با همکاری انجمن مهندسان مکانیک ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه شهرکرد

چکیده

علی‌رغم جایگاه ممتاز جهانی ایران در تولید سیب درختی، متأسفانه پتانسیل صادرات این محصول نامناسب است. در این میان به‌نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین علل کاهش کیفیت ارقام سیب ایران آسیب کوفتگی وارد به این محصول است. در این پژوهش برخی از عوامل مؤثر بر این مسأله مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 72 تیمار، شامل ترکیب عامل‌ رقم در سه سطح (گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت)،‌ عامل نوع سطح برخورد در چهار سطح (مقوای تک لایه موج‌دار روی پلاستیک فشرده، چوب، تسمه روی ورق استیل و سیب) و عامل ارتفاع سقوط در شش سطح (5، 15، 25، 35، 45 و 55 سانتی‌متر) با 4 تکرار انجام شد. حداکثر ارتفاع مجاز سقوط سیب‌ها به‌همراه مدل‌های تخمین میزان کوفتگی نیز ارائه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد سطح و حجم کوفتگی نسبت به کلیه عوامل آزمایشی در سطح 1 درصد واکنش معنی‌داری دارد. آزمون مقایسه میانگین‌ها نشان داد که رقم گرانی اسمیت با داشتن بافتی سفت‌تر نسبت به دو رقم دیگر آسیب پذیری کمتری دارد. بر مبنای نتایج حاصل از این پژوهش حداکثر ارتفاع مجاز سقوط برای رقم رد دلیشز، گلدن دلیشز و گرانی اسمیت به‌ترتیب 12، 15 و 20 سانتی‌متر به‌دست آمد. همچنین تأثیر نوع رقم سیب بر پارامترهای مختلف معنی‌دار شد. براساس یافته‌های این پژوهش، در برخورد سیب با سیب، میزان کوفتگی ایجاد شده در سیب متحرک کمتر از سیب ساکن است.

