امید امیدی ارجنکی؛ داود قنبریان؛ مجتبی نادری بلداجی؛ کاوه ملازاده
چکیده
در این پژوهش امکان استفاده از روش تصویربرداری پیسه پویا با استفاده از لیزر با طول موج 780 نانومتر بهمنظور نظارت، ارزیابی و پیشبینی خواص مکانیکی سیب درختی رقم گلدن دلیشز شامل مدول الاستیسیته، حداکثر نیروی تسلیم، چقرمگی، ویسکوزیته و نرمش خزشی در مرحله تازه خوری مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است. تصاویر پیسه پویا به کمک نورپردازی لیزری ...
بیشتر
در این پژوهش امکان استفاده از روش تصویربرداری پیسه پویا با استفاده از لیزر با طول موج 780 نانومتر بهمنظور نظارت، ارزیابی و پیشبینی خواص مکانیکی سیب درختی رقم گلدن دلیشز شامل مدول الاستیسیته، حداکثر نیروی تسلیم، چقرمگی، ویسکوزیته و نرمش خزشی در مرحله تازه خوری مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است. تصاویر پیسه پویا به کمک نورپردازی لیزری و تصویربرداری از سیب های سالم و کامل، طی چهار روز پس از چینش تهیه شدند. همچنین نمونهها تحت آزمون خزش، نفوذ و فشار تک محوری نیز قرار گرفتند. رابطه کمّی بین دادههای طیفی و خواص مکانیکی مرجع مرتبط، با کمک سیستم استنتاجی فازی- عصبی (ANFIS) بهدست آمد. روشهای تحلیل مؤلفههای اصلی و ارزیابی تقاطعی برای انتخاب بهترین و مؤثرترین ویژگیها برای بهبود کارایی مدلها در تعیین خواص مکانیکی مورد استفاده قرار گرفتند. مدلها بر اساس پارامترهای ساختاری انتخاب شده در ANFIS توسعه یافتند. در ادامه، بازدهی آنها برای یافتن بهترین مدل برای پیشبینی خواص مکانیکی سیب با هم مقایسه شدند. طبق نتایج حاصل، از بین تمامی مدلهای حاصل، مدل پیشبینی و تعیین مقدار کرنش شکست با ضریب همبستگی 920/0 و میزان خطای 010/0 بهعنوان برترین مدل بهدست آمد. همچنین مدلهای پیشبینی زمان تأخیر (r=0.890) و ویسکوزیته تأخیری (r=0.886) دقت مناسبی را ارائه کردند. نتایج کلی نشان داد که روش تصویربرداری پیسه پویا توانایی رضایتبخشی برای ارزیابی و پیشبینی خواص مکانیکی سیب درختی دارد.
محمدرضا بیاتی؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ افشین ایوانی؛ فوژان بدیعی
چکیده
ارزیابی مدت انبارداری سیب گلاب در چهار گروه شامل سیبهای سالم و بدون پوشش، سیبهای سالم و پوششدار با متیل سلولز، سیبهای ضربه خورده و بدون پوشش و سیبهای ضربه خورده و پوششدار در طی ده هفته در سردخانهای با دمای 2 درجهی سلسیوس و 85 درصد رطوبت نسبی (بر پایهی تر) با دو روش غیرمخرب صوتی و مخرب نفوذسنجی مطالعه گردید. پارامترهای صوتی ...
بیشتر
ارزیابی مدت انبارداری سیب گلاب در چهار گروه شامل سیبهای سالم و بدون پوشش، سیبهای سالم و پوششدار با متیل سلولز، سیبهای ضربه خورده و بدون پوشش و سیبهای ضربه خورده و پوششدار در طی ده هفته در سردخانهای با دمای 2 درجهی سلسیوس و 85 درصد رطوبت نسبی (بر پایهی تر) با دو روش غیرمخرب صوتی و مخرب نفوذسنجی مطالعه گردید. پارامترهای صوتی شامل فرکانس طبیعی، شاخص سفتی و ضریب الاستیسیته با ثبت سیگنالهای صوتی حاصل از ضربهی غیر مخرب یک ضربهزن پاندولی توسط میکروفون دستگاه صداسنج و سپس تبدیل آن از حوزهی زمان به حوزهی فرکانس بهدست آمدند. اندازهگیریهای آزمون نفوذ نیز با استفاده از دستگاه بافتسنج و نرم افزار آن انجام گرفت. آزمونهای مورد اشاره هر هفته صورت میپذیرفت. با استفاده از آزمون دانکن در سطح 5% معنیدار بودن نتایج مشخص گردید. نتایج نشان داد که پارامترهای صوتی و نفوذسنجی در طی دورهی انبارداری کاهش یافتهاند. همچنین در یک دورهی انبارداری ثابت، پارامترهای صوتی (فرکانس طبیعی، شاخص سفتی و ضریب الاستیسیته) و سفتی در سیبهای سالم و پوششدار در مقایسه با سیبهای ضربه خورده و بدون پوشش بهترتیب 14/26%، 14/11%، 14% و 40/2% افزایش نشان دادهاند. همبستگی بین پارامترهای صوتی و نفوذسنجی نیز نشان داد که همبستگی بین پارامترهای صوتی در هر یک از چهار گروه سیبها بیشتر از همبستگی بین این پارامترها و پارامتر نفوذسنجی است.