تکنولوژیهای پس از برداشت
مسلم نامجو؛ مهدی مرادی؛ محمد امین نعمت اللهی؛ حسین گلبخشی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر زمان پلاسمای سرد (CPt) و توان امواج فراصوت (USp) بر خشک شدن دانه زیره سبز در یک خشککن هوای گرم انجام شد. در این راستا، از یک دستگاه تولید پلاسمای سرد و یک خشککن هیبریدی هوای گرم- فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد و روشهای خشک کردن به گونهای برنامهریزی شد که اثرات CPt و USp در خشک کردن دانهها بهصورت ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر زمان پلاسمای سرد (CPt) و توان امواج فراصوت (USp) بر خشک شدن دانه زیره سبز در یک خشککن هوای گرم انجام شد. در این راستا، از یک دستگاه تولید پلاسمای سرد و یک خشککن هیبریدی هوای گرم- فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد و روشهای خشک کردن به گونهای برنامهریزی شد که اثرات CPt و USp در خشک کردن دانهها بهصورت منفرد یا ترکیبی دخالت داشته باشند. زمانهای مختلف پیشتیمار پلاسمای سرد (15 و 30 ثانیه)، توانهای امواج فراصوت (60، 120 و 180 وات) و دمای هوای خشک شدن (30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) برای مطالعه تغییرات زمان خشک کردن، ضریب نفوذپذیری مؤثر رطوبت، مصرف انرژی، تغییر رنگ کل، نیروی گسیختگی بذر زیره سبز انجام گرفت. از سه شبکه عصبی مصنوعی معروف شامل شبکه عصبی مبتنی بر موجک (WNN)، پرسپترون چندلایه (MLPNNs)، تابع پایه شعاعی (RBFNNs) و تحلیل رگرسیون چندگانه درجه دوم (MQR) برای مدلسازی ورودیهای مذکور و پارامترهای خشککردن استفاده شد. بر اساس نتایج مدلسازی، بهترین برازش خطی بین دادههای تجربی و مقادیر پیشبینیشده توسط مدلسازی شبکه عصبی WNN با حداکثر R2،0.92 و 0.83 بهترتیب برای دادههای آموزش و تست بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
علی خلج؛ ابراهیم احمدی؛ سهیلا میرزائی؛ فهیمه قائمی زاده؛ روزبه عباس زاده
چکیده
کپک سیاه حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر یکی از زیانبارترین بیماریهای پس از برداشت انگور است. پلاسمای سرد در فشار اتمسفر، یک روش نوین بهمنظور میکروبزدایی از محصولات کشاورزی طی دوران پس از برداشت محصول میباشد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف پلاسمای سرد در فشار اتمسفر (با مدت زمان صفر، 10، 20 و 40 ثانیه) بر نرخ ...
بیشتر
کپک سیاه حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر یکی از زیانبارترین بیماریهای پس از برداشت انگور است. پلاسمای سرد در فشار اتمسفر، یک روش نوین بهمنظور میکروبزدایی از محصولات کشاورزی طی دوران پس از برداشت محصول میباشد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف پلاسمای سرد در فشار اتمسفر (با مدت زمان صفر، 10، 20 و 40 ثانیه) بر نرخ پوسیدگی کپک سیاه و بار میکروبی همراه با برخی از پارامترهای کیفی انگور (Vitic vinifera) تلقیحشده با قارچ آسپرژیلوس نایجر طی انبارداری در دمای 4 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد پلاسما بهطور موثری باعث کاهش بار میکروبی و درصد پوسیدگی کپک سیاه طی دوران انبارداری میشود. بالاترین میزان میکروبزدایی در پلاسما 40 ثانیه صورت گرفت. برای پارامترهای کیفی پس از برداشت، پلاسمای کمتر از 40 ثانیه (10 و 20 ثانیه) حداقل تاثیر را در شاخصهای شیمیایی (pH،TSS و TA)، دمای محصول، شاخصهای رنگسنجی، تغییر رنگ، افت وزن، شاخصهای مکانیکی و در نهایت سفتی بافت در انتهای دوره انبارداری داشت. بالاترین تغییرات در خواص شیمیایی، مکانیکی و فیزیکی انگور در انتهای انبارداری و در پلاسما 40 ثانیه به دلیل آسیب به بافت بهویژه در محل دم میوه صورت گرفت. در کل به نظر میرسد تیمارهای کوتاهمدت پلاسما بتواند راهکار مناسبی همزمان برای کاهش پوسیدگیهای قارچی همراه با حفظ پارامترهای کیفی انگور و طی دوره نگهداری باشد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
مریم پورباقر؛ رقیه پورباقر؛ محمد حسین عباسپورفرد
چکیده
امروزه تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان بهویژه در آسیا مستقیماً از غلات تأمین میشود و نزدیک به 70 درصد از سطح زیرکشت جهان که یک میلیارد هکتار است را غلات اشغال میکنند. بنابراین یافتن روشهای غیرمخرب برای افزایش کیفیت بذر در کشاورزی و صنعت باید توسعه یابد. پلاسمای سرد روشی جدید و کارآمد در بخش کشاورزی و غذایی است که میتوان ...
