با همکاری انجمن مهندسان مکانیک ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

نعناع گیاهی علفی، معطر و چندساله است که برای استخراج اسانس و اهداف دارویی و ادویه‌ای کشت می‌شود. از آن‌جایی‌که استخراج اسانس از پیکره خشک گیاهی صورت می‌گیرد، انتخاب روش مناسب جهت خشک کردن نعناع برای استحصال اسانس با کیفیت بالا ضروری است. در تحقیق حاضر اثر دو روش خشک کردن (خشک کن خورشیدی و خلائی- مادون قرمز) در سه دمای مختلف (30، 40 و 50 درجه سلسیوس) در قالب آزمون فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در گیاه نعناع مورد ارزیابی قرار گرفت. پارامترهای مورد بررسی شامل: مدت زمان خشک شدن (دقیقه) و شاخص کیفیت رنگ (%) اندازه گیری شد. نتایج بررسی نشان داد که خشک کن خلائی با میانگین مدت زمان 153 دقیقه در مقایسه با خشک کن خورشیدی 201 دقیقه، زمان کمتری صرف کرده است. همچنین با افزایش دما در هر دو نوع خشک کن روند خشک شدن محصول افزایش می یابد، به‌طوری‌که بیشترین زمان خشک شدن به مدت 237 دقیقه و مربوط به دمای 30 درجه سلسیوس در خشک کن خورشیدی و کمترین زمان خشک شدن به مدت 112 و مربوط به دمای 50 درجه سلسیوس در خشک کن خلائی بود. نتایج مربوط به شاخص تغییرات رنگ نشان داد که بهترین نمونه از نظر حفظ رنگ نعناع، مربوط به نمونه خشک شده در خشک کن خلائی است. خشک کن خلائی با %8/75 تغییرات رنگ کمتری در مقایسه با خشک کن خورشیدی %11/96 نشان داد. نتایج حاصل از بررسی اثر دما بر شاخص تغییرات رنگ نشان داد که کمترین و بیشترین میزان تغییر رنگ به‌ترتیب مربوط به نمونه خشک‌شده در دمای 30 و 50 درجه سلسیوس می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

1. Afsharijouibari, H., A. Frahnaki, Gh. Mesbahi, and M. Niakosari. 2012. Effect of temperature and air velocity on drying Mazafati variety by drying cabinet. Iranian Food Science and Technology. Ferdowsi University of Mashhad. (In Farsi).
2. Afzal, T. M. and T. Abe. 1998. Diffusion in potato during far infrared radiation drying. Journal of Food Engineering 37: 353-365.
3. Ali, M. N., Y. A. Yusof, N. L. Chin, M. N. Ibrahim, and S. M. A. Basra. 2014. Drying kinetics and colour analysis of Moringa oleifera leaves. Agriculture and Agricultural Science Procedia 2: 394-400.
4. Arabhosseini, A., and Y. Müller. 2014. Review changes to the essence of medicinal plants during the drying process. The National Conference of Medicinal Plants and Sustainable Agriculture. Shahid Mofateh University of Hamedan. (In Farsi).
5. Arabhosseini, A., W. Huisman, A. Wan Boxtel, and J. Müller. 2007. Long-term effects of drying conditions on the essential oil and color of tarragon leaves during storage. Journal of Food Engineering 79: 561-566.
6. ASABE Standards. S358.2-Moisture Measurement-Forages, 2008. American Society of Agricultural and Biological Engineers: St. Joseph, MI, USA.
7. Belghit, A., M. Kouhila, and B. C. Boutaleb. 2000. Experimental study of drying kinetics of forced convection of aromatic plans. Energy Conversion and Management 41, p. 1303.
8. Buchaillot, A., N. Caffin, and B. Bhandari. 2009. Drying of lemon myrtle (Backhousia citriodora) leaves: retention of volatiles colour. Drying Technology 27: 445-450.
9. Datta, A. K., and M. Almedia. 2005. Properties relevant to infrared heating of foods. Cornell University, Ithaca, New York. Chapter 6. 209-220. (Accessed October 2014).
10. Doymaz, I., N. Tugrul, and M. Pala. 2006. Drying characteristics of dill and parsley Leaves. Journal of Food Engineering 77, p. 559.
11. Ebadi, M. T., M. Azizi, F. Sefidkon, and N. Ahmadi, 2014. Influence of different drying methods of drying period, essential oil content and composition of lippie citriodora kunth. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants: 1-6.
