining quality kernels.}, keywords = {Evaluation,Walnut cracking,Impact,Kernel quality}, title_fa = {ارزیابی کیفیت (خردشدگی) مغز حاصل از شکستن گردو تحت بار ضربه ای}, abstract_fa = {در این پژوهش کیفیت (خردشدگی) مغز حاصل از شکستن گردو تحت بار ضربه ای مورد مطالعه قرار گرفت. به‏ علت فقدان رقم مشخص گردو در ایران، آزمایش روی ژنوتیپ های موجود گردو انجام پذیرفت. به این منظور سه ژنوتیپ مختلف از گردوهای باغ های شهرستان آذرشهر انتخاب و از محصول تولیدی سال 1388 این ژنوتیپ ها استفاده شد. دستگاه آزمون ضربه برای انجام آزمایش ها طراحی و ساخته شد. آزمون ضربه به‏ صورت فاکتوریل با پنج فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار انجام پذیرفت. فاکتورهای ژنوتیپ، رطوبت، قطر متوسط هندسی، راستای اعمال نیرو در سه سطح و ارتفاع سقوط وزنه در پنج سطح در نظر گرفته شد و اثر این فاکتورها روی کیفیت مغز حاصل از شکستن گردو بررسی شد. ارزیابی شکستن گردو با استفاده از معیارهای تعریف شده انجام شد و کیفیت مغز استخراجی به‏ دست آمد. افزایش محتوای رطوبتی، درصد مغزهای شکسته را کاهش و درصد مغزهای سالم و درجه کیفیت مغزهای شکسته را افزایش داد. با افزایش ارتفاع سقوط وزنه، درصد مغزهای شکسته افزایش یافت. در حالت کلی وقتی گردوها سه ساعت داخل آب خیسانده شدند و راستای بارگذاری عرضی (Y) و ارتفاع سقوط 35 سانتی متری انتخاب شد، بهترین حالت از لحاظ کیفیت مغز به‏ دست آمد.}, keywords_fa = {ارزیابی,شکستن گردو,ضربه,کیفیت مغز}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26295.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26295_05d0b159cd5a16bdc70df9e3ba992e1b.pdf} } @article { author = {Omrani Fard, H. and Ghazanfari Moghaddam, A. and Yosefi Ansari, M.}, title = {Investigating the Mechanical Properties and Degradability of Bioplastics Made from Wheat Straw Cellulose and Date Palm Fiber}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {21-29}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33161}, abstract = {During the past two decades, the use of bioplastics as an alternative to regular plastics has received much attention in many different industries. The mechanical and degradable properties of bioplastic are important for their utilization. In this research cellulose of wheat straw and glycerol were mixed by different weight ratios and then reinforced by using date palm fibers. To prepare the bioplastic plates, the materials were poured in molds and pressed by means of a hydraulic press and simultaneously heating of the molds. The experiments were performed based on a 3×3 factorial design with three levels: 50%, 60% and 70% of wheat cellulose and three types of reinforcement methods, namely: no-reinforcement, network reinforcement and parallel string reinforcement. The effect of the two factors on tensile strength, tensile strain, bending strength, modulus of elasticity and modulus of bending were investigated. The results indicated that the two factors and their interactions had significant effects on the mentioned properties of bioplastics (at α=0.05 level) . The comparison of the means of the tests showed that the network reinforcement type with 50% cellulose had the highest tensile and bending strengths with 1992.02 and 28.71 MPa, respectively. The maximum modulus of elasticity and modulus bending were 40.4 and 2.3 MPa, respectively for parallel string arrangement and 70% of cellulose. The degradability tests of bioplastic using a fistulated sheep indicated that with increasing the percentage of cellulose, the degradability rate deceased. The maximum degradability rate, after 48 h holding in the sheep rumen, was 74% that belonged to bioplastics with 50% cellulose. The degradability data were well fitted to a mathematical model (R2=0.97).}, keywords = {palm fiber؛ Bioplastic؛ Reinforcement؛ Mechanical properties,Wheat straw}, title_fa = {بررسی خصوصیات مکانیکی و تجزیه‌پذیری بیوپلاستیک تهیه شده از سلولز کاه و الیاف خرما}, abstract_fa = {در دو دهۀ اخیر استفاده از بیوپلاستیک‌ها در صنایع مختلف به‏عنوان جایگزین پلاستیک‌های معمولی مورد توجه قرار گرفته است. از نظر کاربری، خصوصیات مکانیکی و تجزیه پذیری بیوپلاستیک‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. در این پژوهش، سلولز کاه گندم به نسبت‌های با گلیسرول مختلف مخلوط و پس قرار دادن در یک قالب با الیاف خرما تحکیم داده شدند. با قرار دادن هر قالب در دستگاه پرس هیدرولیکی و حرارت دهی همزمان، صفحات بیوپلاستیک مورد نظر تهیه شدند. آزمایش‌ها بر اساس طرح فاکتویل 3×3 انجام و تأثیر درصد وزنی سلولز در سه سطح 50%، 60% و 70% و تحکیم دهی با الیاف در سه وضعیت الیاف شبکه‌ای، رشته‌ای و بدون الیاف بر استحکام کششی و خمشی، مدول الاستیک کششی و خمشی و کرنش کششی بیوپلاستیک‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که وضعیت تحکیم درصد وزنی سلولز، و اثر متقابل این دو عامل بر تمام خصوصیات مکانیکی ذکر شده معنی دار بود (05/0 = α). بیشترین استحکام کششی و خمشی مربوط به اضافه کردن 50% وزنی سلولز و در حالت تحکیم‌دهی شبکه‌ای و به‏ترتیب MPa 02/1992 و MPa 71/28 به‏دست آمد. همچنین بیشترین مدول کششی و خمشی در حالت اضافه کردن 70% وزنی سلولز و تحکیم یافته رشته‌ای (در حالت کششی MPa 4/40 و در حالت خمشی MPa 3/2 مشاهده شد. بررسی روند تجزیه پذیری بیوپلاستیک‌ها با قرار دادن نمونه‌هایی از آن‌ها در شکمبه‌ی یک گوسفند فیسوله‌گذاری نشان داد که با افزایش درصد وزنی سلولز، میزان تجزیه پذیری نمونه‌ها کاهش می‌یابد. پس از گذشت 48 ساعت بیشترین میزان تجزیه‌پذیری مربوط به نمونه‌های50% وزنی سلولز بود که به طور میانگین به مقدار 74% تجزیه شدند. روند تجزیه پذیری با استفاده از رابطه ریاضی مدل سازی شد که این مدل به‏خوبی در داده های آزمایشگاهی برازش شد (R2=0.97).}, keywords_fa = {الیاف خرما,بیوپلاستیک,تحکیم‌دهی,خصوصیات مکانیکی,کاه گندم}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26331.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26331_70ee12e4c2da3644764d9b5b1b3e211f.pdf} } @article { author = {Salari Kia, A. R. and Aghkhani, M. H. and Abbaspour-Fard, M. H.