با همکاری انجمن مهندسان مکانیک ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

یکی از مراحل مهم اصلاح نشاسته، بعد از اعمال تیمارهای اصلاحی، خشک‌کردن آن است. در فرآیندهای خشک‌کردن مواد غذایی، مصرف انرژی به‌عنوان یکی از فراسنجه‌های کلیدی و مهم موردتوجه قرار می‌گیرند. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اصلاح نشاسته بر فراسنجه‌های انرژی و حرارتی فرآیند خشک‌کردن آن بررسی شد. پلاسمای سرد با استفاده از یک راکتور پلاسما با الکترودهایی از جنس مس و فولاد، در ولتاژ 20 کیلوولت، جریان 3 میلی‌آمپر و بسامد 50 هرتز و با بهره‌گیری از هوای اتمسفر تولیدشده و بر روی نمونه اعمال شد. در تهیه نمونه‌های نشاسته، آزمایش چندعامله در قالب طرح کاملاً تصادفی با عوامل دمای پیش ژلاتینه (55 و 60 درجه سانتی‎گراد)، زمان تیمار با پلاسمای سرد (30، 15 و 0 دقیقه)، و دمای خشک‌کردن نشاسته در آون (80، 70 و 60 درجه سانتی‎گراد) اجرا شد. محاسبۀ فراسنجه‌های انرژی و حرارتی در خشک‌کن جریان هوای گرم، بازده خشک‌شدن و انرژی حرارتی و گرمای مخصوص مصرفی به‌عنوان پاسخ‌ها محاسبه و بهینه‌سازی نتایج توسط نرم‌افزار دیزاین اکسپرت انجام شد. نتایج نشان داد دمای پیش ژلاتینه با سطح اطمینان (0.05>p) تأثیر قابل‌توجهی بر تمامی فراسنجه‌های موردنظر، یعنی بازده انرژی، بازده خشک‌کردن و بازده حرارتی داشت. در مقابل، دمای خشک‌کردن تأثیر معنا‌داری بر بازده انرژی نشان نداد؛ اما اثرات آن بر بازده خشک‌کردن و حرارتی معنادار ارزیابی شد. از سوی دیگر، تیمار پلاسما اثر کاملاً معناداری بر بازده انرژی و خشک‌کردن داشت؛ اما در مورد بازده حرارتی تأثیر قابل‌توجهی مشاهده نشد. این تحلیل نشان می‌دهد که تغییرات دمایی و تیمارهای مختلف بر فرآیندهای خشک‌کردن و مصرف انرژی اثرات تفکیک‌شده‌ای دارند که می‌تواند در بهینه‌سازی این فرآیندها موردتوجه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Authors retain the copyright. This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)

  1. Aghbashlo, M., & Samimi-Akhijahani, H. (2008). Influence of drying conditions on the effective moisture diffusivity, energy of activation and energy consumption during the thin-layer drying of berberis fruit (Berberidaceae). Energy Conversion and Management, 49(10), 2865-2871. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2008.03.009
  2. Almaei, M., Nassiri, S. M., Nematollahi, M. A., Zare, D., & Khorram, M. (2024). Study on Drying Process of Farmed Shrimp Meat in a Hot Air Convective Dryer and Variation of Some Related Parameters. Journal of Agricultural Machinery, 14(3), 253-269. (in Persian with English abstract). https://doi.org/10.22067/jam.2023.80905.1145
  3. Apinan, S., Yujiro, I., Hidefumi, Y., Takeshi, F., Myllärinen, P., Forssell, P., & Poutanen, K. (2007). Visual observation of hydrolyzed potato starch granules by α‐amylase with confocal laser scanning microscopy. Starch‐Stärke, 59(11), 543-548. https://doi.org/10.1002/star.200700630
  4. Ashogbon, A. O., & Akintayo, E. T. (2014). Recent trend in the physical and chemical modification of starches from different botanical sources: A review. Starch‐Stärke, 66(1-2), 41-57. https://doi.org/10.1002/star.201300106
  5. Ashtiani, S. H. M., Rafiee, , Morad, M. M., Khojastehpour, M., Khani, M. R., Rohani, A., ..., & Martynenko, A. (2020). Impact of gliding arc plasma pretreatment on drying efficiency and physicochemical properties of grape. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 63, 102381. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102381
  6. Bahrami, R., Zibaei, R., Hashami, Z., Hasanvand, S., Garavand, F., Rouhi, M., ..., & Mohammadi, R. (2022). Modification and improvement of biodegradable packaging films by cold plasma; a critical review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 62 (7), 1936- 1950. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1848790
  7. Bassey, E. J., Cheng, J. H., & Sun, D. W. (2021). Novel nonthermal and thermal pretreatments for enhancing drying performance and improving quality of fruits and vegetables. Trends in Food Science & Technology, 112, 137-148. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.03.045
  8. Belitz, H. , Grosch, W., & Schieberle, P. (2009). Coffee, tea, cocoa. Food Chemistry, 938-970.
  9. Bertolini, A. (2009). Starches: characterization, properties, and applications: CRC Press.
  10. Du, Y., Yang, F., Yu, H., Xie, Y., & Yao, W. (2022). Improving food drying performance by cold plasma pretreatment: A systematic review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21(5), 4402-4421. https://doi.org/10.1111/1541-4337.13027
  11. Gavahian, M., & Khaneghah, A. M. (2020). Cold plasma as a tool for the elimination of food contaminants: Recent advances and future trends. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(9), 1581-1592. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1584600
  12. Gupta, R. K., Guha, P., & Srivastav, P. P. (2023). Effect of high voltage dielectric barrier discharge (DBD) atmospheric cold plasma treatment on physicochemical and functional properties of taro (Colocasia esculenta) starch. International Journal of Biological Macromolecules, 253, 126772. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126772
  13. Huber, K., & BeMiller, J. (2010). Modified starch: Chemistry and properties. En: Starches: characterization, properties and applications, (AC Bertolini ed.) Pp 145-204. In: CRC Press, Boca Raton, Fl.
