مهندسی سامانههای کشاورزی (گلخانه، پرورش ماهی، تولید قارچ)
مرتضی زنگنه؛ نرگس بنائیان
چکیده
تاکنون مطالعات زیادی در زمینه ارزیابی تأثیر الگوی مصرف نهاده در شاخصهای انرژی، اقتصادی و اثرات زیستمحیطی در محصولات باغی و گلخانهای ایران انجامشده است. این مطالعات بیشتر جنبه گزارش وضعیت موجود را داشته و اقدامات مداخلهای و بررسی اثر آنها در بهبود الگوی مصرف نهاده در میزان پایداری سامانه مدنظر محققان قرار نگرفته است. لذا ...
بیشتر
تاکنون مطالعات زیادی در زمینه ارزیابی تأثیر الگوی مصرف نهاده در شاخصهای انرژی، اقتصادی و اثرات زیستمحیطی در محصولات باغی و گلخانهای ایران انجامشده است. این مطالعات بیشتر جنبه گزارش وضعیت موجود را داشته و اقدامات مداخلهای و بررسی اثر آنها در بهبود الگوی مصرف نهاده در میزان پایداری سامانه مدنظر محققان قرار نگرفته است. لذا بهمنظور افزایش اثربخشی و جهتدهی مناسب به مطالعات در این زمینه، این مطالعه مروری انجام شد. در این مقاله، سامانههای تولید محصولات باغی و گلخانهای ایران از طریق مرور مقالات منتشرشده بین سالهای 2008 تا 2018، با استفاده از روش پریسما، تعداد 63 مقاله بهصورت سامانمند انتخاب شد و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. بهطورکلی در مقاله حاضر، چالشها و ریسکهای موجود در روشهای استفادهشده در مطالعات پیشین موردتوجه قرار گرفت. برای ترسیم یک وضعیت کلی از شاخصهای انرژی و زیستمحیطی سامانههای باغی و گلخانهای ایران، نتایج منتشرشده در مقالات موردبررسی قرار گرفت. برای افزایش اثربخشی تحقیقات در این بخش، اینگونه مطالعات بهتر است بهصورت پویا و حداقل دو یا چندساله انجام شود. بررسی مقالات نشان داد که مطالعه تأثیر عوامل اجتماعی در رفتار انواع سامانههای تولید مغفول مانده است. ازآنجاییکه الگوی مصرف انرژی در بخش کشاورزی تا حد قابلتوجهی تابع رفتار بهرهبرداران و مشخصات سامانهها و روشهای تولید محصول است، بهنظر میرسد توجه به این عامل برای آمادهسازی و طراحی هرگونه راهکار بهبود فرآیند در سامانه ضروری است. در این مطالعه همچنین برای تکمیل مطالعات مربوط به تحلیل سامانههای کشاورزی یک رویه جدید شامل سه مرحله تحلیل، بازطراحی و ارزیابی مطرح شد.
زینب رمدانی؛ رضا عبدی؛ محمود امید؛ محمدعلی میسمی
چکیده
ارزیابی چرخه زندگی محصولات و فرآوردههای غذایی راهکاری سازنده جهت درک میزان مصرف انرژی و تولید آلایندههای زیستمحیطی میباشد. فرآیند تولید محصولات لبنی اثرات قابل ملاحظهای بر روی تغییرات زیستمحیطی دارد. فعالیتهای انجام شده در فرآیند تولید محصولات لبنی شامل سه بخش اصلی کارخانه لبنیات، واحدهای دامپروری و مزارع کشت علوفه، ...
بیشتر
ارزیابی چرخه زندگی محصولات و فرآوردههای غذایی راهکاری سازنده جهت درک میزان مصرف انرژی و تولید آلایندههای زیستمحیطی میباشد. فرآیند تولید محصولات لبنی اثرات قابل ملاحظهای بر روی تغییرات زیستمحیطی دارد. فعالیتهای انجام شده در فرآیند تولید محصولات لبنی شامل سه بخش اصلی کارخانه لبنیات، واحدهای دامپروری و مزارع کشت علوفه، بر میزان تغییرات زیستمحیطی اثرگذار است. در این تحقیق چرخه تولید محصولات لبنی در شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام این کار، چرخه تولید به دو بخش شامل تولید شیر خام در دامداریها و تولید فرآوردههای لبنی در کارخانه لبنیات تقسیمبندی شد. در هر بخش الگوی مصرف انرژی و بارهای زیستمحیطی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در بخش دامپروری، MJ 6286/29 انرژی برای مقدار شیر تولید شده در ماه مصرف شده است. همچنین خوراک مصرفی دام 45/12% از کل انرژی مصرفی را شامل شد که بیشترین مقدار این انرژی به کنسانتره اختصاص داشت. کمترین انرژی مصرفی نیز مربوط به نهاده ماشین با مقدار GJ 0/92 در ماه بوده است. ارزیابی چرخه زندگی تولید محصولات لبنی نشان داد که در کارخانه لبنیات نهاده شیر خام ایجادکننده بسیاری از گروههای تأثیرگذار زیستمحیطی بهخصوص گروههای تقلیل خاک، سرطانزایی و اسیدی شدن میباشد. در واحدهای دامداری نیز، کنسانتره بیش از 90% در گروههای تأثیرگذار تقلیل خاک و سرطانزایی اثرگذار بوده است. استفاده از بیوگاز تولیدی در دامداریها و آبگرمکن خورشیدی راهکار مناسبی در جهت تأمین قسمتی از نیاز به انرژی میباشد.