}, title = {The Effect of Moisture Content and Temperature on the Specific Heat Capacity of Nut and Kernel of Two Iranian Pistachio Varieties}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {30-36}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33162}, abstract = {Pistachio has a special ranking among Iranian agricultural products. Iran is known as the largest producer and exporter of pistachio in the world. Agricultural products are imposed under different thermal treatments during storage and processing. Designing all these processes requires thermal parameters of the products such as specific heat capacity. Regarding the importance of pistachio processing as an exportable product, in this study the specific heat capacity of nut and kernel of two varieties of Iranian pistachio (Kalle-Ghochi and Badami) were investigated at four levels of moisture content (initial moisture content (5%), 15%, 25% and 40% w.b.) and three levels of temperature (40, 50 and 60°C). In both varieties, the differences between the data were significant at the 1% of probability; however, the effect of moisture content was greater than that of temperature. The results indicated that the specific heat capacity of both nuts and kernels increase logarithmically with increase of moisture content and also increase linearly with increase of temperature. This parameter has altered for nut and kernel of Kalle-Ghochi and Badami varieties within the range of 1.039-2.936 kJ kg-1 K-1, 1.236-3.320 kJ kg-1 K-1, 0.887-2.773 kJ kg-1 K-1 and 0.811-2.914 kJ kg-1 K-1, respectively. Moreover, for any given level of temperature, the specific heat capacity of kernels was higher than that of nuts. Finally, regression models with high R2 values were developed to predict the specific heat capacity of pistachio varieties as a function of moisture content and temperature}, keywords = {Colorimeter,Equilibrium temperature,Heat capacity,Pistachio}, title_fa = {مطالعه اثر سطوح مختلف رطوبت و دما بر ظرفیت گرمایی ویژه دانه و مغز دو رقم پسته ایرانی}, abstract_fa = {پسته جایگاه خاصی در بین تولیدات کشاورزی ایران دارد و این کشور به‏عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده پسته در دنیا شناخته می‌شود. محصولات کشاورزی در طی مراحل نگهداری و فرآوری تحت تیمارهای حرارتی مختلفی قرار می‌گیرند. طراحی تمام این فرآیندها نیاز به داشتن پارامترهای حرارتی از جمله ظرفیت گرمایی ویژه محصولات است. با توجه به اهمیت فرآوری پسته به ‏عنوان یک محصول صادراتی، ظرفیت گرمایی ویژه دانه و مغز دو رقم پسته ایرانی (کله قوچی و بادامی) در چهار سطح رطوبتی (رطوبت اولیه (حدود 5%)، 15، 25 و 40% بر پایه تر) و سه سطح دمایی (40، 50 و °C60) در این تحقیق اندازه گیری شد. در هر دو رقم مورد مطالعه اثر رطوبت و دما در سطح 1% معنی دار شد؛ هر چند اثر رطوبت به‏مراتب بیشتر از اثر دما است. ظرفیت گرمایی ویژه دانه و مغز در هر دو رقم با افزایش درصد رطوبت به‏صورت لگاریتمی و با افزایش دما به‏صورت خطی افزایش یافت. تغییرات این پارامتر برای دانه رقم کله قوچی در محدوده kJ kg-1 K-1 936/2-039/1، برای مغز رقم کله قوچی در محدوده kJ kg-1 K-1 230/3-236/1، برای دانه رقم بادامی در محدوده kJ kg-1 K-1773/2-887/0 و برای مغز رقم بادامی در محدوده kJ kg-1 K-1 914/2-811/0 به‌دست آمد. نتایج نشان داد، در یک دمای مشخص ظرفیت گرمایی ویژه مغزها بیشتر از دانه است. در نهایت نیز مدل‌هایی با ضریب تبیین بالا برای پیش بینی این پارامتر بر حسب رطوبت و دما ارائه شد.}, keywords_fa = {پسته,دمای تعادل,ظرفیت گرمایی,کالری‌متر}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26356.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26356_bb44d8e2a04c9f45d3ae39a1be8e7001.pdf} } @article { author = {Mirzaee Moghaddam, H. and Khoshtaghaza, M. H. and Barzegar Bafroee, M. and Salimi, A.}, title = {Effect of Potassium Permanganate Nano-Zeolite and Storage Time on Physicochemical Properties of Kiwifruit (Hayward)}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {37-49}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33163}, abstract = {In this research, kiwifruits (Hayward) were selected in two mass ranges (large and small). They were placed in one-liter glass bottles in the vicinity of the polyethylene sachets containing potassium permanganate nano-zeolite (0, 0.2, 0.4 and 0.8 g) and were stored in a germinator (5°C temperature and 30% relative humidity). Then, the physicochemical properties of the fruits (soluble solid content, pH, moisture content and fruit firmness) and potassium permanganate nano-zeolite color (L, Hue angle, Chroma and E) were measured after t 0, 2, 4 and 6 weeks of storage. The factorial treatment structure based on completely randomized block design was used for analyzing the obtained data. The results of analysis showed that potassium permanganate nano-zeolite had a significant effect on the measured physicochemical properties, except for the moisture content (P}, keywords = {Polyethylene,storage,Color,Firmness,Soluble solid content}, title_fa = {بررسی اثر نانو زئولیت پتاسیم پرمنگنات و زمان نگهداری بر خواص فیزیکوشیمیایی میوه کیوی (رقم هیوارد)}, abstract_fa = {در این تحقیق میوه‌های کیوی از رقم هیوارد در دو محدوده جرمی )کوچک و بزرگ) تهیه شدند. پس از آن، میوه‌ها را در شیشه‌های یک لیتری در مجاورت بالشتک‏ های پلی اتیلنی حاوی نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات (0، 2/0، 4/0 8/0 گرم) قرار داده و در ژرمیناتور (دمای C°5 و رطوبت نسبی 30%) نگهداری شدند. سپس در زمان‌های 0، 2، 4 و 6 هفته نگهداری، خواص فیزیکوشیمیایی مختلف نمونه‌ها (میزان مواد جامد محلول، میزان pH، درصد رطوبت و سفتی میوه‌ها) و رنگ نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات (L،E ، زاویه هیو و کروما) اندازه‌گیری شد. در ادامه با انجام آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که اثر نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات به جز بر درصد رطوبت بر دیگر خواص اندازه گیری شده معنی‌دار می‌باشد (P}, keywords_fa = {انبارداری,پلی اتیلن,رنگ,سفتی,مواد جامد محلول,pH}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26389.