TY - JOUR ID - 30178 TI - بررسی برخی خواص رئولوژیکی توت فرنگی پوشش‌دهی شده با متیل سلولز JO - ماشین های کشاورزی JA - JAM LA - fa SN - 2228-6829 AU - ندیم, زهرا AU - احمدی, ابراهیم AD - گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 6 IS - 1 SP - 153 EP - 162 KW - آزمون تنش‌آسایی KW - پوشش خوراکی KW - تنش تسلیم KW - توت‌فرنگی KW - خواص ویسکوالاستیک DO - 10.22067/jam.v6i1.31349 N2 - از جمله روش‌های مرسوم جهت افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت میوه‌ها، استفاده از پوشش‌های خوراکی می‌باشد. در این مطالعه اثر کاربرد پوشش خوراکی متیل‌سلولز و زمان نگه‌داری روی برخی از خواص مکانیکی شامل: تنش تسلیم، کرنش تسلیم، انرژی گسیختگی و همچنین رفتار ویسکوالاستیک میوه توت‌فرنگی در آزمون تنش‌آسایی بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون‌های سوراخ‌کردن و تنش‌آسایی با استفاده از دستگاه سنجش بافت اجرا گردید. در این پژوهش، نمودار کاهش تنش نسبت به زمان ترسیم و مقادیر ضرایب مدل سه جزئی ماکسول و زمان‌های تنش‌آسایی محاسبه گردید. طبق نتایج به‌دست آمده، کاربرد این پوشش تأثیر مثبت افزایشی بر کرنش تسلیم و انرژی گسیختگی بافت محصول در طی انبارمانی داشت. میانگین تنش تسلیم و انرژی گسیختگی برای نمونه پوشش‌دار و شاهد به‌ترتیب 0/11، 5/71 و 0/09، 4/12 مگاپاسکال به‌دست آمد. در طی زمان ماندگاری مقدار اجزاء الاستیک مدل ماکسول عمومی کاهش یافت. نتایج نشان می‌دهد که مدل ماکسول ارائه شده به‌طور رضایت‌بخشی (RMSE<0.76; 0.96