تکنولوژیهای پس از برداشت
سینا شریفی؛ محمدحسین آق خانی؛ عباس روحانی
چکیده
فرآیندهای خشککردن شلتوک در مزرعه و کارخانه تبدیل شلتوک، همواره چالشیترین مسائل صنعت برنج کشور میباشد. در این تحقیق، میزان ضایعات خشککردن در مزرعه و کارخانه در سه شهرستان استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور،اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای مستقل شامل محتوای رطوبتی زمان برداشت، فاصله زمانی تا خرمنکوبی در سطح مزرعه، ...
بیشتر
فرآیندهای خشککردن شلتوک در مزرعه و کارخانه تبدیل شلتوک، همواره چالشیترین مسائل صنعت برنج کشور میباشد. در این تحقیق، میزان ضایعات خشککردن در مزرعه و کارخانه در سه شهرستان استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور،اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای مستقل شامل محتوای رطوبتی زمان برداشت، فاصله زمانی تا خرمنکوبی در سطح مزرعه، و روش خشککردن در سطح مزرعه و کارخانه بر فاکتورهای وابسته دانههای نارس، گچی و شکلهای مختلف ترک در برنج قهوهای در سال زراعی 99-1398 بررسی شدند. از طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک کامل تصادفی استفاده شد. اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای محتوای رطوبتی زمان برداشت، زمان و روش خشککردن در سطح مزرعه و کارخانه بر ایجاد ضایعات معنادار بودند (05/0>P). همچنین، اثر متقابل دو فاکتور روش خشککردن در کارخانه در تقابل با فاکتور سرعت هوای خشککردن و فاکتور دمای خشککن معنادار شد. مقایسه نتایج نشان داد کمترین درصد ضایعات در روش پخشکردن، در محتوای رطوبتی 26 درصد، به میزان 474/1 درصد بود. بیشترین تاثیر استفاده از پوشش پلاستیک در شکلگیری ضایعات به شکل ترک لاکپشتی و دانههای گچی بود. در سطح مزرعه، پس از 14 تا 19 ساعت خشککردن بیشینه ضایعات مشاهده شد، که سهم سهترک، ترک لاکپشتی و دوترک بهترتیب 21/11%، 4/8% و 08/8% بود. در سطح کارخانه، کمترین ضایعات در ترکیب فاکتوری خشککن سه مرحلهای با 15 ساعت استراحتدهی، دما خشککن 40 درجه سلسیوس و سرعت باد 5/0 متر بر ثانیه به میزان 04/6 درصد بهدست آمد.
مدلسازی
سینا شریفی؛ نگار حافظی؛ محمدحسین آق خانی
چکیده
استفاده کارآمد از انرژی در تولید شلتوک برنج، با کاهش انتشار گازهای گلخانهای، از تخریب بومنظامهای کشاورزی جلوگیری نموده و سبب توسعه کشاورزی پایدار میشود. هدف از این مطالعه، بررسی، مقایسه، بهینهسازی مصرف انرژی و مدلسازی عملکرد محصول در تولید دو رقم شلتوک با الگوریتم ژنتیک-کلونی زنبور عسل مصنوعی بود. دادهها از طریق مصاحبه ...
بیشتر
استفاده کارآمد از انرژی در تولید شلتوک برنج، با کاهش انتشار گازهای گلخانهای، از تخریب بومنظامهای کشاورزی جلوگیری نموده و سبب توسعه کشاورزی پایدار میشود. هدف از این مطالعه، بررسی، مقایسه، بهینهسازی مصرف انرژی و مدلسازی عملکرد محصول در تولید دو رقم شلتوک با الگوریتم ژنتیک-کلونی زنبور عسل مصنوعی بود. دادهها از طریق مصاحبه با 120 کشاورز و صاحب مزرعه جمعآوری شد. نتایج نشان داد که در رقم مرغوب هاشمی و رقم پُرمحصول جمشیدی میانگین کل انرژی مصرفی بهترتیب 973/55 و 796/54 گیگاژول بر هکتار بود و میانگین کل انرژی تولیدی بهترتیب 74/30 و 52/62 گیگاژول بر هکتار بهدست آمد که نشان از افزایش 03/2 برابری انرژی تولیدی در رقم جمشیدی نسبت به رقم هاشمی داشت. ارزیابی شاخصهای R2، RMSE، MAPE، EF و مقایسه آماری میانگین، واریانس و توزیع آماری در مدل تلفیقی الگوریتم ژنتیک-کلونی زنبور عسل مصنوعی بیانگر نتایج مطلوب الگوریتم زنبور عسل مصنوعی به عنوان تابع برازندگی الگوریتم ژنتیک بود. همچنین، نتایج بهینهسازی مصرف انرژی توسط الگوریتم ترکیبی ژنتیک-کلونی زنبور عسل مصنوعی نشان داد که بیشتر منابع مصرفی از حالت بهینه فاصله دارند که با مدیریت صحیح امکان صرفهجویی مصرف انرژی در رقمهای هاشمی و جمشیدی بهترتیب 96/53 و 41/39 درصد وجود دارد. ارقام پُرمحصول با هدف تأمین امنیّت غذایی، آبی و انرژی اصلاح شدهاند. نتایج پژوهش حاضر، میتواند در شناسایی پتانسیل صرفهجویی انرژی در صنعت برنج کشور کمک بهسزایی داشته باشد.