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26389_aa8f11222a6827e9aa2b8b09b506102d.pdf} } @article { author = {Mohammad Zamani, D. and Taghavi, A. and Gholami Par-Shokohi, M. and Massah, J.}, title = {Design, Implementation and Evaluation of a Potato Yield Monitoring System}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {50-56}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33164}, abstract = {In this paper the design, implementation, and evaluation of an experimental-scale potato yield monitoring system is presented. The main objective of this research was to develop a method for accurate mapping of potato yield. At the first stage an instantaneous yield monitoring system was mounted on a potato harvesting machine. This system consisted of a weighing tray, two load cells, a shaft rpm encoder, a PLC controller and a mobile computer. The PLC controller, which was able to communicate with the mobile computing unit through the control applications developed in Visual Basic and Win-Proladder, was capable of encoding the load cells and other sensors and making decisions by analyzing the obtained records. Laboratory tests were conducted on a potato harvesting machine to evaluate the performance of the system. The independent variables were: forward speed, tray angle, and the thickness of shock absorber plate. To analyze and compare the results of the laboratory data, Duncan's test with confidence level of 95% was used. In order to investigate the interactions of various factors the factorial experiment with completely randomized design was used. In examining the interactions of tray angle, forward speed and performance-related shock absorber on the system performance, the highest performance (with 2.81% error) only was found to be at the tray angel of 37 degrees, forward speed of 2 km h-1 and without shock absorber.}, keywords = {Crop yield monitor,Tray weighing,Load cell,Encoder,PLC controller}, title_fa = {طراحی، پیاده سازی و ارزیابی کارگاهی سامانه پایش گر لحظه ای عملکرد محصول سیب زمینی}, abstract_fa = {در این مقاله مراحل طراحی، ساخت و ارزیابی کارگاهی یک سامانه پایشگر لحظه ای عملکرد محصول سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش توسعه روشی دقیق برای تهیه نقشه عملکرد محصول سیب زمینی می‏باشد. ابتدا یک سامانه پایشگر لحظه ای عملکرد محصول متشکل از یک سینی توزین، نیروسنج، چرخش سنج، کنترلگر PLCو یک رایانه همراه بر روی یک ماشین برداشت سیب زمینی از نوع دو ردیفه کششی نصب شد. در این پژوهش PLC به‏ عنوان یک کنترلگر در ارتباط با یک رایانه‌ی همراه و برنامه های کنترلی توسعه یافته با Win-Proladder و Visual Basic قادر است داده های مربوط به حسگرها شامل چرخش سنج و نیروسنج ها را دریافت کند و می‌توان بر روی داده‌های دریافتی برنامه ریزی‌های لازم را انجام داد. به‏ منظور ارزیابی کارگاهی سامانه طراحی شده و به‏ دست آوردن بهترین حالت عملکرد این سامانه، آزمون های کارگاهی بر روی دستگاه برداشت سیب زمینی انجام گرفت. متغیرهای مستقل آزمون عبارت بود از: سرعت پیشروی، زاویه سینی و ضخامت مختلف ضربه گیر. به‏ منظور تجزیه و تحلیل و مقایسه نتایج آزمایشگاهی از روش تجزیه واریانس با آزمون دانکن با سطح اطمینان 5 درصد استفاده شد. به‏ منظور بررسی بر هم کنش عوامل مختلف از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. در بررسی اثر متقابل زاویه، سرعت و ضربه گیر بر داده های مربوط به عملکرد محصول بهترین حالت مربوط به زاویه سینی 37 درجه، با سرعت پیشروی 2 کیلومتر بر ساعت و بدون استفاده از ضربه گیر و با درصد خطای 81/2 درصد بود، که در این وضعیت سامانه طراحی شده بهترین عملکرد را در قرائت و ثبت داده های جرم (عملکرد محصول) داشت.}, keywords_fa = {چرخش سنج,سینی توزین,کنترلگر PLC,نقشه عملکرد محصول,نیرو سنج}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26419.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26419_496e9ae87d964ea2c09d75600f5ac51d.pdf} } @article { author = {Jafarlou, M. and Farrokhi Teimourlou, R.}, title = {Estimation of Apple Volume and Its Shape Indentation Using Image Processing Technique and Neural Network}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {57-64}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33165}, abstract = {Physical properties of agricultural products such as volume are the most important parameters influencing grading and packaging systems. They should be measured accurately as they are considered for any good system design. Image processing and neural network techniques are both non-destructive and useful methods which are recently used for such purpose. In this study, the images of apples were captured from a constant distance and then were processed in MATLAB software and the edges of apple images were extracted. The interior area of apple image was divided into some thin trapezoidal elements perpendicular to longitudinal axis. Total volume of apple was estimated by the summation of incremental volumes of these elements revolved around the apple’s longitudinal axis. The picture of half cut apple was also captured in order to obtain the apple shape’s indentation volume, which was subtracted from the previously estimated total volume of apple. The real volume of apples was measured using water displacement method and the relation between the real volume and estimated volume was obtained. The t-test and Bland-Altman indicated that the difference between the real volume and the estimated volume was not significantly different (p>0.05) i.e. the mean difference was 1.52 cm3 and the accuracy of measurement was 92%. Utilizing neural network with input variables of dimension and mass has increased the accuracy up to 97% and the difference between the mean of volumes decreased to 0.7 cm3.