کلیدواژه‌ها

1. Abound, A. J. 2006. Study on factors affecting apple bruises under drop loading. New Trends in Agricultural Engineering: 876-887.
2. Afkari-Sayah, A., M. Esmaeilian, S. Minaei, and A. Pirayesh. 2008. The influence of mechanical loads on the damage applied to apples after storage stage. Food Science and technology 5: 37-44. (In Farsi).
3. Ahmadi, E., H. R. Ghassemzadeh, M. Sadeghi, M. Moghaddam, and S. Z. Neshat. 2010. The effect of impact and fruit properties on the bruising of peach. Journal of Food Engineering 97: 110-117.
4. Bollen, A. F., H. X. Nguyen, and B. T. Dela Rue. 1999. Comparison of methods for estimating the bruise volume of apples. Journal of Agricultural Engineering Research 74: 325-330.
5. Bollen, A. F. 2005. Major factors causing variation in bruise susceptibility of apples (malus domestica) grown in New Zealand. Journal of Crop and Horticultural Science 33: 201-210.
6. Brown, G. K., and L. J. Segerlind. 1975. Location probabilities of surface injuries for some mechanical harvested apples. Transactions of American Society Agricultural Engineers 18: 57-61.
7. Brusewitz, G. H., and J. A. Bartsch. 1989. Impact parameters related to post harvest bruising of apples. Transactions of American Society Agricultural Engineers 32: 953-957.
8. Celik, H. K., E. W. A. Rennie, and I. Akinci. 2011. Deformation behaviour simulation of an apple under drop case by finite element method. Journal of Food Engineering 104: 293-298.
9. Diener, R. G., K. C. Elliott, P. E. Nesselroad, M. Ingle, R. E. Adams, and S. H. Blizzard. 1979. Bruise energy of peaches and apples. Transactions of American Society Agricultural Engineers 22: 287-290.
10. Dobrzanski, B., J. Rabcewicz, and R. Rybczynski. 2006. Handling of Apple. Center of excellence agrophysics, Polish Academy of Science, Lublin, pp 233.
11. FAO. 2007. Food and Agriculture Organization Statistics, FAOSTAT. www.fao.org.
12. Garcia, J. L., M. Ruiz-Altisent, and P. Barreiro. 1995. Factors influencing mechanical properties and bruise susceptibility of apples and pears. Journal of Agricultural Engineering Research 61: 11-18.
13. Golacki, K., G. Bobin, and Z. Stropek. 2009. Bruise resistance of apples (Melrose Variety). Teka Komisji Motoryzacji Energetyki Rolnictwa 9: 40-47.
14. Hertog, M. L., R. Ben-Arie, E. Roth, and B. M. Nicola. 2004. Humidity and temperature effects on invasive and noninvasive firmness measures. Postharvest Biology and Technology 33: 79-91.
15. Lang, Z. 1994. The influence of mass and velocity on the maximum allowable impactenergy of apples. Journal of Agricultural Engineering Research 57: 213-216.
16. Lewis, R., A. Yoxall, L. A. Canty, and E. Reina Roma. 2007. Development of engineering design tools to help reduce apple bruising. Journal of Food Engineering 83: 356-365.
17. Lewis, R., A. Yoxall, M. B. Marshal, and L. A. Canty. 2008. Characterizing pressure and bruising in apple fruit. Wear 264: 37-46.
18. Masoudi, H., A. Tabatabaeefar, and A. M. Borghaee. 2007. Determination of storage effect on mechanical properties of apples using the uniaxial compression test. Canadian Biosystems Engineering 49: 29-33.
19. Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. Gordon Breach Science Publisher, New York.
20. Pang, W., C. J. Studman, and G. T. Ward. 1992. Bruising damage in apple-to-apple impact. Journal of Agricultural Engineering Research 52: 229-240.
21. Pang, D. W., C. J. Studman, N. H. Banks, and P. H. Baas. 1996. Rapid assessment of the susceptibility of apples to bruising. Journal of Agriculture Engineers 64: 37-48.
22. Ragni, L., and A. Berardinelli. 2001. Mechanical behavior of apples and damage during sorting and packaging. Journal of Agriculture Engineers 78: 273-279.
23. Sadrnia, H., B. Emadi, A. Rajabipour, and J. Micker. 2011. Computerized simulation of local damage for Red delicious apple. Iranian Journal of Biosystem Engineering 42: 69-78.
24. Saracoglu, T., N. Ucer, and C. Ozarslan. 2011. Engineering properties and susceptibility to bruising damage of Table Olive (Olea europaea) Fruit. Agriculture and Biology 13: 801-805.
25. Siyami, S., G. K. Brown, G. J. Burgess, J. B. Gerrish, B. R. Tennes, C. L. Burton, and R. H. Zapp. 1988. Apple impact bruises prediction models. Transactions of American Society Agricultural Engineers 31: 1038-1046.
26. Shekarbeigi, S., A. H. Afkari-Sayyah, H. Shayeghi-Moghanloo, and A. A. Shokuhian. 2011. Effect of temperature and padding surface on apple bruise volume due to impact and its prediction by artificial neural network. Journal of Food Science and Technology 8: 85-94. (In Farsi).
27. Tabatabaeikolur, R., A. Koluri, S. Hashemi, and R. Hadipour. 2012. Study on the drop height, conveyor motion speed and impact surface type on the bruising area and volume for Goden Delicious apple. Agricultural Machinery Journal 2: 19-27.
28. Stropek, Z., and K. Gołacki. 2013. The effect of drop height on bruising of selected apple varieties. Postharvest Biology and Technology 85: 167-172.
29. Van Zeebroeck, M., V. Van linden, P. Darius, B. Ketelaere, H. Ramon, and E. Tijskens. 2007. The effect of fruit factors on the bruise susceptibility of apples. Postharvest Biology and Technology 46: 10-19.
30. Wilson, K. 2003. Harvesting and handling of apples. Factsheet, Queen's printer for Ontario, Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs.
31. Zarifneshat, S., H. R. Ghassemzadeh, M. Sadeghi, M. H. Abbaspour-Fard, E. Ahmadi, A. Javadi, and M. T. Shervani-Tabar. 2010. Effect of impact level and fruit properties on Golden Delicious apple bruising. American Journal of Agricultural and Biological Sciences 5: 114-121.
CAPTCHA Image