رابطه ماشین و خاک
جبراییل تقی نژاد؛ صفت اله رحمانی
چکیده
مرحله برداشت از مهمترین مراحل تولید بادامزمینی است. برداشت بادامزمینی بهصورت دو مرحلهای است: مرحله اول شامل درآوردن کامل بوتهها از خاک است که بهصورت یکسان انجام شد و مرحله دوم خشککردن و جداکردن غلاف بادامزمینی از بوته گیاهی است. در این پژوهش، سه روش برداشت بادامزمینی در مرحله دوم بررسی شد. آزمایش بر پایه طرح کرتهای ...
بیشتر
مرحله برداشت از مهمترین مراحل تولید بادامزمینی است. برداشت بادامزمینی بهصورت دو مرحلهای است: مرحله اول شامل درآوردن کامل بوتهها از خاک است که بهصورت یکسان انجام شد و مرحله دوم خشککردن و جداکردن غلاف بادامزمینی از بوته گیاهی است. در این پژوهش، سه روش برداشت بادامزمینی در مرحله دوم بررسی شد. آزمایش بر پایه طرح کرتهای خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل میزان رطوبت خاک در زمان برداشت در سه سطح: a1-21%، a2- 18% و a3- 15% و کرت فرعی شامل جداکردن غلاف بادامزمینی از بوته گیاهی در سه سطح: b1- استفاده از کمباین کششی مخصوص بادامزمینی، b2- کوبش با خرمنکوب پشت تراکتوری، b3- روش دستی بود. پارامترهای اندازهگیریشده شامل ظرفیت مزرعهای موثر، زمان موردنیاز برداشت، درصد تلفات مرحله اول و دوم برداشت، درصد تلفات کل و تعداد کارگر مورد نیاز بود. نتایج نشان داد مناسبترین محتوی رطوبتی خاک برای شروع برداشت مرحله اول 18% بود. تفاوت اکثر پارامترها در میان تیمارها در سطح یک درصد معنیدار بودند. بیشترین و کمترین ظرفیت مزرعهای موثر بهترتیب برای کمباین کششی و روش برداشت دستی برابر با 0.46 و 0.006 هکتار در ساعت بود. کمترین و بیشترین تلفات کل بهترتیب با 5.95 و 10.58 درصد مربوط به روش دستی و برداشت با کمباین کششی مخصوص بادامزمینی بود. بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده کمباین مخصوص کششی برای برداشت زودهنگام بادامزمینی و روش دستی از لحاظ کیفیت مناسب محصول بهدستآمده برای منطقه توصیه میشود.
تکنولوژیهای پس از برداشت
جعفر عبدی؛ عبداله گل محمدی؛ غلامحسین شاهقلی؛ عادل رضوانی وند فنائی
چکیده
بادام زمینی با توجه به کیفیت بالای روغن استخراجی و پروتئین بالای دانه یکی از گیاهان با اهمیت تیره بقولات میباشد. در پژوهش حاضر، تاثیر تعدادی از پارامترهای کاری یک خرمنکوب بادام زمینی شامل زاویه (شیب) الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش فن مکنده برای واحد جداسازی به صورت تجربی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. زاویه یا شیب الک شامل سه زاویه ...
بیشتر
بادام زمینی با توجه به کیفیت بالای روغن استخراجی و پروتئین بالای دانه یکی از گیاهان با اهمیت تیره بقولات میباشد. در پژوهش حاضر، تاثیر تعدادی از پارامترهای کاری یک خرمنکوب بادام زمینی شامل زاویه (شیب) الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش فن مکنده برای واحد جداسازی به صورت تجربی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. زاویه یا شیب الک شامل سه زاویه 5، 10 و 15 درجه، دامنه حرکت الک شامل سه فاصله 5/3، 5 و 7 سانتیمتر و همچنین سرعت مکش فن شامل سه سرعت 8، 12 و 16 متر بر ثانیه بودند. به منظور تجزیه و تحلیل اثرهای اصلی و اثرهای متقابل عاملهای مستقل، از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و برای مقایسه میانگینها، از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5% استفاده گردید. همچنین تاثیر فاکتورهای آزمایشی بر ظرفیت مزرعهای و ظرفیت مادهای مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، تأثیر زاویه الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش بر بازده تمیزکردن و نرخ از دست دادن بادامزمینی در سطح یک درصد معنیدار بود. با افزایش دامنه حرکت الک و سرعت مکش، نرخ از دست دادن بادامزمینی افزایش یافت. همچنین افزایش فاکتورهای آزمایش، تاثیر منفی بر روی ظرفیت مزرعهای و ظرفیت مادهای نشان داد. بیشترین ظرفیت مزرعهای و ظرفیت ماده ای به ترتیب با 105/0 هکتار در ساعت و 509 کیلوگرم بر ساعت به شیب 5 درجه تعلق داشت که در دامنه حرکتی 5/3 سانتیمتر و سرعت مکش فن 8 متر بر ثانیه به دست آمد.
باقر عمادی؛ امین نیکخواه؛ مهدی خجسته پور؛ حسین پیمان
چکیده
در این تحقیق میزان انرژی مصرفی و هزینههای ورودی تولید بادامزمینی در استان گیلان محاسبه شده است. اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 75 کشاورز بهدست آمد. دادهها از سه گروه مزرعه با مساحتهای کمتر از نیم هکتار، نیم تا یک هکتار و بیشتر از یک هکتار جمعآوری شدند. نتایج نشان داد، میزان انرژی ورودی برای تولید بادامزمینی 36/19407 ...
بیشتر
در این تحقیق میزان انرژی مصرفی و هزینههای ورودی تولید بادامزمینی در استان گیلان محاسبه شده است. اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 75 کشاورز بهدست آمد. دادهها از سه گروه مزرعه با مساحتهای کمتر از نیم هکتار، نیم تا یک هکتار و بیشتر از یک هکتار جمعآوری شدند. نتایج نشان داد، میزان انرژی ورودی برای تولید بادامزمینی 36/19407 مگاژول بر هکتار است. دو نهاده سوخت دیزل و کودهای شیمیایی بهترتیب با 05/50 و 14/19 درصد پرمصرفترین نهادههای انرژی در تولید بادامزمینی بودند و تفاوت انرژیهای ورودی سه نهاده ماشینها، سوخت دیزل و الکتریسیته در مساحتهای مختلف مزارع معنیدار (05/0>p) بود. میانگین کارایی انرژی در مساحتهای کمتر از نیم هکتار، نیم تا یک هکتار و بیش از یک هکتار بهترتیب 67/3، 02/4 و 12/4 بهدست آمد. بهرهوری انرژی در این مساحتها نیز بهترتیب 155/0، 169/0 و 174/0 کیلوگرم بر مگاژول محاسبه شد. نتایج استفاده از تابع کاب داگلاس نشان داد که تأثیر نهادههای کار انسانی، ماشینها، کودهای شیمیایی و الکتریسیته بر روی عملکرد مثبت و تأثیر نهادههای بذر، سوخت دیزل و سموم شیمیایی بر روی عملکرد بادامزمینی منفی بود. نسبت سود به هزینه 82/1 محاسبه شد و زمینهای تحت کشت با مساحت بیشتر از یک هکتار از انرژی مصرفی و هزینههای ورودی کمتری بر واحد سطح برخوردار بودند.