}, keywords = {Apple,Image processing,Neural Network,Volume}, title_fa = {برآورد حجم سیب و تورفتگی‌های آن، به کمک پردازش تصویر و شبکه‏ ی عصبی}, abstract_fa = {خواص فیزیکی محصولات کشاورزی از مهمترین پارامترهای طراحی سیستم های بسته بندی و درجه بندی هستند و حجم محصولات کشاورزی، یکی از این خواص می باشد که بایستی به ‏طور دقیق اندازه گیری شود. پردازش تصویر و شبکه ی عصبی از ابزار های پرکاربرد و غیر مخربی هستند که اخیراً به این منظور استفاده می شوند. در این مطالعه ابتدا با استفاده از دوربین به فاصله ی ثابت از نمونه ها عکس برداری گردیده و تصاویر رنگی با نرم افزار Matlab پردازش شده و لبه ی سیب ها استخراج گردید. سپس سطح به‏ دست آمده در راستای عمود بر محور طولی سیب، به المان های نازک ذوزنقه ای تقسیم بندی گردیده و حجم حاصل از دوران این المان ها بر حسب پیکسل محاسبه شد. سپس سیب ها از وسط برش داده شده و عکس برداری شدند تا حجم تورفتگی های سیب به ‏دست آمده و از حجم کل سیب کاسته شود. حجم واقعی سیب نیز با استفاده از روش جابه‏ جایی آب، بر حسب سانتی متر مکعب اندازه گیری شد و رابطه ایی بین حجم واقعی و حجم پیکسلی سیب ارائه گردید که می تواند در تخمین حجم سیب استفاده شود. آزمون t و بلاند-آلتمن نشان داد که بین حجم واقعی سیب و حجم پردازش تصویر در سطح احتمال 5% اختلاف معنی داری نیست و اختلاف میانگین بین آن‏ها 52/1 سانتی متر مکعب بوده و دارای دقت 92 /0 می باشد. استفاده از شبکه عصبی با پارامترهای ورودی ابعاد و جرم سیب دقت اندازه گیری حجم سیب را تا 97 /0 بالا برده و اختلاف میانگین بین حجم ها را تا 7/0 کاهش داد. این تحقیق نشان می دهد که پردازش تصویر و شبکه ی عصبی می توانند به‏ عنوان روش های ساده و کارآمد در تخمین حجم محصولات کشاورزی استفاده گردند.}, keywords_fa = {پردازش تصویر,حجم,سیب,شبکه ی عصبی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26426.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26426_40674fd4bfec0ea3166f4c226d18be42.pdf} } @article { author = {Movahedi, E. and Rezvani, M. and Hemmat, A.}, title = {Design, Development and Evaluation of a Pneumatic Seeder for Automatic Planting of Seeds in Cellular Trays}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {65-72}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33166}, abstract = {For planting fine seeds in cellular trays, an automatic pneumatic seeder was designed, constructed and evaluated. CATIA software was used to design and analysis the system parts of the seeder. Different parts of the seeder, including vibrating seed hopper, vacuum boom, seed picking nozzles, seed tube, pneumatic system and electronic control unit for automation of the seeder, were designed and constructed. The area of nozzle orifice was used to calculate the required pressure of nozzle tip. The seeder was evaluated using two sizes of trays. Experiments were performed with five replications and the error of planting the seeds in the 105 and 390-cellular trays were 1.9 and 0.46 percent, respectively. The time of planting for 105 and 390 cellular trays reduced from 20 min (for manual seeding) to 35 s and from 90 min to 160 s, respectively.}, keywords = {Pneumatic system,Automatic seeding,AVR controller,Vibrating seed hopper}, title_fa = {طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاه بذرکار خودکار پنوماتیک جهت تهیه سینی نشاء}, abstract_fa = {به ‏منظور کشت بذور ریز در داخل سینی های پرورش نشاء، یک دستگاه بذرکار خودکار پنوماتیک طراحی، ساخته و ارزیابی گردید. از نرم‌افزار Catia در طراحی و تحلیل سامانه ها استفاده شد. قسمت‌های مختلف دستگاه شامل مخزن بذر ارتعاشی، بوم مکشی، نازل های بردارنده بذور، لوله های سقوط، سامانه ی پنوماتیک و واحد کنترل الکترونیک جهت خودکار نمودن دستگاه ساخته و مورد آزمایش قرار گرفت. از اندازه سوراخ نازل جهت محاسبه ی میزان فشار لازم در سر نازل برای مکش بذور استفاده شد. دو نوع سینی کشت نشاء مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد که خطای کاشت برای سینی 105 و 390 سلولی به‏ ترتیب در حدود 9/1 و 46/0 درصد است. زمان کاشت برای سینی نشاء 105 و 390 سلولی نسبت به روش دستی به ترتیب ازmin 20 بهs 35 و ازmin 90 بهs 160 به‏ وسیله‌ی کاشت با دستگاه، کاهش یافت.}, keywords_fa = {سامانه ی پنوماتیک,کشت خودکار,کنترل‌کننده AVR,مخزن بذر ارتعاشی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26455.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26455_7a15e09813f88f97ceb099efe26d35ee.pdf} } @article { author = {Zeinali, A. and Farzad, A. and Aghkhani, M. H.}, title = {Design, Implementation and Evaluation of a Torque Transducer with Ability of Real-time Torque Monitoring}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {73-78}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33167}, abstract = {Torque, speed, and power as mechanical variables are associated with the functional performance of any rotating machinery. The real-time performance and the efficiency of a machine can be determined with on-line measurement of these parameters. In this investigation a rotary torque meter (transducer) was constructed from strain gauge sensors for measuring the torque of rotating shafts. The system converts the torque of rotating shaft into voltage signals, based on the principle of strain gauge resistance. The signals are then amplified and converted into digital signals. These digital signals are sent to a RF receiver circuit for displaying and storage. Results of static calibration and a series of dynamic tests confirmed a satisfactory operation of the designed apparatus in various conditions. Also, the torque measuring range, resolution and the accuracy were from 3 to 700 N m, 3 N m and 1%, respectively.