مدیریت ضایعات کشاورزی
حسن ذکی دیزجی؛ نسیم منجزی
چکیده
نیشکر با سطح زیر کشت 110 هزار هکتار یکی از مهمترین محصولات کشاورزی- صنعتی کشور است. فرآیند تولید این محصول، ضایعات بالایی به دنبال دارد. بخشی از این ضایعات مربوط به شرایط تولید محصول در مزرعه و بخشی مربوط به فرآوری تولید شکر از نیشکر در کارخانه است. هدف از این مطالعه، بررسی، شناسایی و اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید ...
بیشتر
نیشکر با سطح زیر کشت 110 هزار هکتار یکی از مهمترین محصولات کشاورزی- صنعتی کشور است. فرآیند تولید این محصول، ضایعات بالایی به دنبال دارد. بخشی از این ضایعات مربوط به شرایط تولید محصول در مزرعه و بخشی مربوط به فرآوری تولید شکر از نیشکر در کارخانه است. هدف از این مطالعه، بررسی، شناسایی و اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید نیشکر و ارائه راهکارهای کاهش ضایعات میباشد. برای یافتن منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید محصول نیشکر از طریق مصاحبه و نظرخواهی از کارشناسان و متخصصان واحدهای تولیدی در کشت و صنعتها درباره منابع ایجاد ضایعات در طی فرآیند تولید اقدام شد. با توجه به نتایج حاصله، منابع ایجاد ضایعات بهصورت مراحل امور زیربنایی و تهیه زمین، کاشت، داشت، برداشت، حمل نی، بازرویی و صنعت طبقهبندی شد. بهمنظور اولویتبندی این منابع از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور، دادهها با تکمیل پرسشنامههایی توسط 32 نفر از متخصصان و کارشناسان شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در سال زراعی 95-1394 جمعآوری شد. اساس کار، اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات در فرآیند تولید نیشکر از طریق تخصیص وزن نسبی به معیارها و گزینهها با توجه به نظرهای ارائه شده در پرسشنامهها بود. با استفاده از نرمافزار Expert choice تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مرحله برداشت مهمترین منبع است. حمل نی، فرآوری پس از برداشت و صنعت، مرحله کاشت، مرحله داشت، مرحله بازرویی و مرحله تهیه زمین بهترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
نسیم منجزی؛ محمد جواد شیخ داودی؛ حسن ذکی دیزجی؛ افشین مرزبان؛ محمود شمیلی
چکیده
انجام بهموقع عملیات کشاورزی بر مقدار عملکرد هر محصولی اثر مستقیمی دارد. بهطوریکه برای محصول نیشکر، هرگونه تأخیر در زمان انجام عملیات زراعی باعث کاهش عملکرد محصول میشود. هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر است. برای موشکافی و یافتن عوامل اثرگذار، از مصاحبه و نظرخواهی ...
بیشتر
انجام بهموقع عملیات کشاورزی بر مقدار عملکرد هر محصولی اثر مستقیمی دارد. بهطوریکه برای محصول نیشکر، هرگونه تأخیر در زمان انجام عملیات زراعی باعث کاهش عملکرد محصول میشود. هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر است. برای موشکافی و یافتن عوامل اثرگذار، از مصاحبه و نظرخواهی از کارشناسان و متخصصان واحدهای تولیدی در کشت و صنعتهای نیشکر دربارهی لنگیهای موجود در حین کار و مرور گزارشها و آمار سالیانه عملیات تولید نیشکر استفاده شد. با توجه به نتایج حاصله، عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید نیشکر بهصورت عامل مدیریت، عامل انسان، عامل ماشین و تأخیرهای زمانی ناشی از روش کار (فرآیند تولید) طبقهبندی شد. بهمنظور اولویتبندی این عوامل از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور، دادهها با تکمیل پرسشنامههایی توسط 14 نفر از مدیران تولید واحدهای هفتگانه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در سال زراعی 93-1392 جمعآوری شد. اساس کار، اولویتبندی عوامل مؤثر بر عدم انجام بهموقع عملیات تولید از طریق تخصیص وزن نسبی به معیارها و گزینهها با توجه به نظرهای ارائهشده در پرسشنامهها بود. با استفاده از نرمافزار Expert choice تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. نتایج نشان داد که عامل ماشین با میانگین وزنی 0/366 مهمترین عامل است. عامل فرآیند تولید با میانگین وزنی 0/298، عامل مدیریت با میانگین وزنی 0/177 و عامل انسان با میانگین وزنی 0/160 بهترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتند.