مهندسی سامانههای کشاورزی (گلخانه، پرورش ماهی، تولید قارچ)
پوریا شمسی رودبارسرا؛ سیدرضا موسوی سیدی؛ داود کلانتری؛ کامران قاسمی
چکیده
تولید مواد غذایی در محیط شهری راهکار مناسبی برای بهکارگیری فضاهای بلااستفاده میباشد. هدف اصلی این پژوهش طراحی و ساخت یک کارخانه گیاهی مجهز به نور مصنوعی جهت استفاده در مناطق شهری میباشد. از آنجا که تامین نور مناسب از مهمترین ویژگیهای تاثیرگذار بر کارایی یک کارخانه گیاهی محسوب میشود، تعداد 8 تیمار نوری (B=1, G=0, R=2)، (R=2, ...
بیشتر
تولید مواد غذایی در محیط شهری راهکار مناسبی برای بهکارگیری فضاهای بلااستفاده میباشد. هدف اصلی این پژوهش طراحی و ساخت یک کارخانه گیاهی مجهز به نور مصنوعی جهت استفاده در مناطق شهری میباشد. از آنجا که تامین نور مناسب از مهمترین ویژگیهای تاثیرگذار بر کارایی یک کارخانه گیاهی محسوب میشود، تعداد 8 تیمار نوری (B=1, G=0, R=2)، (R=2, G=1, B=0)، (R=1, G=0, B=2)، (R=0, G=1, B=2)، (R=1, G=1, B=1)، (R=0, G=0, B=1)، (R=1, G=0, B=0) و نور خورشید بهعنوان شاهد و در سه تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. گیاه مورد استفاده تربچه با نام علمی Raphanus sativus بود که پس از 5 هفته برداشت شد و پارامترهای مختلفی از قبیل کلروفیل، وزن تر و خشک، قند و طول گیاه اندازهگیری گردید. بیشترین میزان کلروفیل a 0.964 و کمترین مقدار آن 0.318 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ ثبت شد که بهترتیب برای تیمارهای (B1, G0, R2) و (R1, G0, B0) بهدست آمد. بیشترین و کمترین مقدار کلروفیل b نیز بهترتیب مربوط به تیمار (R2, G0, B1) با مقدار 0.666 و تیمار (R1, G0, B0) با مقدار 0.229 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. بیشترین و کمترین مقدار کارتنوئید نیز بهترتیب مربوط به تیمار (R2, G1, B0) با مقدار 74.75 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ و تیمار (R1, G0, B0) با مقدار 30.6 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ بود. بیشترین میزان قند 0.717 و کمترین مقدار آن 0.02 میکروگرم بر گرم وزن خشک برگ ثبت شد که بهترتیب برای تیمارهای (B1, G0, R2) و (R1, G0, B0) بهدست آمد. همچنین بالاترین وزن تر و خشک گیاه مربوط به تیمار (R2, G0, B1) با مقادیر 0.27 گرم و 0.014 گرم و کمترین آن مربوط به تیمار (R1, G0, B0) بود که بهترتیب 0.155 و 0.007 گرم ثبت شدند. اما تیمارها بر طول گیاه تاثیر نداشتند و اختلاف معنیداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که ترکیب نوری (R2, G0, B1) مناسبترین تیمار در سامانه طراحی شده بود.
کشاورزی دقیق
مهران هاشمی جوزانی؛ حسین باقرپور؛ جواد حمزه ای
چکیده
شاخص پوشش گیاهی سبز کسری (FVC) و شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) از شاخص بسیار مهم سبزینگی میباشند و ارتباط بسیار قوی با زیستتوده سبز دارند. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی شاخص NDVI حاصل از حسگر دستی Greesnseeker (GS) در تخمین مقدار زیستتوده، کلروفیل و شاخص FVC در گیاه اسفناج میباشد. در این پژوهش برای جداسازی مناسب زمینه خاک از گیاه از شاخصهای ...
بیشتر
شاخص پوشش گیاهی سبز کسری (FVC) و شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) از شاخص بسیار مهم سبزینگی میباشند و ارتباط بسیار قوی با زیستتوده سبز دارند. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی شاخص NDVI حاصل از حسگر دستی Greesnseeker (GS) در تخمین مقدار زیستتوده، کلروفیل و شاخص FVC در گیاه اسفناج میباشد. در این پژوهش برای جداسازی مناسب زمینه خاک از گیاه از شاخصهای رنگی G-B و ExG استفاده شد. در طول دوره رشد 28 تا 44 روز بعد از جوانهزنی گیاه، نتایج تحقیق نشان داد که NDVI حاصل از GS ارتباط خوبی با کلروفیل داشته (R = 0.61 to 0.91) و ارتباط بین این شاخص با زیستتوده نیز معنیدار بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در این دوره رشد ارتباط خوبی بین شاخص NDVI حاصل از GS با شاخص FVC وجود دارد (R = 0.67 to 0.82). در حسگر در ارزیابی تاثیر نرخ نیتروژن بر شاخص NDVI، مشخص شد که تنها در دوره کوتاه 28 تا 36 روز پس از جوانهزنی ارتباط خطی معنیداری بین این دو متغیر وجود دارد. نتایج نشان داد که حسگر Greenseedke توانایی خوبی در تخمین کلروفیل و مقدار زیستتوده گیاه دارد و از آن میتوان در میانه رشد گیاه، مقدار شاخص پوشش گیاهی سبز کسری را بهخوبی برآورد کرد.
