##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ابراهیم احمدی حسین باریکلو

چکیده

اهمیت اطلاع از خواص فیزیکی و مکانیکی میوه‌ها در طراحی و بهینه‌سازی سیستم‌های مرتبط با تولید، فرآوری و بسته‌بندی این محصول‌ها بر کسی پوشیده نیست. اهمیت میوه زردآلو و عدم اطلاعات در زمینه رفتار مکانیکی آن انگیزه این پژوهش می‌باشد. در این تحقیق میوه زردآلو رقم ضیاءالملکی جهت تعیین برخی از خواص فیزیکی و مکانیکی مورد آزمایش قرار گرفت. برای تعیین خواص مکانیکی از دستگاه آزمون محوری و برای تعیین سطوح انرژی ضربه از دستگاه پاندول استفاده شد. متغیرهای وابسته (سفتی آکوستیک، شعاع انحناء، مشخصه رنگیa* و b*، درصد بریکس، نیروی نفوذ، کار نفوذ و تغییرشکل نفوذ) و مستقل (سه سطح انرژی ضربه، دو سطح دما و دو سطح رنگ) انتخاب و در قالب طرح فاکتوریل مورد تحلیل قرار گرفتند. اثرهای اصلی و متقابل این متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه تجزیه واریانس مربوط به داده‌های شعاع انحناء، مشخصه رنگی، سفتی آکوستیک، مدول الاستیک، درصد بریکس، نیروی نفوذ و تغییر شکل نفوذ در مورد اثرهای اصلی و متقابل در سطوح احتمال 0/05 و 0/01 درصد معنی‌دار شد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس بین پارامترهای مستقل و وابسته اثر معنی‌داری به‌دست آورده شد. با افزایش انرژی ضربه، تغییرشکل نفوذ و نیروی نفوذ دمای 3 درجه سلسیوس بیشتر از 25 درجه سلسیوس شد. ناحیه قرمز رنگ نسبت به ناحیه زرد رنگ با افزایش انرژی ضربه تغییرشکل و نیروی نفوذ بیشتری نشان داد.

