مریم نقی پورزاده ماهانی؛ محمدحسین آق خانی
چکیده
با توجه به اهمیت برش در فرآوری محصولات کشاورزی، در این تحقیق اثر برخی پارامترهای برشی بر فرآیند خشک شدن و کیفیت محصول خشک نهایی هویج بررسی شد. آزمایشها بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت و در آن اثر ضخامت هویج در دو سطح 3 و 6 میلیمتر، نوع تیغه در سه مدل تیغه لبه صاف، ارهای و کنگرهدار و جهت برش در سه راستای طولی، عرضی و مورب بر ...
بیشتر
با توجه به اهمیت برش در فرآوری محصولات کشاورزی، در این تحقیق اثر برخی پارامترهای برشی بر فرآیند خشک شدن و کیفیت محصول خشک نهایی هویج بررسی شد. آزمایشها بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت و در آن اثر ضخامت هویج در دو سطح 3 و 6 میلیمتر، نوع تیغه در سه مدل تیغه لبه صاف، ارهای و کنگرهدار و جهت برش در سه راستای طولی، عرضی و مورب بر سینتیک خشک شدن، آهنگ تبخیر، چروکیدگی و جذب مجدد آب بررسی شد. نمونهها در آون با دمای 70 درجه سانتیگراد تا رسیدن به رطوبت مطلوب 8% خشک شدند. نتایج نشان داد اثر متغیرهای مستقل بر پارامترهای مورد مطالعه در سطح یک درصد معنیدار است. کمترین زمان خشک شدن در مدت 200دقیقه و در نمونههای برش خورده با تیغه کنگرهدار و در جهت عرضی، با اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد بود. بیشترین آهنگ تبخیر 0/74 گرم بر دقیقه در حالت برش با تیغه صاف و در جهت طولی با اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد با سایر تیمارها بهدست آمد. همچنین کمترین چروکیدگی نیز برای همین تیمار به میزان 36/7 درصد بهدست آمد. بیشترین جذب مجدد آب در برش با تیغه صاف و در جهات مورب و طولی بهترتیب 3/96 و 3/88 و با اختلاف معنیدار نسبت به سایر تیمارها بهدست آمد. بهطور کلی با توجه به نتایج این پژوهش، برش هویج با تیغه صاف و در جهت طولی برای تولید هویج خشک با کیفیت بالاتر توصیه میشود.