بیشتر
امروزه تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان بهویژه در آسیا مستقیماً از غلات تأمین میشود و نزدیک به 70 درصد از سطح زیرکشت جهان که یک میلیارد هکتار است را غلات اشغال میکنند. بنابراین یافتن روشهای غیرمخرب برای افزایش کیفیت بذر در کشاورزی و صنعت باید توسعه یابد. پلاسمای سرد روشی جدید و کارآمد در بخش کشاورزی و غذایی است که میتوان از آن برای غیرفعال کردن میکروارگانیسمهای سطحی و تحریک بذر استفاده کرد. این بررسی خلاصهای از اثربخشی درمان با پلاسمای سرد بر ویژگیهای چهار گیاه مهم غلات: گندم، برنج، ذرت و جو را ارائه میکند. تمرکز بر روی اثرات این تیمار بر روی جوانهزنی بذر، تغییرات خواص سطحی و جذب آب بذر، پارامترهای رشد ریشه، طول ساقه و نهال، پارامترهای زیستتوده و فعالیتهای متابولیکی است. با بررسی تحقیقات انجامشده توسط محققان مشاهده میشود که بذر غلات تیمارشده با پلاسمای سرد دارای قدرت جوانهزنی، جذب آب، طول ساقه و اندام هوایی، راندمان رشد، وزن اندام هوایی و ریشه و فعالیت متابولیکی بهتری بودند. این بررسی میتواند روندهای بالقوه امیدوارکنندهای را در استفاده از پلاسما بهعنوان روشی برای کاهش شیوع بیماریهای مضر گیاهی که از طریق بذر منتقل میشود و خواب دانههای سخت را کاهش دهد، ارائه دهد.
محسن فریدونی؛ حسین حاجی آقاعلیزاده
چکیده
با افزایش جمعیت جهان، نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر نیز افزایش مییابد. فناوری پلاسما یکی از روشهایی است که میتواند رشد گیاه را بهبود بخشد. پلاسمای سرد در افزایش شاخصهای رشد و جوانهزنی موثر است. در این مقاله، تأثیر پلاسمای سرد بر پایه تخلیه کرونا بر جوانهزنی ارقام نخود عادل، منصور و آزاد بررسی شد. در روش تخلیه کرونا، از خلا ...
بیشتر
با افزایش جمعیت جهان، نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر نیز افزایش مییابد. فناوری پلاسما یکی از روشهایی است که میتواند رشد گیاه را بهبود بخشد. پلاسمای سرد در افزایش شاخصهای رشد و جوانهزنی موثر است. در این مقاله، تأثیر پلاسمای سرد بر پایه تخلیه کرونا بر جوانهزنی ارقام نخود عادل، منصور و آزاد بررسی شد. در روش تخلیه کرونا، از خلا نسبی استفاده شد. پژوهش حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی انجام شد. بذرهای مواجه با پلاسما و بذرهای شاهد در شرایط یکسان برای جوانهزنی نگهداری شدند. نتایج نشان داد سرعت جوانهزنی در بذرهایی که به مدت 60 ثانیه مواجهه با پلاسمای سرد داشتند، بیشتر از بذرهای بدون مواجهه بود. همچنین بذرهای ارقام عادل و منصور که به مدت 30 ثانیه در مواجهه با پلاسمای سرد قرار گرفتند، دارای طول ریشه بیشتری نسبت به بذرهای بدون مواجهه بودند. پس از تجزیه و تحلیل آماری، مشخص شد که طول ریشه در شرایط یکسان، در مدت زمان مواجهه 30 ثانیه در معرض پلاسمای سرد، دارای اختلاف معنیداری در سطح 5% نسبت به حالتهای مواجهه 60 ثانیه و بدون مواجهه با پلاسمای سرد دارد. تصاویر میکروسکوپی از سطح خارجی و بافت داخلی سلول بذر در نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها نشان دادند که سطوح خارجی بذرهای در معرض پلاسمای سرد نسبت به شاهد هموارتر، دارای برجستگی کمتر و زاویه سطح تماس کمتری هستند. این تغییر میتواند خاصیت آبدوستی را افزایش دهد. اما در مواجهه بذر با پلاسمای سرد، تغییری در بافت داخلی سلول مشاهده نگردید.