محمود صفری؛ هومن شریف نسب
چکیده
گلبرگ گلرنگ بهدلیل دارا بودن خواص و کاربردهای فراوان، دارای ارزش افزوده اقتصادی است، در صنایع غذایی بهعنوان رنگ طبیعی غذا، در صنایع نساجی و قالیبافی بهمنظور رنگآمیزی نخ و در صنایع رنگسازی بهمنظور تولید رنگ استفاده میشود. در بسیاری از مناطق کشور این محصول، بهصورت دستی برداشت میشود. در این تحقیق، بهمنظور برداشت گلبرگ، ...
بیشتر
گلبرگ گلرنگ بهدلیل دارا بودن خواص و کاربردهای فراوان، دارای ارزش افزوده اقتصادی است، در صنایع غذایی بهعنوان رنگ طبیعی غذا، در صنایع نساجی و قالیبافی بهمنظور رنگآمیزی نخ و در صنایع رنگسازی بهمنظور تولید رنگ استفاده میشود. در بسیاری از مناطق کشور این محصول، بهصورت دستی برداشت میشود. در این تحقیق، بهمنظور برداشت گلبرگ، سه روش برداشت دستی (سنتی)، ماشینی پشتی (برقی) و ماشینی فرغونی (بنزینی)، ازنظر صفات ظرفیت مزرعهای، ضایعات، درصد خلوص، انرژی مصرفی و هزینههای عملیاتی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار، در سال 97 ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی ازنظر صفات مورد مطالعه، اختلاف معنیداری در سطح 5% وجود دارد. مقایسه میانگینهای سه روش برداشت پشتی، فرغونی و دستی نشان داد، ضایعات برداشت بهترتیب 63/0، 11/1 و 25/3 درصد، درصد خلوص بهترتیب 61/97، 66/98 و 28/95 درصد، ظرفیت مزرعهای، بهترتیب 45/2، 76/2 و 39/1 گرم بر دقیقه و از نظر اقتصادی، نسبت سود به هزینه بهترتیب 75/1، 55/1 و 16/1 است که برای این صفات، بین روشهای ماشینی، اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی بین روشهای ماشینی و دستی، اختلاف در سطح 5% معنیدار بود. در نهایت با توجه به معنیدار نبودن صفات ظرفیت مزرعهای و درجه خلوص روشهای ماشینی و انرژی مصرفی و ضایعات کمتر روش پشتی و ارجحیت اقتصادی آن، بهمنظور برداشت گلبرگ گلرنگ، روش برداشت پشتی قابل توصیه است.
مازیار فیض اله زاده؛ علی محمد نیکبخت؛ اسعد مدرس مطلق
چکیده
گلرنگ از گیاهان صنعتی بوده و میزان روغن قابل استخراج از مغز آن حدود 45 درصد میباشد. با توجه به ارزش روغن موجود در بذر گلرنگ و همچنین پتانسیل بالای کشور برای کشت آن، نیاز به تولید بذرهایی با کیفیت و عملکرد بیشتر میباشد. همچنین طراحی دستگاههای مختلف فرآوری و استخراج روغن و همچنین بهینهسازی آنها امری ضروری به نظر میرسد که در ارتباط ...
بیشتر
گلرنگ از گیاهان صنعتی بوده و میزان روغن قابل استخراج از مغز آن حدود 45 درصد میباشد. با توجه به ارزش روغن موجود در بذر گلرنگ و همچنین پتانسیل بالای کشور برای کشت آن، نیاز به تولید بذرهایی با کیفیت و عملکرد بیشتر میباشد. همچنین طراحی دستگاههای مختلف فرآوری و استخراج روغن و همچنین بهینهسازی آنها امری ضروری به نظر میرسد که در ارتباط با خواص مختلف بذرها میباشد. در نتیجه در این مقاله، برخی خواص بیوفیزیکی و بیومکانیکی بذر گلرنگ رقم IL111 با توجه به اثرات تیمارهای مختلف آبیاری و تغذیهای و در رطوبت تعادلی بذرها مورد مطالعه قرار گرفت. خواص مطالعه شده شامل ابعاد، جرم و جرم هزار دانه، حجم، مساحت سطح بذر، میانگین قطر حسابی و هندسی، ضریب کرویت، چگالی تودهای و حقیقی، تخلخل و ضریب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی، نیروی گسیختگی، تغییر شکل در لحظه گسیختگی، انرژی گسیختگی، ضریب کشسانی و سفتی بذر بودند. نتایج نشان از تأثیر معنیدار تیمارهای اعمال شده بر اکثر خواص فیزیکی و مکانیکی در سطح احتمال 01/0 p≤ داشت. بیشترین مقدار برای جرم و قطر میانگین هندسی و انرژی گسیختگی در شرایط تیماری «قطع آبیاری در مرحله رشد زایشی و تغذیه بیولوژیک (بیوسولفور)» حاصل شد. نتایج نشان از تأثیر معنیدار قطر میانگین هندسی بر جرم و انرژی گسیختگی و همچنین تأثیر جرم بر سفتی بذر داشت. از طرفی رابطه مستقیمی بین جرم و انرژی گسیختگی مشاهده شد که نشان از نیاز به انرژی بیشتر برای خرد کردن بذرهای بزرگتر داشت. بیشترین انرژی گسیختگی 0.033J بهدست آمد.