محسن فریدونی؛ حسین حاجی آقاعلیزاده
چکیده
با افزایش جمعیت جهان، نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر نیز افزایش مییابد. فناوری پلاسما یکی از روشهایی است که میتواند رشد گیاه را بهبود بخشد. پلاسمای سرد در افزایش شاخصهای رشد و جوانهزنی موثر است. در این مقاله، تأثیر پلاسمای سرد بر پایه تخلیه کرونا بر جوانهزنی ارقام نخود عادل، منصور و آزاد بررسی شد. در روش تخلیه کرونا، از خلا ...
بیشتر
با افزایش جمعیت جهان، نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر نیز افزایش مییابد. فناوری پلاسما یکی از روشهایی است که میتواند رشد گیاه را بهبود بخشد. پلاسمای سرد در افزایش شاخصهای رشد و جوانهزنی موثر است. در این مقاله، تأثیر پلاسمای سرد بر پایه تخلیه کرونا بر جوانهزنی ارقام نخود عادل، منصور و آزاد بررسی شد. در روش تخلیه کرونا، از خلا نسبی استفاده شد. پژوهش حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی انجام شد. بذرهای مواجه با پلاسما و بذرهای شاهد در شرایط یکسان برای جوانهزنی نگهداری شدند. نتایج نشان داد سرعت جوانهزنی در بذرهایی که به مدت 60 ثانیه مواجهه با پلاسمای سرد داشتند، بیشتر از بذرهای بدون مواجهه بود. همچنین بذرهای ارقام عادل و منصور که به مدت 30 ثانیه در مواجهه با پلاسمای سرد قرار گرفتند، دارای طول ریشه بیشتری نسبت به بذرهای بدون مواجهه بودند. پس از تجزیه و تحلیل آماری، مشخص شد که طول ریشه در شرایط یکسان، در مدت زمان مواجهه 30 ثانیه در معرض پلاسمای سرد، دارای اختلاف معنیداری در سطح 5% نسبت به حالتهای مواجهه 60 ثانیه و بدون مواجهه با پلاسمای سرد دارد. تصاویر میکروسکوپی از سطح خارجی و بافت داخلی سلول بذر در نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها نشان دادند که سطوح خارجی بذرهای در معرض پلاسمای سرد نسبت به شاهد هموارتر، دارای برجستگی کمتر و زاویه سطح تماس کمتری هستند. این تغییر میتواند خاصیت آبدوستی را افزایش دهد. اما در مواجهه بذر با پلاسمای سرد، تغییری در بافت داخلی سلول مشاهده نگردید.