}, keywords = {Module,Radio frequency,Strain gauges,Torque}, title_fa = {طراحی، ساخت و ارزیابی گشتاورسنج دوار با قابلیت نمایش آنی گشتاور}, abstract_fa = {گشتاور، سرعت و توان به‏ عنوان متغیرهای مکانیکی، تابع عملکرد ماشین هایی که دوران دارند؛ می‌باشند. توانایی اندازه‌گیری این مقادیر در تعیین راندمان ماشین و همچنین کنترل آنی آن ها مؤثر است. در تحقیق حاضر یک سامانه‌ی گشتاورسنج دوار ساخته شد که با قرار دادن حس‌گرهای کرنش سنج، بر روی محور، میزان گشتاور را اندازه می گرفت. در این سامانه، بر اساس قاعده کلی مقاومت کرنش سنج ها، گشتاور به سیگنال های ولتاژ تبدیل می شد. سرانجام ماژول رادیویی، سیگنال های دیجیتالی را به مدار گیرنده رادیویی برای نمایش و ذخیره ارسال می کرد. نتایج ارزیابی استاتیکی و آزمون دینامیکی نشان دهنده صحت انجام کار سامانه گشتاورسنج در شرایط استاتیکی و دینامیکی بود. همچنین، محدوده اندازه‌گیری گشتاور، قدرت تشخیص و میزان صحت به‏ ترتیب 3 تا 700 نیوتن‌متر، 3 نیوتن‌متر و 1 درصد به‌دست آمد.}, keywords_fa = {کرنش سنج,گشتاور,ماژول فرکانس رادیویی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26478.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26478_a89234492fea683b65869fd3aea6f3a7.pdf} } @article { author = {Gol Mohammadi, M. and Abdollahpour, Sh. and Mahmoudi, A. and Fattahi, S. H.}, title = {Design, Construction and Evaluation of a Row Crop Thinning Machine}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {79-87}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33168}, abstract = {Equipment availability is necessary in the development of Agriculture mechanization. Crop thinning is one of the most important stages in row crop production which is laborious and costly. The objective of this project is design and construction of a row crop thinning machine. Four main system units are plant sensors, ground sensors, control and thinning platforms. In this machine the unwanted plants on the rows are randomly removed by employing a pneumatically system. A blade on a vertical arm with pendulum motion removes the plant from the rows. The machine control system consists of an arm and a blade which is activated by a double acting cylinder and equipped with a relay and a timer. The pneumatic cylinder is controlled via a solenoid valve. Laboratory tests were conducted to validate the machine performance. Some other preliminary tests also were performed for optimization of parameters such as cinematic index and cutting length of blades. The laboratory tests (totally 9 tests) were performed with a constant forward speed and three levels of plant density, using artificial plants. The data were analyzed using SPSS software. The results show that satisfactory performance of the machine is achieved when the plant density is moderate i.e. the thinning performance reduces with higher plant distance in the row. The other effective variable on machine performance is the adjustment of sensor sensitivity, which is used to distinguish between week and strong plants. In general the machine performance is sensitive to plant shape and morphology, plant distribution pattern in the field, growing stage of the plants, time of thinning and the effectiveness of previous weeding operations}, keywords = {Thinning,Pneumatic system,Electrical control,Row crop}, title_fa = {طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاه تنک ‏کن محصولات ردیفی}, abstract_fa = {طراحی، ساخت و ترویج ادوات گوناگون در رابطه با مراحل مختلف کشاورزی در ایران از مسئولیت‏های مهم مهندسین ماشین‏های کشاورزی است. در بسیاری از محصولات ردیفی یکی از مراحل مهم داشت، تنک‏ کردن می‏باشد. هدف از این تحقیق طراحی و ساخت دستگاه تنک‏کن محصولات ردیفی است که با بهره ‏گیری از سیستم انتقال توان نیوماتیکی به‏ طور تصادفی حذف بوته‏ ها را انجام دهد. حذف بوته ‏ها، با استفاده از اعمال نیرو توسط یک بازو و تیغه متصل به آن به‏ صورت حرکت آونگی یا حرکت رفت و برگشتی، انجام می‏ شود. بازو و تیغه متصل به آن توسط یک سیلندر به حرکت درمی‏ آید. سیستم کنترل توسط مداری متشکل از رله ‏ها و تایمر انجام می‏ شود. سیلندر نیوماتیکی با اتصال به یک شیر سولونوئیدی؛ فرمان حرکت و حذف بوته ‏ها را؛ توسط تیغه متصل به بازو، از سیستم کنترل الکتریکی دریافت می‏ کند. دستگاه پس از ساخت، مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفت. در مجموع 9 آزمون در یک سطح سرعت و در سه سطح تراکم با استفاده از بوته های مصنوعی انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید. نتایج نشان می‏ دهد که تراکم در حد مطلوب بهترین نتیجه را در تیمارهای مختلف دارد. وقتی فاصله بین بوته ها زیاد است، نتیجه تنک کاری مطلوب نیست. سایر موارد مؤثر بر عملکرد سیستم موجود عبارتند از: خاصیت تنظیم حساسیت حسگر، که می‏توان تا حدی برای تشخیص بوته های ضعیف از قوی، بر اساس اندازه برگ ها، استفاده کرد. چون بوته ها در یک زمان یکسان و با یک الگوی مشخص کاشته شده اند، احتمالاً بیشتر بوته ها، تا حدی اندازه یکسان دارند. عملکرد تنک کن، تابعی از خصوصیات بوته شامل شکل آن، آرایش و مرحله رشد در زمان تنک کاری و کارایی کنترل علف هرز است.}, keywords_fa = {تنک کردن,سیستم نیوماتیک,کنترل الکتریکی,محصولات ردیفی,مجموعه تیغه و بازو}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26540.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26540_95c105b3a038a67f5d1da69555801cf5.pdf} } @article { author = {Loni, R. and Loghavi, M.}, title = {Development and Evaluation of a Gas Flamer with The Ability of Targeted-discrete Flaming in Locating and Eradicating Weeds}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {88-97}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33169}, abstract = {Farmers are now more interested in application of weed control methods and tools with less environmental side effects. Flame weeding using propane gas is an approach with almost no any chemical residue on the soil and plant surfaces or underground water. In this research, a flame weeding machine with the ability of uniform and also discrete flaming was developed and evaluated in laboratory and field scales. In this apparatus, machine vision technology successfully discriminates between soil and weeds (plants grown in between the corn rows are considered as weeds) under natural illumination. In the laboratory tests, the effect of three forward speeds (0.5, 0.7 and 0.9 m s-1) on flam leading or lagging was investigated. The feasibility of using this