12. Feleh Karry, M., R. Amiri Chaichan, and J. Amiri Parnian. 2012. Evaluation of some physical properties (color and shrinkage) shallots infrared drying method- displacement.7th National Congress of Agricultural Engineering and Mechanisation. Shiraz Univ. of Shiraz. (In Farsi).
13. Forson, F., M. Nazha, and H. Rajakaruna. 2007. Design of mixed-mode natural convection solar crop dryers: Application of principles and rules of thumb. Renewable Energy 32: 2306-2319.
14. Hafezi, N., M. J. Sheikh Davoodi, S. M. Sajadiye, and E. Khorasani Ferdavani. 2014. Evaluation of energy consumption of potato slices drying using vacuum- infrared method. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research 2 (10): 2651-2658.
15. Kantrong, H., A. Tansakul, and G. S. Mittal. 2012. Drying characteristics and quality of shiitake mushroom undergoing microwave-vacuum drying and microwave-vacuum combined with infrared drying. Journal Food Scientists and Technologists.
16. Lee, J. H., and H. J. Kim. 2009. Vacuum drying kinetics of Asian white radish (Raphanus sativus L.) slices. LWT-Food Science and Technology 42: 180-186.
17. Lee, J. H., H. J. Kim, and J. W. Rhim. 2012. Vacuum drying characteristics of Salicornia herbacea L. Journal of Agricultural Science and Technology 14: 587-598.
18. Li, Z., G. S. V. Raghavan, N. Wang, and C. Vigneault, 2011. Drying rate control in the middle stage of microwave drying. Journal of Food Engineering 104: 234-238.
19. Madamba, P. S., and F. A. Liboon. 2001. Optimization of the vacuum dehyhration of celery (Apium graveolens) using the response surface methodology. Drying Technology 19 (3): 611-626.
20. Mendozaa, F., P. Dejmekb, M. Jos´e. 2006. Aguilera Calibrated color measurements of agricultural foods using image analysis. Postharvest Biology and Technology 285: 41-295.
21. Mongpraneet, S., T. Abe, and T. Tsurusaki. 2002. Accelerated drying of welsh onion by far infrared radiation. Journal of Food Engineering 55: 147-156.
22. Nikjooy, S., and S. H. Hashemi. 2014. The effect of drying conditions on the color of savory (Satureia hortensis) leaves. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 7 (5): 225-229.
23. Omidbaigi, R. 2013. Production and Processing of Medicinal Plants. First volume, 7th edition, Press Astan Ghods Razavi of Mashhad. (In Farsi).
24. Rodrı´guez, R., J. I. Lombrana, M. Kamel, and C. De Elvira. 2005. Kinetic and quality study of mushroom drying under microwave and vacuum. Drying Technology 23: 2197-2213.
25. Rubinskienė, M., P. Viškelis, E. Dambrauskienė, J. Viškelis, and R. Karklelienė. 2015. Effect of drying methods of the chemical composition and colour of peppermint (Mentha piperita L.) leaves. Zemdirbyste-Agriculture 102 (2): 223-228.
26. Sadrnia, H., H. Monfared, and M. Khojasteh Pour. 2015. Compare the two drying methods on energy consumption and quality parameters, despite the purple turnip. Journal of Agricultural Machinery 5 (1): 143-153. (In Farsi).
27. Sharma, G. P., R. C. Verma, and P. B. Pathare. 2005. Thin-layer infrared radiation drying of onion slices. Journal of Food Engineering. 67: 361-366.
28. Therdthai, N., and W. Zhou. 2009. Characterization of microwave vacuum drying and hot air drying of mint leaves (Mentha cordifolia opiz ex fresen). Journal of Food Engineering 91: 482-489.
29. Toujani, M., L. Hassini, S. Azzouz, and A. Belghith, 2013. Experimental study and mathematical modeling of silverside fish convective drying. Journal of Food Processing and Preservation 37: 930-938.
30. VijayaVenkataRaman, S., S. Inian, and R. Goic. 2012. A review of solar drying technologies. Renewable and Sustainable Energy Reviews 16: 2652-2670.
31. Zareh Deh Abadi, S., Z. Asrar, and M. Mehrabani. 2010. The terpenoids in the essential oil mint (Mentha piperita L.) biochemical changes in response to treatment with an excess of zinc (Zn). Journal of Plant Biology. (In Farsi).