مدیریت ضایعات کشاورزی
محمود صفری؛ محمدعلی رستمی
چکیده
در این تحقیق میزان تلفات طبیعی، تلفات کمباینی، ظرفیت مزرعهای، درجه خلوص دانه و عملکرد محصول گندم در حین برداشت، توسط کمباینهای کاه کوب در استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 15 کمباین کاهکوب بهصورت طرح کاملاً تصادفی در حین برداشت گندم دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. از این تعداد کمباین،4 دستگاه، ساخت کارگاههای محلی شیراز، ...
بیشتر
در این تحقیق میزان تلفات طبیعی، تلفات کمباینی، ظرفیت مزرعهای، درجه خلوص دانه و عملکرد محصول گندم در حین برداشت، توسط کمباینهای کاه کوب در استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 15 کمباین کاهکوب بهصورت طرح کاملاً تصادفی در حین برداشت گندم دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. از این تعداد کمباین،4 دستگاه، ساخت کارگاههای محلی شیراز، 4 دستگاه، ساخت کارگاههای محلی بوکان،4 دستگاه، ساخت کارگاههای محلی همدان و 3 دستگاه، ساخت شرکت همدان برزگر بود. نتایج نشان داد که متوسط عملکرد گندم دیم 14/1698 کیلوگرم بر هکتار، تلفات طبیعی، 39/2 درصد و تلفات کمباینی (بدون تلفات طبیعی) 92/4 درصد است که 49/43 درصد از این تلفات، مربوط به مخزن کاه و 50/56 درصد آن مربوط به هد کمباین بوده است. مقایسه کمباینها نشان داد که تلفاتدانه در کمباین همدان برزگر با 56/6 درصد از دیگر کمباینها بیشتر است. بین کمباینها از نظر ظرفیت مزرعهای و درصد خلوص، اختلاف معنیداری در سطح 5 درصد وجود نداشت. میزان تلفات در مخزن کاه کوب کمباینهای شیراز، بوکان، همدان و همدان برزگر به ترتیب 87/0 ،64/2، 78/0، 28/4 درصد بود و اختلاف معنیداری را در سطح 5 درصد نشان داد. بین کمباین ها از نظر تلفات کل نیز اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد وجود داشت، با توجه به نتایج بدست آمده، به ترتیب استفاده از کمباینهای کاه کوب همدان، بوکان ، شیراز و همدان برزگر با به ترتیب 32/4، 33/4، 52/4 و 56/6 درصد تلفات کل قابل توصیه است
مدیریت ضایعات کشاورزی
وحید ابراهیم خانلوی سیسی؛ نسیم منجزی؛ محسن سلیمانی
چکیده
هدف این تحقیق، اندازهگیری میزان افت نیشکر در روش برداشت سوخته در مزارع شرکت کشت و صنعت دهخدا در سال زراعی 1399-1400 بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل اسپلیت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل رقم در 4 سطح (ارقام IRC-12، CP48-103، CP73-21 و CP69-1062)، عامل دوم سن برداشت در سه سطح (کشت اول، بازرویی 1 و بازرویی 2) و عامل سوم شامل ...