technology for site-specific weed control of a corn field in comparison with conventional continuous flaming was investigated. The field trials were conducted with both continuous and discrete flaming approaches. The system performance and weed response to flaming treatments were evaluated by measuring the fuel consumption, counting the number of and weighting the survived and dead weeds one and three days after each flaming treatment. The results of laboratory tests showed that the effect of forward speed on system accuracy was significant and the system performance was more accurate at forward speeds of 0.5 and 0.7 m s-1 than 0.9 m s-1. According to the field experiments, continuous and discrete flaming methods exhibited similar results in eradication of weeds (both number and weight-based), while the fuel consumption of the discrete flaming was lower than the continuous one. The results also showed that discrete flaming by employing machine vision technology could be an efficient substitute for continuous flaming due to its lower fuel consumption and potential reduction of air pollution as well as other benefits of flame weeding.}, keywords = {Flame weeding,Weeds,Machine vision,Precision agriculture}, title_fa = {ساخت و ارزیابی شعله‏ افکن گازی با امکان اعمال شعله به‏ صورت گسسته هدفمند در مکان‏ یابی و نابودی علف‌های هرز}, abstract_fa = {امروزه کشاورزان نسبت به کاربرد روش‏ها و ابزارهای کنترل علف های هرز که خسارتی به محیط زیست نرسانند، علاقمندی بیشتری پیدا کرده اند. شعله افکنی با سوخت پروپان راهکاری است که پسماندی شیمیایی در داخل خاک، گیاه و آب های سطحی و زیر زمینی بر جای نمی گذارد. در این تحقیق یک دستگاه شعله افکن با امکان اعمال شعله به‏ صورت یکنواخت و گسسته ساخته و مورد آزمایش و ارزیابی آزمایشگاهی و مزرعه‌ای قرار گرفت. در این دستگاه فناوری بینایی ماشین به‏ صورت موفقیت آمیزی بین گیاه (گیاهانی که بین دو ردیف در مزرعه ی ذرت می رویند و به‏ عنوان علف هرز تلقی می شوند) و خاک به‏صورت بی‏درنگ، تمایز قائل می شد. در آزمون آزمایشگاهی تأثیر سه سطح سرعت پیشروی (5/0، 7/0 و 9/0 متر بر ثانیه) بر تأخیر و تقدم عملکرد دستگاه شعله افکنی بررسی گردید. در آزمون های مزرعه‏ ای کاربرد این فناوری در مقایسه با شعله افکنی پیوسته در کشت ذرت مورد ارزیابی قرار گرفت. کارآیی مزرعه ‏ای سامانه با اندازه ‏گیری سوخت استفاده شده و با شمارش و وزن علف های هرز باقیمانده و از بین رفته، یک و سه روز بعد از هر تیمار شعله افکنی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون‏ های آزمایشگاهی نشان داد که اثر سرعت بر دقت سامانه معنی دار بوده و در سرعت های 5/0 و 7/0 متر بر ثانیه سامانه دقت بیشتری نسبت به سرعت پیشروی 9/0 متر بر ثانیه دارد. براساس آزمون‌های مزرعه‌ای شعله افکنی گسسته و پیوسته نتایج مشابهی را در از بین بردن علف های هرز (هم شمارشی و هم وزنی) نشان دادند، درحالی‏که سوخت مصرفی شعله افکنی گسسته کمتر از حالت پیوسته بود. نتایج نشان می دهد که شعله افکنی گسسته با کاربرد فناوری ماشین بینایی توانایی جایگزینی با شعله افکنی پیوسته را با توجه به کاهش سوخت مصرفی و کاهش بالقوه آلودگی هوا افزون بر دیگر مزایای شعله افکنی دارا می باشد.}, keywords_fa = {شعله افکنی,علف هرز,کشاورزی دقیق,ماشین بینایی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26563.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26563_643076af053aea8dbeb1f132b8d16e4a.pdf} } @article { author = {Abbasi, S. and Minaei, S. and Khoshtaghaza, M. H.}, title = {Investigation of Kinetics and Energy Consumption of Thin Layer Drying of Corn}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {98-107}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33171}, abstract = {In this study thin layer drying of corn in a convective dryer was investigated at air temperatures of 50, 60 and 70ºC and air flow rates of 1, 1.4 and 1.8 kg min-1. Experiments were performed in Completely Randomized Design (CRD). The effect of air temperature and flow rate on drying time, drying rate, effective diffusivity coefficient and activation energy were studied. Results showed that the effects of temperature and flow rate on drying process were significant. Increasing the air temperature from 50 to 70 ˚C, caused 31.7 percent decrease in drying time and change of air flow rate from 1 to 1.8 kg min-1 reduced drying time 27 percent in average. The effective diffusivity coefficient and activation energy varied from 3.47258 ×10-11 to 7.34352×10-11 m2 s-1. and 13.761 to 16.193 kJ mol-1, respectively depending on the drying treatments. The Logarithmic model was found to be in a better agreement with experimental data compared with other models. The minimum value of specific energy requirement (3.61 kWh kg-1) was obtained at a drying air temperature of 50 °C and air flow rate of 1 kg min-1, whereas the corresponding parameters for the maximum value (5.34 kWh kg-1) were determined as 70 °C and air flow rate 1.8 kg min-1.}, keywords = {Drying,Modeling,Thin layer,Energy Consumption}, title_fa = {بررسی سینتیک خشک شدن و انرژی مصرفی لایه نازک ذرت}, abstract_fa = {در این تحقیق خشک شدن ذرت در یک خشک کن هوای داغ در دماهای 50 ، 60 و 70 درجه سلسیوس و سه دبی جابه‏ جایی هوای گرم 1، 4/1، 8/1 کیلوگرم بر دقیقه به‏ صورت لایه نازک و پیوسته بررسی شد. آزمایش ها در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. تأثیر دما و دبی جابه‏ جایی هوا بر پارامتر زمان و آهنگ خشک شدن، ضرایب نفوذ رطوبت و انرژی فعال سازی بررسی شد. نتایج به‏ دست آمده نشان داد که تأثیر فاکتورهای دما و سرعت جابه‏جایی هوا بر فرآیند خشک شدن محصول ذرت معنی دار می باشد. در تیمارهای تحقیق به‏ طور متوسط افزایش دما از 50 به 70 درجه سلسیوس 7/31% و تغییر دبی از 1 به 8/1 کیلوگرم بر دقیقه 27% زمان خشک شدن ذرت را کاهش داد. ضریب نفوذ ﻣﺆثر رطوبت و انرژی فعال-سازی ذرت به‏ ترتیب بین 11-10×47258/3 تا 11-10×34352/7 مترمربع بر ثانیه و 761/13 تا 193/16 کیلوژول بر مول به‌دست آمد. در مدل سازی فرآیند خشک شدن ذرت مدل لگاریتمی هم‌خوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدل ها داشت. کمترین میزان انرژی مخصوص مصرفی مورد نیاز (61/3 کیلووات ساعت بر کیلوگرم) در دمای50 درجه سیلسیوس و دبی 1 کیلوگرم بر دقیقه، در حالی‏که شرایط متناظر برای بیش‌ترین مقدار آن (34/5 کیلووات ساعت بر کیلوگرم) در دمای70 درجه سیلسیوس و دبی 8/1 کیلوگرم بر دقیقه بود.