با همکاری انجمن مهندسان مکانیک ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه مهندسی سیستم‏های کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 استادیار، گروه مهندسی سیستم‌های کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

3 استاد، گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

4 استادیار، گروه مهندسی بیوسیستم، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف از انجام این مطالعه، بررسی وضعیت مصرف انرژی در صنعت تولید شکر و مقایسه میزان بهینه‏سازی شاخص‏های مصرف انرژی با استفاده از دو الگوریتم فراابتکاری می‏باشد. بر همین اساس به ارزیابی شاخص‏های انرژی و اثرات زیست محیطی آن در صنعت تولید شکر در شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا پرداخته شد. بدین منظور جمع‏آوری اطلاعات در سال زراعی 1400-1399 به روش‏های مختلفی از جمله تکمیل پرسشنامه، اطلاعات ثبت شده، گفتگو و مصاحبه با کارشناسان، استفاده از آمار موجود در کتابخانه‏ها و برخی پایگاه داده انجام شد. داده‏ها با استفاده از نرم‏افزار آماری متلب و پایگاه داده اکواینونت ارزیابی و به دو روش الگوریتم ژنتیک و رقابت استعماری مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد در اغلب شاخص‏های مورد مطالعه در روش الگوریتم رقابت استعماری، بهینه‏سازی مصرف انرژی نسبت به روش الگوریتم ژنتیک ارجحیت داشته و علاوه بر کاهش اثرات زیست محیطی این صنعت سودآور، توان بالایی جهت صرفه‏جویی در مصرف انرژی را دارا خواهد بود. به طوریکه در بخش کل انرژی نهاده‏ها در الگوریتم ژنتیک 05/17 درصد و در الگوریتم رقابت استعماری مقدار بهینه‏سازی 40/26 درصد محاسبه گردید. میزان کاهش مصرف گاز طبیعی در روش الگوریتم ژنتیک 82/3 درصد و در روش الگوریتم رقابت استعماری 60/27 درصد گزارش شد. میزان صرفه‏جویی در انرژی مستقیم در روش الگوریتم ژنتیک 97/16 درصد و در روش الگوریتم رقابت استعماری 48/27 درصد ارزیابی گردید. در روش الگوریتم رقابت استعماری میزان کاهش در اسیدی شدن خاک 03/23 درصد و در روش الگوریتم ژنتیک 19/19 درصد نسبت به شرایط قبل از بهینه‏سازی بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

CAPTCHA Image