بیشتر
هدف این تحقیق، اندازهگیری میزان افت نیشکر در روش برداشت سوخته در مزارع شرکت کشت و صنعت دهخدا در سال زراعی 1399-1400 بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل اسپلیت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل رقم در 4 سطح (ارقام IRC-12، CP48-103، CP73-21 و CP69-1062)، عامل دوم سن برداشت در سه سطح (کشت اول، بازرویی 1 و بازرویی 2) و عامل سوم شامل سرعت دروگر در سه سطح (سرعت کم برابر 3 کیلومتر بر ساعت، سرعت متوسط برابر 5 کیلومتر بر ساعت و سرعت زیاد برابر 7 کیلومتر بر ساعت) بود. نتایج تحقیق نشان داد بیشترین میزان عملکرد در رقم CP69-1062 در مزرعه کشت اول و با سرعت متوسط دستگاه (33/144 تن در هکتار) مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان ضایعات نی قدی در رقم CP48-103 در بازرویی دوم و با سرعت زیاد دستگاه (32/3 تن در هکتار)، بیشترین میزان افت نی خرد شده در رقم CP48-103 در مزرعه کشت اول و با سرعت متوسط (78/1 تن در هکتار) مشاهده شد. با توجه به نتایج تحت اثر متقابل رقم و سرعت دستگاه، بیشترین میزان افت نی تراشه در رقم CP69-1062 و سرعت زیاد دستگاه (314/0 تن در هکتار) و همچنین رقم IRC-12 و سرعت زیاد دستگاه (308/0 تن در هکتار)، و تحت اثر متقابل سن مزرعه و سرعت دستگاه دروگر بیشترین میزان افت نی تراشه در مزرعه بازرویی یک و سرعت زیاد دستگاه دروگر (300/0 تن در هکتار) مشاهده شد.
مدیریت ضایعات کشاورزی
حسین امیری؛ عباس عساکره؛ محسن سلیمانی
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثر سرعت پیشروی کمباین و عملکرد مزارع گندم بر میزان افت کمباین کاهکوب و تحلیل اقتصادی استفاده از این نوع کمباینها، در شهرستان ازنا انجام شد. کمباینهای مورد بررسی، مدلهای جاندیر 1055 و 1165 بودند. آزمایشها بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شدند که عملکرد مزارع ...
بیشتر
این مطالعه به منظور بررسی اثر سرعت پیشروی کمباین و عملکرد مزارع گندم بر میزان افت کمباین کاهکوب و تحلیل اقتصادی استفاده از این نوع کمباینها، در شهرستان ازنا انجام شد. کمباینهای مورد بررسی، مدلهای جاندیر 1055 و 1165 بودند. آزمایشها بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شدند که عملکرد مزارع گندم بهعنوان عامل اصلی و دو تیمار مدل کمباین کاهکوب و سرعت پیشروی کمباینها بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. ظرفیت کمباین و اختلاف درآمدهای حاصل از برداشت با کمباین کاهکوب و معمولی محاسبه گردید. نتایج نشان داد علاوه بر اثرات اصلی، اثر متقابل دوگانه و سهگانه تیمارها نیز بر صفات ریزش دماغه، افتهای بدنه کمباین، انتهای کمباین، واحد کوبنده، واحد تمیزکننده، افت کل کمباین و افت کیفی کمباین کاهکوب معنادار میباشد. افت کمباین کاهکوب به شدت متأثر از سرعت پیشروی و عملکرد مزارع (تغذیه) است. در مجموع، میزان افت کمباین کاهکوب حدود 2.22% بیشتر از کمباین معمولی بهدست آمد که بیشترین افت مربوط به افت انتهای کمباین کاهکوب بود. بررسی اقتصادی نشان داد که در مناطقی که دامپروری در کنار زراعت رواج دارد و کاه ارزش اقتصادی بالایی دارد، استفاده از کمباین کاهکوب اقتصادیتر از کمباین معمولی است.
مدیریت ضایعات کشاورزی
مهدی خوشدل؛ سید جعفر هاشمی؛ سید مجید ذبیح زاده؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
استفاده از ضایعات کشاورزی برای تولید ظروف، یکی از گزینههای مناسب برای حل مشکل انباشت زیستتوده ناشی از کشت محصولاتی همچون برنج است. بهکارگیری کاه برنج بهعنوان ماده اولیه ظروف سلولزی یکبار مصرف علاوه بر جلوگیری از ماند کاه در شالیزارها، میتواند موجب بهبود مشکل کمبود مواد اولیه سلولزی، کاهش استفاده از ظروف پلاستیکی و خطرات ...
