تکنولوژیهای پس از برداشت
آزاده حیدریان؛ ابراهیم احمدی؛ فرشاد دشتی؛ احمد نورمحمدی
چکیده
تأثیر تیمارهای اتمسفر اصلاحشده (N2%85O2+%10CO2+%5)، پوشش کیتوزان و فیلمهای بستهبندی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد بر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی (pH و TSS) و خواص مکانیکی شامل تنش برشی (TB)، نیروی برشی (FB)، مدول برشی (GK) محصول بامیه در پایان 12 روز از زمان نگهداری تحت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین ...
بیشتر
تأثیر تیمارهای اتمسفر اصلاحشده (N2%85O2+%10CO2+%5)، پوشش کیتوزان و فیلمهای بستهبندی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد بر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی (pH و TSS) و خواص مکانیکی شامل تنش برشی (TB)، نیروی برشی (FB)، مدول برشی (GK) محصول بامیه در پایان 12 روز از زمان نگهداری تحت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین تغییرات TSS در نمونههای با پوشش فیلم نانو پلیاتیلن رخ داد که از 0.6 به 1 افزایشیافته است. نتایج نشاندهنده عملکرد مناسب پوشش کیتوزان همراه با فیلم نانو امولسیون در حفظ و تثبیت مواد جامد محلول میباشد. تغییرات pH برای نمونههای نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد کمتر بود، این امر ناشی از کنترل شدت تنفس محصول و ایجاد اتمسفر مطلوب بود. بیشترین pH در فیلم پلیاتیلن سبک (6.6) و کمترین pH مربوط به فیلم نانو امولسیون سیلیکونی (6.4) بود. مقدار pH به دلیل کنترل شدت تنفس و فسادپذیری در شرایط اتمسفر اصلاحشده کاهش یافت. در بررسی خواص مکانیکی مشخص شد که تغییرات تنش برشی نمونههای با پوشش نسبت به نمونههای بدون پوشش در مقایسه با ابتدای دوره نگهداری بسیار کمتر بود. حداقل تغییرات نیروی برشی مربوط به نمونههای با پوشش فیلم پلیاتیلن سبک و نمونههای با پوشش فیلم نانو امولسیون سیلیکونی به مقدار 0.57 و 1.28 درصد گزارش شد و حداکثر تغییرات برای نمونههای بدون پوشش فیلم نانو پلیاتیلن، 24.85 درصد بود. نمونههای نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد نسبت به نمونههای مشابه در دمای 25 درجه سانتیگراد دارای میزان نیروی برشی کمتری در طول دوره نگهداری بودند. اتمسفر اصلاحشده موجب گردید، مقدار مدول برشی با پایان زمان انبارداری در مقایسه با ابتدای دوره نگهداری از 260.9 کیلوپاسگال به 219.8 کیلوپاسگال کاهشیابد. بهطورکلی پوششهای پلیاتیلن و نانو امولسیون سیلیکونی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی (PH و Tss) و مکانیکی بامیه تاثیری نداشتند و نسبت به روز اول بستهبندی کمترین تغییر را ثبت کردند. این نشان میدهد که پوششهای بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده کیفیت بامیه بستهبندی شده را حفظ میکنند. بنابراین فیلمهای نانو امولسیونی، پوشش کیتوزان به همراه اتمسفر اصلاحشده میتوانند بهعنوان یک تکنیک بالقوه برای کاربردهای فعال بستهبندی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند.