فرزاد آزادشهرکی؛ کسری شریفی؛ بهاره جمشیدی؛ روح الله کریم زاده؛ هانیه نادری
چکیده
تشخیص زودهنگام بیماری گیاهان قبل از وقوع علائم، میتواند افت عملکرد را محصول را کاهش داده و کیفیت آن را افزایش دهد. این امر همچنین مصرف سموم شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی و هزینه تولید را کاهش میدهد. هدف از انجام این تحقیق، تشخیص غیر تخریبی بیماری لکهموجی گیاه گوجهفرنگی و همچنین تشخیص مهمترین عوامل بیماریزای آن (A. solani, A. alternate) ...
بیشتر
تشخیص زودهنگام بیماری گیاهان قبل از وقوع علائم، میتواند افت عملکرد را محصول را کاهش داده و کیفیت آن را افزایش دهد. این امر همچنین مصرف سموم شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی و هزینه تولید را کاهش میدهد. هدف از انجام این تحقیق، تشخیص غیر تخریبی بیماری لکهموجی گیاه گوجهفرنگی و همچنین تشخیص مهمترین عوامل بیماریزای آن (A. solani, A. alternate) از یکدیگر در مراحل اولیه بیماری، قبل از بروز علائم ظاهری، با استفاده از طیفسنجی مرئی/ فروسرخ نزدیک (400-900 نانومتر) بود. دادههای طیفی از برگهای گیاهان آلوده به A. alternate و A. solani در 48، 72، 96 و 120 ساعت بعد از تلقیح بیماری استخراج شدند. بهمنظور توسعه مدلهای تشخیص بر اساس دادههای طیفی، از تجزیه مؤلفههای اصلی (PCA) همراه با شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل PCA-ANN توانست گیاهان آلوده و نوع پاتوژن را با دقت 93-100 درصد در نمونههای تست شناسایی کند. در 96 ساعت بعد از تلقیح، علاوه بر بهدست آمدن مدل سادهتر پیشبینی (8 مؤلفه اصلی و 3 نرون در لایه مخفی)، دقت 100 درصد تشخیص حاصل شد. مدلهای تدوین شده، در تمامی زمانهای بعد از تلقیح، در تشخیص گیاهان آلوده با A. solani که دارای قدرت بیماریزایی بالایی میباشد نسبت به گیاهان سالم، هیچ خطایی نداشتند. استفاده از طیفسنجی مرئی/ فروسرخ نزدیک (400-900 نانومتر) همراه با PCA-ANN توانست بیماری لکهموجی گوجهفرنگی و نوع پاتوژن آن را قبل از بروز علائم ظاهری (با دقت 100-93 درصد) بدون هیچ آمادهسازی گیاه، بهصورت غیر مخرب تشخیص دهد. نتایج این پژوهش نشان داد که این تکنیک میتواند برای تشخیص سریع، کمهزینه و زودهنگام این بیماری گوجهفرنگی بهجای روشهای آزمایشگاهی زمانبر، گران و مخرب بهکار رود.
مدلسازی
جلال جوادی مقدم؛ سعید عزلتی؛ قاسم زارعی؛ داود مومنی؛ فرزاد آزادشهرکی
چکیده
در این تحقیق، تهویه و سرمایش یک گلخانه که ستونهای آن بر رئوس یک هشتوجهی منتظم قرار گرفتهاند بررسی شد. سه جانمایی متفاوت از محل قرارگیری فنها، دریچهها و پدها بر روی این سازۀ گلخانه با استفاده از مباحث دینامیک سیالاتی نرمافزار سالیدورک 2018 شبیهسازی شد که بر این اساس، بهترین محل قرارگیری فنها، پدها و دریچههای تهویه مشخص ...
