@article { author = {Mirzaee Moghaddam, H. and Khoshtaghaza, M. H. and Barzegar Bafroee, M. and Salimi, A.}, title = {Effect of Potassium Permanganate Nano-Zeolite and Storage Time on Physicochemical Properties of Kiwifruit (Hayward)}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {4}, number = {1}, pages = {37-49}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.v4i1.33163}, abstract = {In this research, kiwifruits (Hayward) were selected in two mass ranges (large and small). They were placed in one-liter glass bottles in the vicinity of the polyethylene sachets containing potassium permanganate nano-zeolite (0, 0.2, 0.4 and 0.8 g) and were stored in a germinator (5°C temperature and 30% relative humidity). Then, the physicochemical properties of the fruits (soluble solid content, pH, moisture content and fruit firmness) and potassium permanganate nano-zeolite color (L, Hue angle, Chroma and E) were measured after t 0, 2, 4 and 6 weeks of storage. The factorial treatment structure based on completely randomized block design was used for analyzing the obtained data. The results of analysis showed that potassium permanganate nano-zeolite had a significant effect on the measured physicochemical properties, except for the moisture content (P}, keywords = {Polyethylene,storage,Color,Firmness,Soluble solid content}, title_fa = {بررسی اثر نانو زئولیت پتاسیم پرمنگنات و زمان نگهداری بر خواص فیزیکوشیمیایی میوه کیوی (رقم هیوارد)}, abstract_fa = {در این تحقیق میوه‌های کیوی از رقم هیوارد در دو محدوده جرمی )کوچک و بزرگ) تهیه شدند. پس از آن، میوه‌ها را در شیشه‌های یک لیتری در مجاورت بالشتک‏ های پلی اتیلنی حاوی نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات (0، 2/0، 4/0 8/0 گرم) قرار داده و در ژرمیناتور (دمای C°5 و رطوبت نسبی 30%) نگهداری شدند. سپس در زمان‌های 0، 2، 4 و 6 هفته نگهداری، خواص فیزیکوشیمیایی مختلف نمونه‌ها (میزان مواد جامد محلول، میزان pH، درصد رطوبت و سفتی میوه‌ها) و رنگ نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات (L،E ، زاویه هیو و کروما) اندازه‌گیری شد. در ادامه با انجام آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که اثر نانوزئولیت پتاسیم پرمنگنات به جز بر درصد رطوبت بر دیگر خواص اندازه گیری شده معنی‌دار می‌باشد (P}, keywords_fa = {انبارداری,پلی اتیلن,رنگ,سفتی,مواد جامد محلول,pH}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_26389.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_26389_aa8f11222a6827e9aa2b8b09b506102d.pdf} }