جزئیات مقاله

مراجع
1. Ahmadi, E., H. R. Ghassemzadeh, M. Sadeghi, M. Moghadam, and S. Zarif Neshat. 2010. The effect of impact properties and fruit properties on the bruising of peach. Journal of Food Engineering 97: 110-117.
2. Abbott, J. A. 1999. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biology and Technology 15: 207-225.
3. Aydin, C., and M. Ozcan. 2002. Some physico-mechanic properties of terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruits. Journal of Food Engineering 53: 97-101.
4. Aydin, C. 2003. Physical properties of almond nut and kernel. Journal of Food Engineering 60: 315-320.
5. Azodanlou, R., C. Darbellay, J. L. Luisier, J. C. Villettaz, and R. Amadò. 2003. Development of a model for quality assessment of tomatoes and apricots. LWT- Food Science and Technology 36: 223-233.
6. Barikloo, H., and E. Ahmadi. 2013. Dynamic properties of golden delicious and red delicious apple under normal contact force models. Journal of Texture Studies 44: 409-417.
7. Baritelle, A. L., and G. M. Hyde. 2001. Commodity conditioning to reduce impact bruising. Postharvest Biology and Technology 21: 331-339.
8. Barych, E. A. 2000. Strength properties of Avocado pear. Journal of Agricultural Engineering Research 76: 389-397.
9. Braga, G. C., S. M. Couto, T. Hara, and G. T. P. A. Neto. 1999. Mechanical behavior of macadamia nut under compression loading. Journal of Agricultural Engineering Research 72: 239-245.
10. Brusewitz, G. H., and J. A. Bartsch. 1989. Impact parameters related to postharvest bruising of apples. Transactions of the ASAE 32: 953-957.
11. Calisir, S., H. Haciseferogullari, M. Ozcan, and D. Arslan. 2004. Some nutritional and technological properties of wild plum (Prunus spp.) fruits in Turkey. Journal of Food Engineering 66: 233-237.
12. Cicco, N., B. Dichio, C. Xiloyannis, A. Sofo, V. Lattanzio, A. R. Ferguson, E. W. Hewett, F. A. Gunson, and C. N. Hale. 2007. Influence of calcium on the activity of enzymes involved in kiwifruit ripening. Acta Horticulture 753: 433-438.
13. Demartino, G., R. Massantini, R. Botondi, and F. Mencarelli. 2002. Temperature affects impact injury on apricot fruit. Postharvest Biology Technology 25: 145-149.
14. Diezma, B., C. Valero, F. J. Garcia-Ramos, and M. Ruiz-Altisent. 2006. Monitoring of firmness evolution of peaches during storage by combining acoustic and impact methods. Journal of Food Engineering 77: 926-935.
15. Duprat, F., M. Grotte, E. Pietri, and D. Loonis. 1997. The acoustic impulse response method for measuring the over¬all firmness of fruit. Journal of Agricultural Engineering Research 66: 251-259.
16. Fathollahzadeh, H., H. Mobli, B. Beheshti, A. Jafari, and A. M. Borghei. 2008. Effects of moisture content on some physical properties of apricot kernel (CV. Sonnati Salmas). Agricultural Engineering International the CIGR Ejournal 8: 1-14.
17. Fletcher, S. W., N. N. Mohsenin, J. R. Hammerle, and L. D. Tukey. 1965. Mechanical behavior of selected fruits and vegetables under fast rates of loading. Transactions of the ASAE 8: 324-331.
18. Gezer, I., H. Hacıseferogulları, and F. Demir. 2002. Some physical properties of Hacıhaliloglu apricot pit and it’s kernel. Journal of Food Engineering 56: 49-57.
19. Guner, M., E. Dursun, and I. G. Dursun. 2003. Mechanical behavior of hazelnut under compression loading. Biosystem Engineering 85: 485-491.
20. Hacıseferogulları, H., I. Gezer, M. Ozcan, and B. M. Asma. 2007. Postharvest chemical and physical-mechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey. Journal of Food Engineering 79: 364-373.
21. Hassan Beygi, S. R., S. M. Ghaebi, and A. Arabhosseini. 2009. Some physico-mechanical properties of apricot fruit, pit and kernel of ordubad variety. Agricultural Engineering International: the CIGR Ejournal, Manuscript 1459, 9: 1-13.
22. Jannatizadeh, A., M. Naderi Boldaji, R. Fatahi, M. Ghasemi Varnamkhasti, and A. Tabatabaeefar. 2008. Some postharvest physical properties of Iranian apricot (Prunus armeniaca L.) fruit. International Journal of Agrophysics 22: 125-131.
23. Menesatti, P., and G. Paglia. 2001. Development of a drop damage index of fruit resistance to damage. Journal Agricultural Engineering Research 80: 1-12.
24. Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York.
25. Landahl, S., W. B. Herppich, B. Herold, M. Geyer, and J. De Baerdemaeker. 2004. A comprehensive evaluation of the interactions between produce elasticity and water status. European Journal of Horticultural Science 69: 250-257.
26. Olaniyan, A. M., and K. Oje. 2002. Some aspects of the mechanical properties of Shea nut. Biosystems Engineering 81: 413-420.
27. Petrisor, C., G. L. Radu, V. Balan, and G. Campeanu. 2010. Rapid and non-destructive analytical techniques for measurement of apricot quality. Romanian Biotechnological Letters 15: 5213-5216.
28. Povey, M. J. W., and J. M. Wilkinson. 1980. Application of ultrasonic pulse-echo techniques to egg-albumin quality testing a preliminary report. British Poultry Science 21: 489-495.
29. Van Linden, V., B. Ketelaere, M. Desmet, and J. De Baerdemaeker. 2007. Determination of bruise susceptibility of tomato fruit by means of an instrumented pendulum. Postharvest Biology and Technology 40: 7-14.
30. Van Zeebroeck, M., V. Van linden, P. Darius, B. De Ketelaere, H. Roman, and E. Tijskens. 2007a. The effect of fruit properties on the bruise susceptibility of tomatoes. Postharvest Biology and Technology 45: 168-175.
31. Van Zeebroeck, M., V. Van linden, P. Darius, B. De Ketelaere, H. Roman, and E. Tijskens. 2007b. The effect of fruit factors on the bruise susceptibility of apples. Postharvest Biology and Technology 46: 10-19.
32. Wright, F. S., and W. E. Splinter. 1968. Mechanical behavior of sweet potatoes under slow loading and impact loading. Transactions of the ASAE 12: 765-770.
ارجاع به مقاله
احمدیا., & باریکلوح. (2014). بررسی خواص مکانیکی میوه زردآلو تحت بارگذاری شبه استاتیکی و دینامیکی. ماشین‌های کشاورزی, 6(1), 139-152. https://doi.org/10.22067/jam.v6i1.29489
نوع مقاله
مقاله کامل پژوهشی