مدلسازی
محسن المعی؛ سیدمهدی نصیری؛ محمد امین نعمت اللهی؛ داریوش زارع؛ محمد خرم
چکیده
روند خشککردن میگوی پرورشی (Litopenaeus vannamei) پوستگیری شده در یک خشککن هوای گرم همرفتی برای تعیین فراسنجههای چروکیدگی، سینتیک خشکشدن، چگالی و ضریب انتشار مؤثر رطوبت مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور نمونههای میگو به شکل ورقه در سه سطح دمای 40، 50 و 60 درجه سلسیوس با سرعت ثابت هوای 5/1 متر بر ثانیه در دستگاه خشککن ساخته شده، خشک ...
بیشتر
روند خشککردن میگوی پرورشی (Litopenaeus vannamei) پوستگیری شده در یک خشککن هوای گرم همرفتی برای تعیین فراسنجههای چروکیدگی، سینتیک خشکشدن، چگالی و ضریب انتشار مؤثر رطوبت مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور نمونههای میگو به شکل ورقه در سه سطح دمای 40، 50 و 60 درجه سلسیوس با سرعت ثابت هوای 5/1 متر بر ثانیه در دستگاه خشککن ساخته شده، خشک شدند و وزن و حجم نمونهها طی فرآیند خشکشدن، برای مدلسازی مورد استفاده قرار گرفتند. از بین مدلهای تجربی در نظر گرفته شده برای چروکیدگی و سینتیک خشککردن، مدل خطی بهترین مدل برای بیان تغییرات چروکیدگی در مقابل تغییرات نسبت رطوبت و مدل توزیع ویبال به عنوان بهترین مدل برای بیان تغییرات نسبت رطوبت-زمان انتخاب شد. از یک مدل تجربی وابسته به رطوبت برای بیان تغییرات چگالی ظاهری میگو استفاده شد که با تخمین ضرایب آن، دامنه 3- kg m 1117-1050 بدست آمد. افزون بر آن برای بیان اثر محتوای رطوبت و دما بر ضریب انتشار مؤثر رطوبت میگو یک رابطه آرنیوسی استخراج شد. بر اساس نتایج، تغییرات ضریب انتشار مؤثر رطوبت میگو در دامنه 1-s2 m 9-10×08/0 تا 1-s2m 9-10×39/7 بدست آمد. اثر بسط تعداد جملات قانون دوم فیک بر تغییرات نسبت رطوبت برای معادله ضریب انتشار مؤثر، مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد افزایش تعداد جملات بیشتر از 100 جمله اثر قابل ملاحظهای در دقت خروجی مدل ندارد و بر همین اساس تعداد صد جمله برای تخمین ضریب انتشار رطوبت توصیه میشود. همچنین برای تعیین این ضریب، اثر چروکیدگی به عنوان عامل تاثیرگذار باید لحاظ گردد.
مدلسازی
سمیه رضایی؛ ناصر بهروزی خزاعی؛ حسین درویشی
چکیده
در این پژوهش بررسی سینتیک خشک شدن چیپس سیبزمینی و مدلسازی آن در یک خشککن مایکروویو با سامانه ثبت تصویر بهصورت بلادرنگ و اعمال سطوح توان متغیر در طی فرآیند خشک کردن انجام گرفت. در خشککن مورد نظر دو سری آزمایش انجام گرفت، سری اول با سه سطح چگالی توان 67/2، 4 و 8 W g-1 با دو حالت چگالی توان ثابت و متغیر برای بررسی و مدلسازی سینتیک تغییرات ...
بیشتر
در این پژوهش بررسی سینتیک خشک شدن چیپس سیبزمینی و مدلسازی آن در یک خشککن مایکروویو با سامانه ثبت تصویر بهصورت بلادرنگ و اعمال سطوح توان متغیر در طی فرآیند خشک کردن انجام گرفت. در خشککن مورد نظر دو سری آزمایش انجام گرفت، سری اول با سه سطح چگالی توان 67/2، 4 و 8 W g-1 با دو حالت چگالی توان ثابت و متغیر برای بررسی و مدلسازی سینتیک تغییرات محتوای رطوبتی و سری دوم با دو سطح 3 و 5 W g-1 برای ارزیابی مدلهای ساخته شده استفاده شد. همچنین چروکیدگی محصول به کمک الگوریتم پردازش تصویر توسعه داده شده اندازهگیری شد. دو مدل شبکه عصبی، اولی با ورودیهای زمان و چگالی توان و دومی با ورودیهای نسبت چروکیدگی و چگالی توان برای مدلسازی و پیشبینی تغییرات محتوای رطوبتی توسعه داده شدند. نتایج ارزیابی مدلها نشان داد که مدل دوم با همبستگی 994/0 و خطای 067/0 نسبت به مدل اول با همبستگی 961/0 و خطای 173/0 دارای قابلیت اعتماد و اطمینان بیشتری برای پیشبینی تغییرات محتوای رطوبتی میباشد.