بهنام سپهر؛ حسنی محمدی منور
چکیده
تکنیکهای کشاورزی دقیق در یک محیط گلخانهای به افزایش کیفیت محصول نهایی، کاهش هزینههای استفاده از کود و جلوگیری از رواناب نیتروژن کمک میکند. حسگرهای نوری با اندازهگیری بازتاب یا جذب از برگهای سبز ابزاری سریع و غیرمخرب برای محاسبه محتوای سبزینگی و کلروفیل گیاه هستند. هدف از این تحقیق، بررسی قابلیت اطمینان شاخص پوشش گیاهی تفاضلی ...
بیشتر
تکنیکهای کشاورزی دقیق در یک محیط گلخانهای به افزایش کیفیت محصول نهایی، کاهش هزینههای استفاده از کود و جلوگیری از رواناب نیتروژن کمک میکند. حسگرهای نوری با اندازهگیری بازتاب یا جذب از برگهای سبز ابزاری سریع و غیرمخرب برای محاسبه محتوای سبزینگی و کلروفیل گیاه هستند. هدف از این تحقیق، بررسی قابلیت اطمینان شاخص پوشش گیاهی تفاضلی نرمال شده (NDVI) اندازهگیریشده توسط حسگر سبزینهسنج (GreenSeeker) بهعنوان شاخص غیرمستقیم وضعیت سبزینگی گوجه و خیار گلخانهای و مقایسه عملکرد این حسگر با کلروفیلمتر (SPAD) بود. آزمایش در بهار سال 1396 در گلخانه تحقیقاتی گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. گوجهفرنگی و خیار با تیمارهای کود اوره صفر، 028/0، 138/0، 359/0 و 607/0 گرم بر لیتر با محتوای 46% نیتروژن کوددهی گردید. 71 روز پس از کاشت، تیمارهای یک تا سه با کود اضافی تحت درمان قرار گرفتند. تعداد برگ گیاهان در پایان هر مرحله از دادهبرداری شمارش شدند. رابطه رگرسیونی بین متغیرهای اندازهگیری شده با نرمافزار SPSS محاسبه گردید. در گوجه و خیار بهترتیب میزان کود و NDVI 95/0 و 57/0 و کلروفیل قرائتشده بهطور متوسط همبستگی 65/0 و 60/0 داشتند.
جعفر حبیبی اصل؛ لیلا بهبهانی؛ آذرخش عزیزی
چکیده
بهمنظور بهرهگیری از منابع انرژی پاک، کاهش ضایعات سبزیجات و افزایش سطح درآمد سبزیکاران، پژوهش حاضر طی سالهای 92-1390 در بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجراء گردید. در این پژوهش از خشککن خورشیدی کابینتی سه طبقه با کلکتور شیاری استفاده شد. برای جریان بهتر هوا در خشککن، یک هواکش در بالای اتاق خشککنی ...
بیشتر
بهمنظور بهرهگیری از منابع انرژی پاک، کاهش ضایعات سبزیجات و افزایش سطح درآمد سبزیکاران، پژوهش حاضر طی سالهای 92-1390 در بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجراء گردید. در این پژوهش از خشککن خورشیدی کابینتی سه طبقه با کلکتور شیاری استفاده شد. برای جریان بهتر هوا در خشککن، یک هواکش در بالای اتاق خشککنی نصب گردید. عملکرد این خشککن، با خشک کردن سبزی نعناع تحت سه تراکم 2، 3 و 4 کیلوگرم بر مترمربع به روشهای همرفت طبیعی و اجباری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی و با روش سنتی (خشک کردن در سایه و هوای آزاد) مقایسه گردید. نتایج آزمایش نشان داد که زمان مورد نیاز برای خشک شدن سبزی نعناع در خشککن خورشیدی بسته به تراکم محصول در سینیها، 5/3 تا 15ساعت بود. درحالی که در روش مرسوم این زمان حدود 5 روز به طول کشید. در رابطه با تأثیر قرارگیری سبزی نعناع در سینیهای مختلف خشککن، نتایج نشان داد که در سینیهای بالاتر بهدلیل کندتر شدن جریان هوا، زمان مورد نیاز برای رسیدن به رطوبت نهایی بین 18 تا 25 درصد افزایش یافت. مقایسه میانگین زمان خشک شدن نعناع نشان داد که زمان خشک شدن به روش همرفت اجباری نسبت به روش همرفت طبیعی بهطور متوسط 7/29 درصد کاهش پیدا کرد. آنالیز رگرسیونی دادههای مربوط به زمان خشک شدن نعناع نیز نشان داد که بهترین توصیف ریاضی رابطه بین رطوبت درونی سبزی نعناع و زمان خشک شدن معادله نمایی میباشد. بیشترین درصد اسانس با مقدار 80/0 درصد به تیمار خشک کردن به روش همرفت طبیعی و تراکم kg m-2 3 و کمترین آن به مقدار 30/0 درصد به تیمار همرفت اجباری و تراکم kg m-2 2 تعلق داشت. همچنین بیشترین مقدار کلروفیل را تیمار همرفت طبیعی و تراکم kg m-2 3 با 51/8 میلیگرم بر گرم برگ و کمترین مقدار را تیمار همرفت اجباری و تراکم kg m-2 2 با 18/4 میلیگرم بر گرم برگ دارا بودند. لذا براساس نتایج بهدست آمده، میتوان در شرایط همرفت طبیعی تراکم kg m-2 3 و در شرایط همرفت اجباری تراکم kg m-2 4 را پیشنهاد نمود.