نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
بخش تحقیقات ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
گلبرگ گلرنگ بهدلیل دارا بودن خواص و کاربردهای فراوان، دارای ارزش افزوده اقتصادی است، در صنایع غذایی بهعنوان رنگ طبیعی غذا، در صنایع نساجی و قالیبافی بهمنظور رنگآمیزی نخ و در صنایع رنگسازی بهمنظور تولید رنگ استفاده میشود. در بسیاری از مناطق کشور این محصول، بهصورت دستی برداشت میشود. در این تحقیق، بهمنظور برداشت گلبرگ، سه روش برداشت دستی (سنتی)، ماشینی پشتی (برقی) و ماشینی فرغونی (بنزینی)، ازنظر صفات ظرفیت مزرعهای، ضایعات، درصد خلوص، انرژی مصرفی و هزینههای عملیاتی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار، در سال 97 ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی ازنظر صفات مورد مطالعه، اختلاف معنیداری در سطح 5% وجود دارد. مقایسه میانگینهای سه روش برداشت پشتی، فرغونی و دستی نشان داد، ضایعات برداشت بهترتیب 0.63، 1.11 و 3.25 درصد، درصد خلوص بهترتیب 97.61، 98.66 و 95.28 درصد، ظرفیت مزرعهای، بهترتیب 2.45، 2.76 و 1.39 گرم بر دقیقه و از نظر اقتصادی، نسبت سود به هزینه بهترتیب 1.75، 1.55 و 1.16 است که برای این صفات، بین روشهای ماشینی، اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی بین روشهای ماشینی و دستی، اختلاف در سطح 5% معنیدار بود. در نهایت با توجه به معنیدار نبودن صفات ظرفیت مزرعهای و درجه خلوص روشهای ماشینی و انرژی مصرفی و ضایعات کمتر روش پشتی و ارجحیت اقتصادی آن، بهمنظور برداشت گلبرگ گلرنگ، روش برداشت پشتی قابل توصیه است.
کلیدواژهها
Open Access
©2020 The author(s). This article is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source.
ارسال نظر در مورد این مقاله