بیشتر
در این تحقیق، تهویه و سرمایش یک گلخانه که ستونهای آن بر رئوس یک هشتوجهی منتظم قرار گرفتهاند بررسی شد. سه جانمایی متفاوت از محل قرارگیری فنها، دریچهها و پدها بر روی این سازۀ گلخانه با استفاده از مباحث دینامیک سیالاتی نرمافزار سالیدورک 2018 شبیهسازی شد که بر این اساس، بهترین محل قرارگیری فنها، پدها و دریچههای تهویه مشخص گردید. این جانماییها شامل ابتدا قرارگیری فنها در قسمت تاج سقف و دریچهها در دیوارههای هرم است. سپس در جانمایی دوم، پدها و فنها در دیوارههای طولی گلخانه در مقابل یکدیگر واقع شده و در حالت آخر نیز فنها در سقف هرمهای گلخانه و پدها در دیوارهای طولی روبهروی هم (پدهای موازی) در نظر گرفته شدند. در جانمایی اول، امکان ایجاد وزش باد بهصورت چرخشی در گلخانه امکانپذیر است. لذا تبادل حرارتی قسمتهای مختلف محیط گلخانه افزایش پیدا خواهد نمود و در این حالت میزان گاز دیاکسید کربن دریافتی توسط گیاه نیز بالا خواهد رفت. در حالت فن و پد روبهروی هم، باد عبوری از پد بهصورت یکنواخت در گلخانه جریان پیدا کرده و از فنهای مقابل خارج میشود که منجر به ایجاد جریان هوایی مطلوب در گلخانه میشود. در صورت استفاده از فن در سقف و پدها بهصورت موازی در گلخانه، رطوبت نسبی بالا رفته و دما بهویژه در هنگام استفاده از سایهاندازها به شدت کاهش مییابد. این حالت برای سرمایش در مناطق خشک میتواند کاربرد داشته باشد. همچنین نتایج نشان داد که با انتخاب صحیح چیدمان پد، فن و دریچه در گلخانه هشتوجهی، میتوان از این گلخانه در شرایط آب و هوایی مختلف بهویژه گرم و خشک، استفاده کرد.
محمود قاسمی نژاد رایینی؛ عیسی بوگری؛ فرزاد آزادشهرکی
چکیده
برنج یکی از مهمترین دانههای خوراکی جهان است. فرآیند تبدیل یکی از مهمترین مراحل فرآوری شلتوک برنج میباشد که بر کمیت و کیفیت تولید آن اثر دارد. رقم چمپا از مهمترین ارقام برنج مناطق جنوب غرب ایران بوده که علیرغم طعم و عطر مطبوع، کیفیت تبدیل پایینی دارد. این تحقیق به منظور بررسی افزایش کیفیت تبدیل دانه برنج محلی رقم چمپا توسط ...
بیشتر
برنج یکی از مهمترین دانههای خوراکی جهان است. فرآیند تبدیل یکی از مهمترین مراحل فرآوری شلتوک برنج میباشد که بر کمیت و کیفیت تولید آن اثر دارد. رقم چمپا از مهمترین ارقام برنج مناطق جنوب غرب ایران بوده که علیرغم طعم و عطر مطبوع، کیفیت تبدیل پایینی دارد. این تحقیق به منظور بررسی افزایش کیفیت تبدیل دانه برنج محلی رقم چمپا توسط عملیات پارابویلینگ (نیمپزکردن) انجام شد. تیمارهای عملیات پارابویلینگ شامل سه دمای خیساندن شلتوک (35، 55 و 75 درجهسانتیگراد) و دو زمان بخاردهی (15 و 25 دقیقه) در دمای بخار 110 درجه سانتیگراد بودند. این پژوهش در سه تکرار و در آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. میزان شکستگی دانه در نمونههای شاهد (عدم پارابویلینگ) 38/19% بهدست آمد. کمترین میزان شکستگی دانه (03/4%) را تیمارپارابویلینگ (دمای خیساندن 55 درجه و زمان بخاردهی 25 دقیقه) به خود اختصاص داد. عملیات پارابویلینگ باعث افزایش راندمان تبدیل و کاهش مواد ازدست رفته گردید. بیشترین راندمان تبدیل (11/67%) در دمای خیساندن 55 درجه و زمان بخاردهی 25 و کمترین مقدار مواد جامد ازدست رفته (74/1%) در دمای خیساندن 75 درجه و زمان بخاردهی 25 دقیقه بهدست آمد. بیشترین نسبت طول به عرض (46/2) و بالاترین درجه سفیدی (54/76 %) در نمونههای عدم پارابویلینگ حاصل شد. در پارامتر جذب آب تفاوت معنیداری بین تیمارهای پارابویلینگ و عدم پارابویلینگ وجود نداشت.