بیشتر
استفاده از ضایعات کشاورزی برای تولید ظروف، یکی از گزینههای مناسب برای حل مشکل انباشت زیستتوده ناشی از کشت محصولاتی همچون برنج است. بهکارگیری کاه برنج بهعنوان ماده اولیه ظروف سلولزی یکبار مصرف علاوه بر جلوگیری از ماند کاه در شالیزارها، میتواند موجب بهبود مشکل کمبود مواد اولیه سلولزی، کاهش استفاده از ظروف پلاستیکی و خطرات ناشی از آن شود. ساخت و ارزیابی استقامت، میزان آبگریزی و خاصیت ضدمیکروبی ظروف سلولزی تجزیهپذیر کاه برنج از اهداف اصلی این تحقیق میباشد. کاه در هاضم با سدیم هیدروکسید 10 و 20 درصد بهمنظور بهدست آوردن ماده اولیه ساخت ظروف سلولزی، پخته و سپس برای گرفتن آزمونهای آبگریزی، شاخص مقاومت به کشیدگی و درجه روشنایی، کاغذ با گراماژ 120 ساخته شد. غلظتهای 1، 2، 5 و 10 درصد از محلول موم-اتانول بهعنوان پوشش اولیه برای بهبود آبگریزی و عصاره گزنه ریزپوشانی شده با صمغ دانه شاهی بهعنوان پوشش دوم برای بهبود خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. میزان آبدوستی و خاصیت ضد میکروبی نمونهها سنجش و مقایسه گردید. قالب لیوان از فولاد دو تکه ساخته و با استفاده از خمیر مناسب کاه برنج و پوشش با غلظت مناسب نمونه ساخته شد. نتایج نشان داد افزایش مقدار سدیمهیدروکسید از 10 به 20 درصد در شرایط پخت موجب افزایش شاخص مقاومت به کشیدگی از 40.34 به N.m g-1 43.5 و درجه روشنی از 43.41 به 45.13 می شود. افزایش سدیم هیدروکسید بر میزان آبدوستی تاثیر معنیداری نداشت. همچنین غلظت 5 درصد موم عسل به همراه عصاره گزنه ریزپوشانی شده با صمغ دانه شاهی با 37.22 میلیلیتر جذب آب و قطر هاله 4.63 میلیمتر بهینهترین پوشش بهدست آمد.
مدیریت ضایعات کشاورزی
ابراهیم البوعطیوی؛ عباس عساکره؛ حسن ذکی دیزجی؛ یعقوب منصوری
چکیده
در این مطالعه مصرف انرژی مستقیم در تولید تخته نئوپان از باگاس نیشکر و امکان جایگزینی آن با ضایعات کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی و صنایع جانبی آن بررسی گردید. انرژی مستقیم مصرفی به ازای هر مترمکعب نئوپان تولیدی 5.829 گیگاژول محاسبه شد که گاز طبیعی، برق و سوخت دیزل بهترتیب 78.52، 18.87 و 2.61 درصد آن را تشکیل میدهند. پیت و خرده چوبهای حاصل از ...
بیشتر
در این مطالعه مصرف انرژی مستقیم در تولید تخته نئوپان از باگاس نیشکر و امکان جایگزینی آن با ضایعات کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی و صنایع جانبی آن بررسی گردید. انرژی مستقیم مصرفی به ازای هر مترمکعب نئوپان تولیدی 5.829 گیگاژول محاسبه شد که گاز طبیعی، برق و سوخت دیزل بهترتیب 78.52، 18.87 و 2.61 درصد آن را تشکیل میدهند. پیت و خرده چوبهای حاصل از ضایعات کارخانه نئوپانسازی، برگ و پوشال نیشکر، باگاس مازاد و ویناس حاصل از تولید الکل از ملاس نیشکر بهعنوان ضایعات جهت تولید انرژی در نظر گرفته شدند. خاکستر، رطوبت، ارزش حرارتی خالص (با استفاده از بمب کالریمتر) و مقدار ضایعات خشبی و همچنین پتانسیل تولید زیستگاز از تخمیر بیهوازی ویناس اندازهگیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد با استفاده از پسماند خشبی کارخانه نئوپانسازی و کشت و صنعت دعبل خزاعی میتوان 4.33 برابر کل انرژی گاز مصرفی در کارخانه نئوپانسازی انرژی حرارتی با بازده 60 درصد تولید کرد. همچنین با استفاده از ضایعات کارخانه نئوپانسازی و باگاس، میتوان کل گاز و برق مصرفی کارخانه نئوپانسازی را جایگزین کرد. بررسی حجم ویناس و پتانسیل تولید زیستگاز از آن نشان داد پتانسیل تولید انرژی معادل 8824319 مترمکعب گاز طبیعی در سال وجود دارد.
