پیام محسنی؛ علی محمد برقعی؛ مجید خانعلی
چکیده
در این تحقیق به بررسی وضعیت مصرفی انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیستمحیطی با استفاده از ارزیابی چرخه حیات تولید انگور در منطقه هزاوه شهرستان اراک پرداخته شده است. دادههای لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری از 58 تولیدکننده انگور جمعآوری شد. انرژی معادل نهادهها و ستانده با استفاده از همارزهای انرژی نهادهها و ستانده ...
بیشتر
در این تحقیق به بررسی وضعیت مصرفی انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیستمحیطی با استفاده از ارزیابی چرخه حیات تولید انگور در منطقه هزاوه شهرستان اراک پرداخته شده است. دادههای لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری از 58 تولیدکننده انگور جمعآوری شد. انرژی معادل نهادهها و ستانده با استفاده از همارزهای انرژی نهادهها و ستانده بهدست آمد و با استفاده از نرمافزار سیماپرو4 و مدل سیامال5، ده گروه تأثیر زیستمحیطی با نامهای تقلیل منابع غیرآلی، اسیدی شدن، اختناق دریاچهای، گرمایش جهانی، نقصان لایه ازون، پتانسیل مسمومیت انسانها، مسمومیت آبهای سطحی، مسمومیت آبهای آزاد، پتانسیل مسمومیت خاک و اکسیداسیون فتوشیمیایی تولید انگور در ابعاد مختلف زمین مطالعه شد. نتایج مطالعه، کل انرژی ورودی مورد نیاز را برای تولید انگور برابر با 1854 مگاژول بر تن نشان داد. نهادههای کود پرندگان و کود نیتروژن هریک 26% از سهم کل انرژی ورودی را بهخود اختصاص دادند. نتایج مقایسه آماری نشان داد که بین انرژی مصرفی برای تولید هر تن انگور در تاکستانهای بزرگ و متوسط اختلاف معنیداری وجود ندارد، درحالیکه مصرف انرژی برای تولید هر تن انگور در تاکستانهای کوچک، اختلاف معنیداری نسبت به دو نوع متوسط و بزرگ داشت. همچنین نسبت انرژی و بهرهوری انرژی در تولید انگور بهترتیب 75/5 و 48/0 کیلوگرم بر مگاژول محاسبه شد. نتایج ارزیابی چرخه حیات، میزان گرمایش جهانی بهعنوان یکی از مهمترین مشکلات قرن حاضر ناشی از تولید هر تن انگور را برابر 63/508 کیلوگرم کربن دیاکسید معادل نشان داد. همچنین نتایج وزندهی نشان داد اسیدی شدن ناشی از مصرف مسقیم نهادهها در باغ بیشترین بار زیستمحیطی را در تولید انگور بهخود اختصاص داده است. در نهایت نتایج نشان داد تاکستانها با ابعاد باغی بزرگتر، با توجه به میزان عمکلرد بالا سازگاری زیستمحیطی مناسبی داشتهاند.