  14. Katsigiannis, A. S., Bayliss, D. L., & Walsh, J. L. (2022). Cold plasma for the disinfection of industrial food‐contact surfaces: An overview of current status and opportunities. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21(2), 1086-1124. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12885
  15. Kaur, B., Ariffin, F., Bhat, R., & Karim, A. A. (2012). Progress in starch modification in the last decade. Food Hydrocolloids, 26(2), 398-404. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.016
  16. Li, S., Chen, S., Han, F., Xv, Y., Sun, H., Ma, Z., ..., & Wu, W. (2019). Development and optimization of cold plasma pretreatment for drying on corn kernels. Journal of Food Science, 84(8), 2181-2189. https://doi.org/10.1111/1750-3841.14708
  17. Misra, N., & Martynenko, A. (2021). Multipin dielectric barrier discharge for drying of foods and biomaterials. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 70, 102672. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2021.102672
  18. Motevali, A., Hashemi, S. J., & Keyani, R. (2023). Investigation of Thermodynamic Parameters and Essentioan Oil Content in Drying of Rosemary by Applying a Microwave Pulsed Pretreatment. Energy Engineering and Management, 7(2), 42-51. Retrieved from https://energy.kashanu.ac.ir/article_113413_49278afa381bdf6ff048e6d6c0b46d2a.pdf
  19. Motevali, A., Minaei, S., Banakar, A., Ghobadian, B., & Khoshtaghaza, M. H. (2014). Comparison of energy parameters in various dryers. Energy Conversion and Management, 87, 711-725. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2014.07.012
  20. Motevali, A., Minaei, S., & Khoshtagaza, M. H. (2011). Evaluation of energy consumption in different drying methods. Energy Conversion and Management, 52(2), 1192-1199. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2010.09.014
  21. Motevali, A., Minaei, S., Khoshtaghaza, M. H., & Amirnejat, H. (2011). Comparison of energy consumption and specific energy requirements of different methods for drying mushroom slices. Energy, 36(11), 6433-6441. https://doi.org/10.1016/j.energy.2011.09.024
  22. Phillips, G. O. (1962). Radiation chemistry of carbohydrates. In Advances in Carbohydrate Chemistry (Vol. 16, pp. 13-58): Elsevier .https://doi.org/10.1016/S0096-5332(08)60258-1
  23. Ranjbar Nedamani, A., & Hashemi, S. J. (2021). RSM-CFD modeling for optimizing the apricot water evaporation. Journal of Food and Bioprocess Engineering, 4(2), 112-119. https://doi.org/10.22059/jfabe.2021.320809.1088
  24. Ranjbar Nedamani, A., & Hashemi, S. J. (2022). Energy consumption computing of cold plasma-assisted drying of apple slices (Yellow Delicious) by numerical simulation. Journal of Food Process Engineering, 45(5), e14019. https://doi.org/10.1111/jfpe.14019
  25. Singh, J., Kaur, L., & McCarthy, O. (2007). Factors influencing the physico-chemical, morphological, thermal and rheological properties of some chemically modified starches for food applications—A review. Food Hydrocolloids, 21(1), 1-22. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.02.006
  26. Sokhey, A., & Hanna, M. (1993). Properties of irradiated starches. Food Structure, 12(4), 2.
  27. Taghavi, A., Nedamani, A. R., Motevali, A., & Hashemi, S. J. (2025). Expanding the Application of Potato Starch in Diverse Food Products by Modifying Its Water Absorption, Swelling, and Solubility Through Pregelatinization–Cold Plasma Treatments. Journal of Food Biochemistry, 2025(1), 6809100. https://doi.org/10.1155/jfbc/6809100
  28. Thirumdas, R., Kadam, D., & Annapure, U. (2017). Cold plasma: An alternative technology for the starch modification. Food Biophysics, 12, 129-139.
  29. Thirumdas, R., Sarangapani, C., & Annapure, U. S. (2015). Cold plasma: a novel non-thermal technology for food processing. Food Biophysics, 10, 1-11.
  30. Vieira, M., Estrella, L., & Rocha, S. (2007). Energy efficiency and drying kinetics of recycled paper pulp. Drying Technology, 25(10), 1639-1648. https://doi.org/10.1080/07373930701590806
  31. Wu, Y., Cheng, J. H., & Sun, D. W. (2021). Blocking and degradation of aflatoxins by cold plasma treatments: Applications and mechanisms. Trends in Food Science & Technology, 109, 647-661. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.01.053
  32. Zhang, K., Perussello, C. A., Milosavljević, V., Cullen, P., Sun, D.-W., & Tiwari, B. K. (2019). Diagnostics of plasma reactive species and induced chemistry of plasma treated foods. Critical reviews in food science and nutrition, 59(5), 812-825. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1564731
  33. Zhang, X.-L., Zhong, C.-S., Mujumdar, A. S., Yang, X.-H., Deng, L.-Z., Wang, J., & Xiao, H.-W. (2019). Cold plasma pretreatment enhances drying kinetics and quality attributes of chili pepper (Capsicum annuum). Journal of Food Engineering, 241, 51-57. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.08.002
  34. Zhou, Y.-H., Vidyarthi, S. K., Zhong, C.-S., Zheng, Z.-A., An, Y., Wang, J., ..., & Xiao, H.-W. (2020). Cold plasma enhances drying and color, rehydration ratio and polyphenols of wolfberry via microstructure and ultrastructure alteration. Lwt, 134, 110173. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110173
CAPTCHA Image