مدلسازی
مسلم سامی؛ اسداله اکرم؛ محمد شریفی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی پتانسیل تولید بیوگاز از تفالههای آبمیوهگیری سیب و مدلسازی فرآیند تولید صورت پذیرفته است. بدین منظور تولید بیوگاز از تفالههای سیب تحت شرایط مختلف دمایی شامل سایکروفیلیک، مزوفیلیک و ترموفیلیک بررسی گردید. نتایج مطالعه حاکی از پتانسیل تئوری بالای تولید متان بیوشیمیایی تفالههای سیب میباشد ( ml ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی پتانسیل تولید بیوگاز از تفالههای آبمیوهگیری سیب و مدلسازی فرآیند تولید صورت پذیرفته است. بدین منظور تولید بیوگاز از تفالههای سیب تحت شرایط مختلف دمایی شامل سایکروفیلیک، مزوفیلیک و ترموفیلیک بررسی گردید. نتایج مطالعه حاکی از پتانسیل تئوری بالای تولید متان بیوشیمیایی تفالههای سیب میباشد ( ml g-VS-17/473) که تحت شرایط آزمایشگاهی این مطالعه تا 9/63 درصد این پتانسیل (برابر میزان ml g-VS-1 70/302) استحصال گردید. نتایج نشان داد که هر سه مدل سینتیک گومپرتز، لجستیک و ریچاردز بهخوبی قادر هستند روند تولید متان تجمعی از تفالههای سیب را مدلسازی کنند هرچند که نتایج مدل لجستیک بهتر و قابل قبولتر میباشد. همچنین این مدلها تحت دمای مزوفیلیک و ترموفیلیک تطابق بیشتری با روند تولید داشتند. نتایج بررسی تاثیرات دما بر روی تولید بیوگاز نشان داد که با افزایش دما میزان تولید افزایش و زمان ماند و زمان پیک تولید کاهش یافت اما میزان تولید تیمارهای 37 و 47 درجه از نظر آماری معنی دار نبوده است.
طراحی و ساخت
محمدعلی ابراهیمی نیک؛ عباس روحانی
چکیده
پخت و پز در روستاها و عشایر محروم معمولاً با روش سنتی سوزاندن هیزم صورت میگیرد که همراه با انتشار دود، ذرات معلق و منوکسیدکربن است. قرارگرفتن در معرض این آلایندهها میتواند منجر به دامنه وسیعی از بیماریها شود. هدف مطالعه حاضر، ساخت، ارزیابی یک اجاق زیستتودهسوز مناسب برای جایگزینی با روش سنتی در مناطق محروم میباشد. در این ...
