TY - JOUR ID - 43764 TI - مطالعه روند خشک‌شدن گوشت میگوی پرورشی در خشک‌کن هوای گرم همرفتی و تغییرات برخی فراسنجه‌های مرتبط با آن JO - ماشین های کشاورزی JA - JAM LA - fa SN - 2228-6829 AU - المعی, محسن AU - نصیری, سیدمهدی AU - نعمت اللهی, محمد امین AU - زارع, داریوش AU - خرم, محمد AD - بخش مهندسی بیوسیستم دانشگاه شیراز AD - دانشگاه شیراز بخش مهندسی بیوسیستم AD - بخش مهندسی گاز دانشگاه شیراز Y1 - 0621 PY - 0621 VL - 15 IS - 1 SP - EP - KW - چروکیدگی KW - خشک کردن KW - ضریب انتشار مؤثر رطوبت KW - گوشت میگو DO - 10.22067/jam.2023.80905.1145 N2 - روند خشک‌کردن میگوی پرورشی (Litopenaeus vannamei) پوست‌گیری شده در یک خشک­کن هوای گرم همرفتی برای تعیین فراسنجه‌های چروکیدگی،  سینتیک خشک­شدن، چگالی و ضریب انتشار مؤثر رطوبت مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور نمونه‌های میگو به شکل ورقه در سه سطح دمای 40، 50 و 60 درجه سلسیوس با سرعت ثابت هوای 5/1 متر بر ثانیه در دستگاه خشک‌کن ساخته شده، خشک شدند و وزن و حجم نمونه­ها طی فرآیند خشک­شدن، برای مدل­سازی مورد استفاده قرار گرفتند. از بین مدل‌های تجربی در نظر گرفته شده برای چروکیدگی و سینتیک خشک‌کردن، مدل خطی بهترین مدل برای بیان تغییرات چروکیدگی در مقابل تغییرات نسبت رطوبت و مدل توزیع ویبال به عنوان بهترین مدل برای بیان تغییرات نسبت رطوبت-زمان انتخاب شد. از یک مدل تجربی وابسته به رطوبت برای بیان تغییرات چگالی ظاهری میگو استفاده شد که با تخمین ضرایب آن، دامنه 3- kg m 1117-1050 بدست آمد. افزون بر آن برای بیان اثر محتوای رطوبت و دما بر ضریب انتشار مؤثر رطوبت میگو یک رابطه آرنیوسی استخراج شد. بر اساس نتایج، تغییرات ضریب انتشار مؤثر رطوبت میگو در دامنه  1-s2 m 9-10×08/0 تا 1-s2m  9-10×39/7 بدست آمد. اثر بسط تعداد جملات قانون دوم فیک بر تغییرات نسبت رطوبت برای معادله ضریب انتشار مؤثر، مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد افزایش تعداد‌ جملات بیشتر از 100 جمله اثر قابل ملاحظه‌ای در دقت خروجی مدل ندارد و بر همین اساس تعداد صد جمله برای تخمین ضریب انتشار رطوبت توصیه می­شود. همچنین برای تعیین این ضریب، اثر چروکیدگی به عنوان عامل تاثیرگذار باید لحاظ گردد.  UR - https://jame.um.ac.ir/article_43764.html L1 - https://jame.um.ac.ir/article_43764_e055df225909cc14781a677ec915a298.pdf ER -