@article { author = {Hayati, A. and Marzban, A. and Asoodar, M. A.}, title = {Workplace and Gravity: Two Mechanized Cow Milking Systems Compared for Human Physiological Strains}, journal = {Journal of Agricultural Machinery}, volume = {12}, number = {1}, pages = {21-32}, year = {2022}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2228-6829}, eissn = {2423-3943}, doi = {10.22067/jam.2020.58607.0}, abstract = {Despite the development of dairy farm mechanization, milking operations are still associated with heavy workloads which result in human physiological strains. This study investigated the role of gravity force in the linkage between load carriage and workers’ physiological strains in milking work tasks of two major cow milking systems (milking in stanchion barns and tandem parlors). These two milking methods similarly included washing the teats, attaching the cluster, and detaching the cluster. Human energy expenditure (EE) was calculated and load carriage direction in comparison with gravity (LCG) was tracked among twenty-four male workers. The highest heart rate (107 beats min-1) and EE (35.5 kJ min-1) were reported for attaching the cluster in the tandem parlor milking method. Tandem parlor milking caused higher human physiological strains and higher proportions of converse LCG compared with stanchion barn milking. By developing dairy farm mechanization from stanchion barn to tandem parlor, cow milking workers are induced to apply higher forces including converse LCG causing higher human physiological strains. Mechanization of dairy farms should be developed not only for improving the rate of work and performance but also for making conditions toward a reduction in the use of human physical forces.}, keywords = {Energy expenditure,Load carriage,Stanchion barn,Tandem parlor}, title_fa = {مقایسه فشارهای فیزیولوژیکی انسانی در دو روش مکانیزه شیردوشی گاو شیری با تأکید بر محیط کار و گرانش زمین}, abstract_fa = {با وجود توسعه مکانیزاسیون دامداری‌های گاو شیری، هنوز هم فعالیت‌های شیردوشی همراه با فشارهای کاری سنگین می‌باشد که باعث بروز فشارهای فیزیولوژیکی روی نیروی کار می‌شود. در این مطالعه نقش نیروی گرانش در ارتباط بین حمل بار و فشارهای فیزیولوژیکی در وظایف کاری دو سیستم عمده شیردوشی گاو شیری شامل شیردوشی در جایگاه‌های استانشیون و سالن‌های تاندم مورد بررسی قرار گرفت. این دو روش به‌طور مشابه شامل سه وظیفه کاری شستن پستان‌های گاو، وصل کردن خرچنگی شیردوش و جداکردن آن بود. انرژی مصرفی انسانی برآورد شد و راستای حمل بار در مقایسه با نیروی گرانش مورد ملاحظه قرار گرفت. بیست و چهار کارگر در این مطالعه شرکت کردند. بالاترین ضربان قلب (107 ضربه بر دقیقه) و بالاترین میزان مصرف انرژی انسانی (33.5 کیلوژول بر دقیقه) برای وظیفه کاری وصل کردن خرچنگی شیردوش در روش شیردوشی در سالن‌های تاندم گزارش شد. در کل، این روش در مقایسه با روش شیردوشی استانشیون باعث اعمال فشارهای فیزیولوژیکی بالاتری شد و نسبت بالاتری از حمل بارهایی که در این روش استفاده شد در خلاف جهت گرانش بود. با توسعه مکانیزاسیون دامداری‌های گاو شیری از ایستگاه‌های استانشیون به سمت سالن‌های تاندم، کارگران شیردوشی به سمت اعمال نیروهای بیشتری در خلاف جهت نیروی گرانشی سوق داده می‌شوند که این باعث بالا رفتن فشارهای فیزیولوژی وارد بر کارگر می‌شود. در توسعه مکانیزاسیون دامداری‌های گاو شیری نه تنها می‌بایست بهبود سرعت کار و عملکرد را مد نظر قرار داد بلکه باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کرد که باعث کمتر شدن استفاده از توان فیزیکی نیروی کار شود.}, keywords_fa = {انرژی مصرفی,حمل بار,شیردوشی استانشیون,شیردوشی سالنی تاندم}, url = {https://jame.um.ac.ir/article_39305.html}, eprint = {https://jame.um.ac.ir/article_39305_3169251d56f7b1cec6ad2e6a912aaf70.pdf} }