}, keywords_fa = {خشک کردن,لایه نازک,مدلسازی,مصرف انرژی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26595.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26595_7a064cc856350fbf07cc8686e3e61524.pdf} } @article { author = {Eyvani, A. and Safari, M. and Hedayatipour, A.}, title = {Comparison of Rice Direct Seeding Methods (Mechanical and Manual) with Transplanting Method}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {108-115}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33172}, abstract = {The main method of rice planting in Iran is transplanting. Due to poor mechanization of rice production, this method is laborious and costly. The other method is direct seeding in wet lands which is performed in the one third of rice cultivation area of the world. The most important problem in this method is high labor requirement of weed control. In order to compare the different rice planting methods (direct drilling, transplanting, and seed broadcasting) a manually operated rice direct seeder (drum seeder) was designed and fabricated. The research was conducted using a randomized complete block design with three treatments and three replications. Required draft force, field efficiency, effective field capacity, yield, and yield components were measured and the treatments were compared economically. Results showed that there were significant differences among the treatments from the view point of rice yield at the confidence level of 95% i.e. the transplanting method had the maximum yield. A higher rice yield was obtained from the direct seeder compared to the manual broadcasting method but, the difference between these two methods for crop yield was not significant even at the confidence level of the 95%. The coefficient of variation of seed distribution with direct seeding was more than 20%. The labor and time requirements per hectare reduced to 7 and 20 times, respectively when comparing the newly designed direct seeder with the transplanting method. The direct seeding method had the highest benefit to cost ratio in spite of its lower yield. Therefore, this method could be recommended in the rice growing regions.}, keywords = {Manually operated seeder,Paddy,Direct seeding}, title_fa = {مقایسه روش های کاشت مستقیم برنج جوانه دار (ماشینی و دستی) با نشاءکاری}, abstract_fa = {روش عمده کاشت برنج4 در استان‌های برنج خیز کشور، نشاءکاری است، این روش پر هزینه بوده و نیروی کارگری زیادی می‌طلبد. از طرفی به‏ علت کوچک بودن قطعات زراعی، با توجه به قیمت بالای دستگاه‏ های نشاءکار، استفاده از این دستگاه‏ ها، توجیه اقتصادی ندارد. روش دیگر کاشت برنج، کشت به‏ صورت مستقیم بوده که سطح زیر کشت آن در جهان رو به گسترش می‏ باشد. به ‏طوری که یک سوم سطوح زیر کشت این محصول به‏ صورت مستقیم کشت می‏ شود. در این تحقیق به‏ منظور مقایسه روش‏های مختلف کشت برنج، پس از ساخت نمونه اولیه دستگاه خطی کار دستی و انجام آزمون‏ های اولیه، با روش نشاءکاری و دست پاش، تحقیقی در قالب طرح بلوک‏ های کامل تصادفی با 3 تیمار 1- نشاء دستی 2- کشت مستقیم به‏ صورت دست پاش 3- کشت مستقیم با استفاده از ماشین (خطی کار) در 3 تکرار انجام شد. نیروی کششی، بازده مزرعه ای، ظرفیت مؤثر زراعی، ضریب یکنواختی پاشش بذر، نیروی کارگری مورد نیاز برای کاشت و وجین، و عملکرد از جمله عواملی بودند که اندازه ‏گیری شدند. نتایج نشان داد که عملکرد روش نشاء با دست، بالاتر از سایر روش‏ ها بوده و اختلافات مشاهده شده در سطح آماری 5% معنی دار می‏ باشد. از طرفی عملکرد تیمار استفاده از خطی کار کشت مستقیم نسبت به تیمار دست پاش بالاتر بود، هر چند اختلافات مشاهده شده در سطح آماری 5% معنی دار نبود. همچنین ضریب تغییرات یکنواختی ریزش بذر در روش کشت مستقیم بالای20% بود. کارگر و زمان مورد نیاز برای کاشت یک هکتار برنج، با استفاده از خطی کار در مقایسه با روش نشاءکاری به‏ ترتیب به یک هفتم و یک بیستم کاهش یافت. با توجه به ارزیابی اقتصادی تیمارها، علیرغم پائین بودن عملکرد تیمار استفاده از ماشین خطی کار، این روش از نظر اقتصادی برای زارعین توجیه اقتصادی دارد.}, keywords_fa = {خطی کار دستی,شلتوک,کشت مستقیم}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26634.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26634_767b3cdbbe2c1fb8732174afb3907dca.pdf} } @article { author = {Sharifi, M. and Akram, A. and Rafiee, Sh. and Sabzehparvar, M.}, title = {Prioritization of Strategic Agricultural Crops in Alborz Province Using the Fuzzy Delphi Method and The Analytical Hierarchy Process (AHP)}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {116-124}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33174}, abstract = {Alborz province with an area of about 5121.7 km2 has about 0.31% of the total area of the country. The total arable area of the province is about 48954 hectares. Water, land and capital are the most important factors for agricultural production. By understanding the subjective beliefs, decision-making criteria and economic incentives of local farmers, the priority of crops can be achieved with the maximum profitability of farmers and the least damage to the resources (water and land). The combination of Fuzzy Delphi techniques and methods of integrating analytical hierarchy process (AHP) can be an appropriate approach for achieving this goal. By employing the above combination of Fuzzy and AHP techniques, the priorities of the strategic agricultural crops in Alborz province achieved as wheat, barley, corn silage, alfalfa, cotton and canola, with final priority weighting factors of 0.496, 0.403, 0.354, 0.320, 0.183, and 0.090, respectively. By comparing the decision criteria it has been determined that the farmers prefer the amount of cultivation area, net income, production costs and livestock needs with the relative importance factors of 0.487, 0.410, 0.346 and 0.188, respectively. Among all prioritization criteria, the cultivated area had the highest priority. Water shortage, labor costs, lack of financial support, and governmental purchase allowance for wheat, were the main reasons for shifting the cultivated area towards wheat cultivation with total area of 14350 hectares.