حسن صدرنیا؛ هادی منفرد؛ مهدی خجسته پور
چکیده
خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری محصولات کشاورزی است که بازار محصولات زراعی را وسیع تر کرده است. با استفاده از این روش میتوان محصولات را با هزینه کمتر انبار و در تمام طول سال به بازارهای مصرف منتقل نمود. یکی از سبزیهای مهم و مغذی که میتوان با خشک کردن، خارج از فصل نیز استفاده نمود محصول شلغم است. در این تحقیق علاوه بر ...
بیشتر
خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری محصولات کشاورزی است که بازار محصولات زراعی را وسیع تر کرده است. با استفاده از این روش میتوان محصولات را با هزینه کمتر انبار و در تمام طول سال به بازارهای مصرف منتقل نمود. یکی از سبزیهای مهم و مغذی که میتوان با خشک کردن، خارج از فصل نیز استفاده نمود محصول شلغم است. در این تحقیق علاوه بر خشک کردن شلغم، مقایسه دو دستگاه خشککن هوای داغ و خشککن تحت خلأ نیز انجام شد. اثر فاکتورهای مستقل دما و خلأ بر فاکتورهای وابسته نظیر چروکیدگی، آبگیری مجدد و انرژی الکتریکی مصرفی در محصول نهایی خشک شده بررسی شدند. طرح کاملاً تصادفی برای خشککن هوای داغ و آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی برای خشککن تحت خلأ استفاده شد. نتایج نشان داد فاکتورهای دما و خلأ بر چروکیدگی، آبگیری مجدد و مصرف انرژی الکتریکی تأثیر دارند. پارامتر چروکیدگی بیشتر به رطوبت نهایی محصول و پارامتر انرژی مصرفی دستگاهها نیز به زمان وابسته است. در این تحقیق، بهترین کیفیت محصول خشک شده شلغم در دستگاه خشککن هوای داغ با در نظر گرفتن رطوبت نهایی 1±14 درصد، چروکیدگی 98/39 درصد، آبگیری مجدد 45/4 و انرژی الکتریکی مصرفی 36/32 کیلو وات ساعت بر کیلوگرم ماده خشک در دمای 60 درجه سانتی گراد به دست آمد و برای دستگاه خشک کن تحت خلأ، چروکیدگی 12/38 درصد، آبگیری مجدد 87/4 و انرژی الکتریکی مصرفی 58/30 کیلو وات ساعت بر کیلوگرم ماده خشک در شرایط با خلأ 10 کیلو پاسکال، در دمای 60 درجه سانتیگراد بهدست آمد. مقایسه نتایج نشان داد خشککن خلائی با خشک کردن شلغم با کیفیت بالاتر و مصرف انرژی الکتریکی کمتر مناسبتر از خشککن هوای داغ است.
مجید رسولی؛ سیدصادق سیدلو هریس
چکیده
سیر یکی از مهمترین گونه های پیاز می باشد. سیر خشک شده از نظر اقتصادی دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق، لایه های نازک سیر در دماهای 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و ضخامت های 2، 3 و 4 میلی متر در خشک کن هوای داغ آزمایشگاهی با سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه خشک شدند. متوسط چروکیدگی ورقه های سیر، 8/69 درصد به دست آمد. منحنی های تغییرات چروکیدگی حجمی ورقه ...
بیشتر
سیر یکی از مهمترین گونه های پیاز می باشد. سیر خشک شده از نظر اقتصادی دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق، لایه های نازک سیر در دماهای 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و ضخامت های 2، 3 و 4 میلی متر در خشک کن هوای داغ آزمایشگاهی با سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه خشک شدند. متوسط چروکیدگی ورقه های سیر، 8/69 درصد به دست آمد. منحنی های تغییرات چروکیدگی حجمی ورقه های سیر براساس داده-های بدست آمده از آزمایش، برازش شد. نتایج بررسی تغییرات درصد چروکیدگی طی خشک شدن در دماهای مختلف هوا و ضخامت ورقهها نشان داد که اثر دمای هوای خشککن و نیز ضخامت ورقه ها روی چروکیدگی محصول معنی دار نیست و چروکیدگی فقط تابعی از میزان رطوبت محصول میباشد. با بررسی 4 مدل تجربی مختلف و با محاسبه ضرایب همبستگی (2R)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و مجموع مربعات خطا (SSE) بین دادههای تجربی و نتایج پیشبینی شده توسط هر مدل، در محیط نرمافزار متلب، مناسبترین مدل توصیفکننده تغییرات چروکیدگی ورقههای نازک سیر انتخاب شد.