هادی ایزدی؛ سعادت کامگار؛ محمد حسین رئوفت
چکیده
از مهمترین فرآیندها در بستهبندی و نگهداری محصولات کشاورزی عملیات دستهبندی بوده که پردازش تصویر یکی از ابزارهای کاربردی در زمینه فنآوریهای پس از برداشت است. هدف از پژوهش حاضر بهدست آوردن الگوریتمی برای تشخیص عیوب ظاهری و درجهبندی محصول گوجهفرنگی و ارائه سامانهی کارآمد در این زمینه است؛ برای سادگی این فرآیند، از شبکههای ...
بیشتر
از مهمترین فرآیندها در بستهبندی و نگهداری محصولات کشاورزی عملیات دستهبندی بوده که پردازش تصویر یکی از ابزارهای کاربردی در زمینه فنآوریهای پس از برداشت است. هدف از پژوهش حاضر بهدست آوردن الگوریتمی برای تشخیص عیوب ظاهری و درجهبندی محصول گوجهفرنگی و ارائه سامانهی کارآمد در این زمینه است؛ برای سادگی این فرآیند، از شبکههای فازی عصبی موسوم به ANFIS استفاده شده است که در عین سادگی کار و تنظیم کردن، دقتی همپای شبکههای عصبی را به ارمغان میآورد. پس از عکسبرداری از گوجهفرنگیهای تهیه شده، این نمونهها توسط فرد خبره در 8 دسته از لحاظ رسیدگی و اندازه و سلامت یا خرابی دستهبندی شدند. ویژگیهای ابعادی و رنگی تصاویر گرفته شده از این نمونهها با استفاده از فنآوری ماشین بینایی و الگوریتمهای طراحی شده بهدست آمد و به سامانهی ANFIS سپرده شد که در نهایت دستهبندی در سه سطح اولیه و یک سطح نهایی انجام گردید. سه سطح اولیه عبارت بودند از درجهبندی از لحاظ رنگ، اندازه و سلامت که دادههای مربوط به هر سطح بهعنوان ورودی به سامانه نهایی ارائه شدند. سامانه نهایی با در نظر گرفتن همزمان سه سطح رنگ، اندازه و سلامت، نمونهها را در یکی از 8 دسته تعریف شده قرار داد. میزان دقت در هر سطح برای قبل و بعد از آموزش، نشان از ارتقاء ده درصدی کیفیت تشخیص و درجهبندی در شرایط پس از آموزش داشت که این میزان برای درجهبندیهای رنگ، اندازه، بافت و نهایی بهترتیب برابر 89، 81، 95 و 81% بود.
علیرضا ثنایی فر؛ سید سعید محتسبی؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ حجت احمدی
چکیده
بو یکی از مهمترین ویژگیهای حسی میوهها به حساب میآید و نسبت به تغییرات ترکیبات آنها حساسیت ویژهای دارد. گازهایی که در بو و طعم میوهها دخالت میکنند، حاصل فعالیتهای متابولیکی میوه در زمانهای رسیدگی، برداشت، پس از برداشت و انبار میباشند. بنابراین بوی ساطع شده از میوه در طول نگهداری آن نیز تغییر میکند. ماشین بویایی (بینی ...
بیشتر
بو یکی از مهمترین ویژگیهای حسی میوهها به حساب میآید و نسبت به تغییرات ترکیبات آنها حساسیت ویژهای دارد. گازهایی که در بو و طعم میوهها دخالت میکنند، حاصل فعالیتهای متابولیکی میوه در زمانهای رسیدگی، برداشت، پس از برداشت و انبار میباشند. بنابراین بوی ساطع شده از میوه در طول نگهداری آن نیز تغییر میکند. ماشین بویایی (بینی الکترونیکی) با شبیه سازی حس بویایی انسان، تشخیص و درک بوهای پیچیده را با استفاده از آرایهای از حسگرهای شیمیایی انجام میدهد. در این پژوهش سامانه ماشین بویایی کم هزینهای بر پایه شش حسگر نیمه هادی اکسید فلزی (MOS) طراحی، توسعه و پیادهسازی شد و قابلیت آن بهمنظور پایش رد اثر رسیدگی موز مورد مطالعه قرار گرفت. اجزای اصلی سامانه طراحی شده شامل سامانه دریافت نمونه، آرایه حسگرهای گازی، سامانه تحصیل داده، الگوریتمهای تشخیص الگو و تحلیل داده میباشد. تحلیل تفکیک خطی (LDA) بهمنظور طبقه بندی ویژگیهای استخراجی از سیگنالهای ماشین بویایی استفاده گردید و براساس نتایج حاصل شده، دقت در طبقه بندی دوره رسیدگی 3/97% بهدست آمد. نتایج بهدست آمده توانایی بالای ماشین بویایی را در تمایز بین مراحل دوره رسیدگی نشان داد که میتوان این سامانه را بهعنوان یک ابزار غیر مخرب برای پایش و کنترل کیفیت در طول نگهداری موز بهکار برد.