بیشتر
پخت و پز در روستاها و عشایر محروم معمولاً با روش سنتی سوزاندن هیزم صورت میگیرد که همراه با انتشار دود، ذرات معلق و منوکسیدکربن است. قرارگرفتن در معرض این آلایندهها میتواند منجر به دامنه وسیعی از بیماریها شود. هدف مطالعه حاضر، ساخت، ارزیابی یک اجاق زیستتودهسوز مناسب برای جایگزینی با روش سنتی در مناطق محروم میباشد. در این پژوهش، یک اجاق زیستتودهای سیار طراحی و ساخته شد. ارزیابی کارایی اجاق با آزمون استاندارد جوشاندن آب با استفاده ضایعات خرده چوب، پوست بادام و چوب ذرت صورت گرفت. میزان منوکسیدکربن منتشرشده از اجاق در سه حالت آشپزی در فضای باز، در آشپزخانه بدون هواکش و در آشپزخانه زیر هواکش معمولی اندازهگیری و با آتش معمولی در فضای باز مقایسه شد. مشاهدات نشان داد که شعله حاصله از تمامی سوختها بهجز در مرحله پایانی (اتمام سوخت) بدون دود و ذرات معلق بود. رنگ شعله زرد و بخشی از آن آبی بود. طولانیترین زمان شعلهدهی مربوط به پوست بادام (350 گرم) با زمان 51 دقیقه بود. میانگین منوکسیدکربن منتشر شده در ناحیه تنفس کاربر 7/4، 5/7، 2/5 و ppm 430 بهترتیب برای آشپزی با اجاق در فضای باز، در فضای بسته بدون هواکش، در فضای بسته با هواکش و آتش معمولی بهدست آمد. میزان منوکسیدکربن منتشر شده به محیط در محدوده استاندارد بوده و بنابراین این اجاق نسبت به روش سنتی مرسوم، بسیار پاکتر و کاراتر بوده و میتواند بهمنظور پیشگیری از امراض ریوی ناشی از استنشاق دود در زمان پختوپز، در مناطق فاقد گاز طبیعی ترویج گردد.
مدیریت ضایعات کشاورزی
حسن ذکی دیزجی؛ نسیم منجزی
چکیده
نیشکر با سطح زیر کشت 110 هزار هکتار یکی از مهمترین محصولات کشاورزی- صنعتی کشور است. فرآیند تولید این محصول، ضایعات بالایی به دنبال دارد. بخشی از این ضایعات مربوط به شرایط تولید محصول در مزرعه و بخشی مربوط به فرآوری تولید شکر از نیشکر در کارخانه است. هدف از این مطالعه، بررسی، شناسایی و اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید ...
بیشتر
نیشکر با سطح زیر کشت 110 هزار هکتار یکی از مهمترین محصولات کشاورزی- صنعتی کشور است. فرآیند تولید این محصول، ضایعات بالایی به دنبال دارد. بخشی از این ضایعات مربوط به شرایط تولید محصول در مزرعه و بخشی مربوط به فرآوری تولید شکر از نیشکر در کارخانه است. هدف از این مطالعه، بررسی، شناسایی و اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید نیشکر و ارائه راهکارهای کاهش ضایعات میباشد. برای یافتن منابع ایجاد ضایعات طی فرآیند تولید محصول نیشکر از طریق مصاحبه و نظرخواهی از کارشناسان و متخصصان واحدهای تولیدی در کشت و صنعتها درباره منابع ایجاد ضایعات در طی فرآیند تولید اقدام شد. با توجه به نتایج حاصله، منابع ایجاد ضایعات بهصورت مراحل امور زیربنایی و تهیه زمین، کاشت، داشت، برداشت، حمل نی، بازرویی و صنعت طبقهبندی شد. بهمنظور اولویتبندی این منابع از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بدین منظور، دادهها با تکمیل پرسشنامههایی توسط 32 نفر از متخصصان و کارشناسان شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در سال زراعی 95-1394 جمعآوری شد. اساس کار، اولویتبندی منابع ایجاد ضایعات در فرآیند تولید نیشکر از طریق تخصیص وزن نسبی به معیارها و گزینهها با توجه به نظرهای ارائه شده در پرسشنامهها بود. با استفاده از نرمافزار Expert choice تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مرحله برداشت مهمترین منبع است. حمل نی، فرآوری پس از برداشت و صنعت، مرحله کاشت، مرحله داشت، مرحله بازرویی و مرحله تهیه زمین بهترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتند.