TY - JOUR ID - 25282 TI - بررسی تغییرات و مدل سازی ریاضی چروکیدگی سیر (Allium sativum L.) در طی خشک کردن به صورت همرفتی JO - ماشین های کشاورزی JA - JAM LA - fa SN - 2228-6829 AU - رسولی, مجید AU - سیدلو هریس, سیدصادق AD - دانشگاه تبریز Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 2 IS - 1 SP - EP - KW - خشک کردن سیر KW - چروکیدگی KW - مدل ریاضی DO - 10.22067/jam.v2i1.14295 N2 - سیر یکی از مهم‌ترین گونه های پیاز می باشد. سیر خشک شده از نظر اقتصادی دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق، لایه های نازک سیر در دماهای 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و ضخامت های 2، 3 و 4 میلی متر در خشک کن هوای داغ آزمایشگاهی با سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه خشک شدند. متوسط چروکیدگی ورقه های سیر، 8/69 درصد به دست آمد. منحنی های تغییرات چروکیدگی حجمی ورقه های ‌سیر براساس داده-های بدست آمده از آزمایش، برازش شد. نتایج بررسی تغییرات درصد چروکیدگی طی خشک شدن در دماهای مختلف هوا و ضخامت ورقه‌ها نشان داد که اثر دمای هوای خشک‌کن و نیز ضخامت ورقه ها روی چروکیدگی محصول معنی دار نیست و چروکیدگی فقط تابعی از میزان رطوبت محصول می‌باشد. با بررسی 4 مدل تجربی مختلف و با محاسبه ضرایب همبستگی (2R)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و مجموع مربعات خطا (SSE) بین داده‌های تجربی و نتایج پیش‌بینی شده توسط هر مدل، در محیط نرم‌افزار متلب، مناسبترین مدل توصیف‌کننده تغییرات چروکیدگی ورقه‌های نازک سیر انتخاب شد. UR - https://jame.um.ac.ir/article_25282.html L1 - https://jame.um.ac.ir/article_25282_1a1de0aff36a8ff61f8fa9f88b1c3d59.pdf ER -