پیام محسنی؛ علی محمد برقعی؛ مجید خانعلی
چکیده
در این تحقیق به بررسی وضعیت مصرفی انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیستمحیطی با استفاده از ارزیابی چرخه حیات تولید انگور در منطقه هزاوه شهرستان اراک پرداخته شده است. دادههای لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری از 58 تولیدکننده انگور جمعآوری شد. انرژی معادل نهادهها و ستانده با استفاده از همارزهای انرژی نهادهها و ستانده ...
بیشتر
در این تحقیق به بررسی وضعیت مصرفی انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیستمحیطی با استفاده از ارزیابی چرخه حیات تولید انگور در منطقه هزاوه شهرستان اراک پرداخته شده است. دادههای لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری از 58 تولیدکننده انگور جمعآوری شد. انرژی معادل نهادهها و ستانده با استفاده از همارزهای انرژی نهادهها و ستانده بهدست آمد و با استفاده از نرمافزار سیماپرو4 و مدل سیامال5، ده گروه تأثیر زیستمحیطی با نامهای تقلیل منابع غیرآلی، اسیدی شدن، اختناق دریاچهای، گرمایش جهانی، نقصان لایه ازون، پتانسیل مسمومیت انسانها، مسمومیت آبهای سطحی، مسمومیت آبهای آزاد، پتانسیل مسمومیت خاک و اکسیداسیون فتوشیمیایی تولید انگور در ابعاد مختلف زمین مطالعه شد. نتایج مطالعه، کل انرژی ورودی مورد نیاز را برای تولید انگور برابر با 1854 مگاژول بر تن نشان داد. نهادههای کود پرندگان و کود نیتروژن هریک 26% از سهم کل انرژی ورودی را بهخود اختصاص دادند. نتایج مقایسه آماری نشان داد که بین انرژی مصرفی برای تولید هر تن انگور در تاکستانهای بزرگ و متوسط اختلاف معنیداری وجود ندارد، درحالیکه مصرف انرژی برای تولید هر تن انگور در تاکستانهای کوچک، اختلاف معنیداری نسبت به دو نوع متوسط و بزرگ داشت. همچنین نسبت انرژی و بهرهوری انرژی در تولید انگور بهترتیب 75/5 و 48/0 کیلوگرم بر مگاژول محاسبه شد. نتایج ارزیابی چرخه حیات، میزان گرمایش جهانی بهعنوان یکی از مهمترین مشکلات قرن حاضر ناشی از تولید هر تن انگور را برابر 63/508 کیلوگرم کربن دیاکسید معادل نشان داد. همچنین نتایج وزندهی نشان داد اسیدی شدن ناشی از مصرف مسقیم نهادهها در باغ بیشترین بار زیستمحیطی را در تولید انگور بهخود اختصاص داده است. در نهایت نتایج نشان داد تاکستانها با ابعاد باغی بزرگتر، با توجه به میزان عمکلرد بالا سازگاری زیستمحیطی مناسبی داشتهاند.
احمد امیدی؛ رضا علیمردانی؛ مجید خانعلی
چکیده
تعیین پتانسیل انرژی باد، اولین گام در مسیر مهار انرژی نهفته در آن محسوب میشود. در این تحقیق از اطلاعات باد منطقه دهلران با فواصل زمانی سه ساعته، استفاده گردید و برای پیشبینی احتمال وقوع سرعتهای مختلف باد و نیز پتانسیل توان باد، از توابع ویبول و رایلی استفاده شد. بررسی میانگین سالانه سرعت باد طی دوره ده ساله نشان داد که در این ...
بیشتر
تعیین پتانسیل انرژی باد، اولین گام در مسیر مهار انرژی نهفته در آن محسوب میشود. در این تحقیق از اطلاعات باد منطقه دهلران با فواصل زمانی سه ساعته، استفاده گردید و برای پیشبینی احتمال وقوع سرعتهای مختلف باد و نیز پتانسیل توان باد، از توابع ویبول و رایلی استفاده شد. بررسی میانگین سالانه سرعت باد طی دوره ده ساله نشان داد که در این مدت تغییرات میانگین سرعت دارای نوسان اندکی بوده و در ارتفاع 80 متری به 1- ms5 رسیده است. بر اساس نتایج بهدست آمده، بیشترین چگالی انرژی ماهیانه باد مربوط به ماههای گرم سال بود و در ارتفاع 80 متری به wm-2312 در ماه ژوئن رسید. همچنین بیشترین میانگین سرعت ماهانه 62/4 و کمترین مقدار آن 1-ms 241/2 بهترتیب در ماه ژوئن 2005 و نوامبر 2006 بود. بهطور کلی، ماههای گرم سال بهصورت معنیداری میانگین سرعت بیشتر و انحراف استاندارد کمتری نسبت به ماههای سرد سال داشتهاند که میتواند بیانگر پتانسیل، ثبات و پایداری بالاتر انرژی در ایام گرم سال باشد. بررسی تغییرات روزانه، ماهانه و فصلی سرعت و نیز توان باد نشان داد که بیشترین چگالی انرژی هرکدام بهترتیب در ساعات گرم روز، ماه ژوئن و فصل تابستان بوده است. لذا میتوان گفت که پتانسیل بالای انرژی باد منطقه با اوج مصرف برق کشور که در طول روز، ماههای گرم سال و فصل تابستان رخ میدهد و گاهی اوقات منجر به خاموشیهای ناخواسته میشود، تقارن زمانی داشته است. لذا با احداث مزارع بادی در این مناطق علاوه بر افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور میتوان به پایداری و ثبات برق منطقه در ایام گرم سال کمک نمود. همچنین بررسی تغییرات جهت باد نشان داد که بیشترین فراوانی مربوط به جهت جنوب شرقی و سپس غربی و کمترین فراوانی باد در طی سال از سمت شمال شرقی و در مرتبه بعد شمالی بود.
محمد محمدشفیع؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ مجید خانعلی
چکیده
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای ...
بیشتر
فرآیند انتقال میوهها از باغ تا فروشگاه بسیار پیچیده میباشد که در نتیجه میوه در معرض انواع مختلف بارهای استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد که آسیب و کوفتگی میتواند نتیجه این رخداد باشد. سطح و حجم کوفتگی بهعنوان مهمترین پارامترها، جهت ارزیابی آسیب وارده به میوه در مراحل برداشت و پس از برداشت میباشد. با توجه به محدودیتهای روشهای آزمون متعارف کوفتگی (ASTM D3332 استاندارد روشهای آزمون برای آسیبپذیر بودن شوکهای مکانیکی محصولات)، روش و طرزکار برای تعیین مرز کوفتگی برای میوه انار با وفق دادن آزمونهای سقوط آزاد محقق شد. آزمونهای سقوط آزاد با چندین ارتفاع سقوط بر روی میوه انار رقم ملس ساوه انجام شد. شتاب و سرعت وارد شده به میوه به سبب ضربهی ناشی از سقوط در طول تماس در ارتفاعات سقوط مختلف بهدست آمد و حدود کوفتگی ناشی از سقوط میوهی انار در سطوح کوفتگی مختلف با ترکیب آزمونها و آنالیزهای تئوری تعیین شد. ارتفاع سقوط بحرانی انار در سطح کوفتگی معین مشخص شد و رابطه خطی بین ارتفاع سقوط و حجم کوفتگی برای انار ملس ساوه بهدست آمد. همچنین نشان داده شد حتی اگر سرعت ضربهی ناشی از سقوط به صفر برسد، میوه میتواند کوفته شود در صورتیکه شتاب ضربه از یک مقدار معین (شتاب بحرانی) تجاوز کند.