}, keywords = {Alborz province,Fuzzy Delphi method,Analytical Hierarchy Process (AHP),Strategic agricultural products}, title_fa = {اولویت بندی کشت محصولات استراتژیک زراعی استان البرز با استفاده از روش دلفی فازی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)}, abstract_fa = {استان البرز با وسعتی حدود 7/5121 کیلومترمربع معادل 31/0 درصد مساحت کل کشور است. کل اراضی قابل کشت استان 48954 هکتار می‌باشد. آب، زمین و سرمایه مهم‌ترین عوامل تولید بخش کشاورزی محسوب می‌شوند. لازم است با شناخت از باورهای ذهنی کشاورزان منطقه، معیارهای تصمیم‌گیری و انگیزه‌های اقتصادی آنان، اولویت کشت محصولات به‏ گونه‌ای تنظیم شود که ضمن تأمین منافع مادی کشاورزان، کمترین آسیب را به منابع اصلی کشت (آب و زمین) وارد سازد. تلفیق دو روش دلفی فازی (بارش فکری) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی یکی از ابزارهای مناسب برای دستیابی به این هدف می‌باشد. نتایج به‏ دست آمده از به‌کارگیری تکنیک‌های فوق، اولویت کشت محصولات استراتژیک زراعی استان البرز را به‏ ترتیب گندم، جو، ذرت علوفه ای، یونجه، پنبه و کلزا با وزن نهایی 496/0، 403/0، 354/0، 320/0، 183/0 و 090/0 تعیین می‌کند. در مقایسه معیارهای تصمیم با یکدیگر مشخص گردید که کشاورزان به‏ ترتیب سطح زیرکشت، درآمد خالص، هزینه‌های تولید و نیازهای دامداری را با میزان اهمیت نسبی 487/0، 410/0، 346/0 و 188/0 ترجیح می دهند. سطح زیرکشت، از بین معیارهای اولویت‌بندی از بالاترین اولویت برخوردار است. مشکل کمبود آب، هزینه کارگری بالا، فقدان سرمایه کافی و خرید تضمینی گندم توسط دولت، موجب گردیده است که بیشترین سطح زیر کشت در استان مربوط به گندم با 14350 هکتار باشد.}, keywords_fa = {استان البرز,روش دلفی فازی,فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP),محصولات استراتژیک زراعی}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26685.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26685_b9243b139ebec52832a7832d8a6d1250.pdf} } @article { author = {Naghipour Zade Mahani, M. and Jafari Naeimi, K. and Shamsi, M. and Mohamadi Nejad, Gh.}, title = {Evaluation and Modeling of Camel Thorn (Alhagi Maurorum) Weed Cutting by Water Jet}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {125-132}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33176}, abstract = {Due to the importance of weed control and the limitations of mechanical methods in some places, in this research the water jet cutting for weed control was investigated. The cutting tests were performed on camel thorn weed in Shahid Bahonar university of Kerman. The water jet pressure of 90 bars was achieved with the aid of a suitable pump. The cutting time was studied in a completely randomized factorial design experiment (CRD) with five replications. Factors of experiments are: stem diameter in 2 levels (smaller and larger than 5 mm), distance of spraying jet from weeds in 3 levels (10, 20 and 30 cm) and two types of plant holders: blade and plate. The results showed that stem diameter and jet distance from the weed stem had significant effects on cutting time (at the 1%). The mean comparison of parameters showed that with increase of stem diameter the cutting time increased and any increase in jet distance from the weeds decreased the cutting time linearly with R2=0.96 and R2=0.99 for small and large diameter weeds, respectively. The minimum cutting time was measured at 30 cm of the jet from small diameter of stems. A multivariate linear regression model was also proposed for cutting weed parameters. It can be concluded that due to the flexibility of water jet cutting for restricted places, hydrodynamic control of weeds is proposed as a complementary method and sometimes a competing substitute method.}, keywords = {Cutting,Hydrodynamic,Regression model}, title_fa = {ارزیابی و مدلسازی قطع کردن علف هرز خار شتر (Alhagi maurorum) با جت آب}, abstract_fa = {با توجه به اهمیت کنترل علف هرز خارشتر و عدم کارایی روش‏ های مکانیکی متداول در کنترل این گیاه به‏ دلیل رشد در مکان‏های غیر قابل دسترس، در این مطالعه استفاده از جت آب به‏ منظور برش و پاکسازی مکان‏ هایی که این گیاه به وفور وجود دارد، مورد ارزیابی قرار گرفت که روشی هیدرودینامیک می‏باشد. آزمایشات برش علف هرز خارشتر در دانشگاه شهید باهنر کرمان، با جت آبی در فشار90 بار که با یک پمپ فشار قوی مخصوص ایجاد می‏شد انجام گرفت. زمان برش به‏ صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای مستقل، شامل قطر ساقه در دو سطح بزرگ‌تر و کوچک‌تر از 5 میلی‌متر، فاصله پاشش در سه سطح 10، 20و30 سانتی‌متر و نگهدارنده گیاه در دو نوع تیغه و صفحه بود. نتایج نشان داد، اثر قطر و فاصله بر زمان برش، در سطح 1% معنی دار است. بررسی اثر متقابل پارامترها نشان داد، افزایش قطر ساقه باعث افزایش زمان برش و افزایش فاصله پاشش، کاهش زمان برش را به دنبال دارد که به‏ صورت یک رابطه خطی با ضریب تبیین 96 و 99 درصد به‏ ترتیب برای ساقه‏ هایی با قطر کوچک‌تر و بزرگ‌تر به‏ دست آمد. همچنین برش در فاصله30 سانتی‌متری، روی قطرهای کوچکتر در کوتاهترین زمان اتفاق افتاد و مدل رگرسیون خطی چند متغیره معنی داری برای برش گیاه خارشتر پیشنهاد گردید. با توجه به انعطاف پذیری جت آب برای کار در مکان‏ های مختلف و با در نظر گرفتن پارامترهای اثرگذار، کنترل هیدرودینامیک علف‏ های هرز به‏ عنوان یک روش مکمل و بعضاً جایگزین پیشنهاد می‏ گردد.}, keywords_fa = {برش,مدل رگرسیونی,هیدرودینامیک}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26219.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26219_426d0354ec386a3dc2e8997e1713df9d.pdf} }