TY - JOUR ID - 26119 TI - تأثیر امواج فراصوت بر استخراج قند و خواص مکانیکی چغندرقند JO - ماشین های کشاورزی JA - JAM LA - fa SN - 2228-6829 AU - هدایتی, کبری AU - عمادی, باقر AU - خجسته پور, مهدی AU - بیرقی طوسی, شهرام AD - دانشگاه فردوسی مشهد AD - پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 3 IS - 2 SP - 144 EP - 153 KW - امواج فراصوت KW - چغندرقند KW - خواص مکانیکی KW - عیار قند DO - 10.22067/jam.v3i2.25170 N2 - شکر یکی از مواد غذائی مهم مورد نیاز، به‌طور عمده از چغندرقند و نیشکر به دست می آید. با توجه به اهمیت شکر، سطح کشت قابل توجه محصول چغندرقند و نیز تعدد کارخانجات صنایع قند و شکر در کل استان های خراسان، انجام تحقیقات به منظور دستیابی به راه کارهایی جهت افزایش راندمان استخراج قند ضروری است. در این تحقیق تأثیر فرکانس امواج فراصوت، دما و زمان موج دهی بر روی خواص مکانیکی و میزان استخراج قند از چغندرقند با رطوبت پایه 75% مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور توسط یک دستگاه حمام فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی، تأثیر فاکتورهای فرکانس (بدون موج دهی، 25 و 45 کیلوهرتز)، دما (25، 50 و 70 درجه سانتی گراد) و زمان موج‌ دهی (10، 20 و30 دقیقه) بر روی نمونه‌ها مطالعه گردید؛ و با نمونه شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که فاکتورهای فرکانس، دما و زمان تأثیر معنی داری بر افزایش استخراج قند داشته است و می تواند نسبت به نمونه شاهد راندمان قندگیری را تا 56% افزایش دهد. میزان مدول الاستیسیته و مدول برشی روند کاهشی داشتند. میزان انرژی کل گسیختگی، انرژی کل برشی، نیروی حداکثر گسیختگی و نقطه تسلیم گسیختگی روند افزایشی داشتند. فرکانس بر روی نقطه تسلیم برشی و نیروی برشی تأثیر معنی داری نداشت. UR - https://jame.um.ac.ir/article_26119.html L1 - https://jame.um.ac.ir/article_26119_85473881e07223f6a287aa1379784890.pdf ER -